Manipulare marca Antena 3. DNA nu anchetează salmonella!

read-a-book

Ştiţi scandalul cu Avicola Călăraşi şi suspiciunea de salmonella, nu? Eh, iată ce declară Orlando Daher într-un interviu la Antena 3: “ancheta DNA ne-a băgat în faliment”. Sau cel puţin ăsta e titlul dat de Antena 3 şi pe site, şi pe burtieră. Cum funcţionează manipularea Antena 3? Cam aşa: scoatem la înaintare următoarea frază: “ancheta DNA privind carnea infestată cu salmonella…

avicola-dnaHai să stabilim de la bun început: DNA nu anchetează cazuri de infestare cu salmonella, aia e treaba direcţiei sanitar veterinare. DNA, în schimb, îl anchetează pe Orlando Daher pentru într-un dosar de evaziune fiscală de 70 de milioane de euro. Adică o chestie complet separată, fără nici o legătură cu salmonella.

ANSVSA s-a autosesizat după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora mai multe loturi de carne de pui cu salmonela, provenite de la Avicola Călăraşi, ar fi ajuns în magazine. Informaţiile au fost furnizate de anchetatori.

Şi mai interesant e că, dacă asculţi interviul pînă la capăt, Daher ezită să spună că DNA îl bagă în faliment. Spune însă că, după suspiciunea de salmonella, i-a fost retrasă marfa din hypermarketuri şi analizată, iar la analize a reieşit că, de fapt, carnea nu e infestată. Maşina de propagandă a Antenei 3 o dă la-ntors şi încearcă să facă din rahat bici.

De ce ar face asta? Simplu. Procedura clasică: ai o instituţie care funcţionează şi o duci în derizoriu. Vă amintiţi de toate campaniile duse de Antena 3 împotriva duşmanilor politici ai lui Voiculescu? Ţineţi minte cum au procedat? Minciuni pe post, interpretări dubioase, dezbateri pe interpretări, “păi, ştiţi, e emisiune de dezbateri şi opinie,” toate cu scopul de a decredibiliza. Uitaţi, de fapt, care-i legătura dintre DNA şi Daher (din România Liberă):

Administratorul Avicola Călăraşi, Orlando Daher, este cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, primind interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. În acest dosar au fost arestate 16 persoane, între care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, şi funcţionarul ANAF Antonio Burlacu, în urma unei decizii de miercuri a ICCJ.

Potrivit anchetatorilor, Daher ar fi dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel, el i-ar fi cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călăraşi SA să îl ajute să găsească o soluţie prin care se pot reambala cantităţi de pui fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de medici veterinari.

avicola-dna-a3Eh, cînd Voiculescu stă cu sentinţa deasupra capului, ce poţi să faci? O ţineţi minte pe aia cu “judecătorii lui Băsescu,” nu? Adunaţi-o şi pe asta cu DNA-ul care anchetează găinile lui Daher. Ce facem? Decredibilizăm DNA-ul, o instituţie destul de respectată, mai ales în ultima perioadă, cînd a început să arate rezultate. De ce? Că-i avem şi noi pe-ai noştri, pe care trebuie să-i protejăm. Cu “justiţia lui Băsescu” şi cu “găinarii de la DNA,” ne scoatem.

Aproximativ 300 de angajaţi intră în şomaj. Avicola Călăraşi era una dintre cele mai importante fabrici producătoare de carne de pui. De aici pleca, anual, 8% din producţia totală de carne de pui din România. Odată cu închiderea fabricii, aproximativ 300 de angajaţi vor rămâne fără un loc de muncă.
(România Liberă)

Adică “uite ce fac nenorociţii ăştia de procurori, distrug economia autohtonă, lasă oameni pe drumuri în mijlocul crizei.” E simplu să induci atitudini negative, nu? Să minţi că DNA-ul lasă pe drumuri 300 de oameni, cînd, de fapt, vinovatul e un evazionist.

Aţi citit cu atenţie mai sus? Decizia de a-i aresta pe cei implicaţi vine de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. DNA-ul îl urmăreşte pe Daher pentru evaziune de ordinul zecilor de milioane de euro. Pentru evaziune, da?

Hai să repetăm în cor: DNA nu anchetează salmonella, DNA anchetează corupţia.

PS: Acesta este un caz care ar trebui să ajungă la CNA. CNA ar trebui să dea cel puţin o mamă de sancţiune, să fie ţinută minte.

 

4 comentarii

  1. De acord că îi doare-n bască. Dar ÎNTOTDEAUNA e bine să recapitulăm și să clarificăm lucrurile, tocmai fiindcă „dușmanii” fac tot ce pot pentru a le încurca. Iată dovada: despre cazul cărnii de pui și chestiile aferente am citit doar titluri de articole – acuma am un tablou sintetic lămuritor.

  2. Îi doare la bască. Pentru falsul cu diploma lui Funeriu au pățit ceva? Sau pentru telepatia lui Voiculescu? Sau pentru “post persecutat de CSM”? Sau pentru Patapievici, “rechinul imobiliar” de la Roșia Montană? Și lista asta poate continua mult și bine.

  3. eeeh, imi aduc aminte de 1984. Orwel scria cam asa: ‘toate ministerele se ocupau cu inversul a ceea ce era numele lor: ministerul pacii declansa razboaie, ministerul prosperitatii saracea lumea. dar cel mai periculos era ministerul adevarului. evident acesta imprastia minciuna.’
    Ei bine in acesta ‘dictatura basista’ antenele sunt ministerul adevarului din 1984.

    Ai dreptate Alex, cineva trebuie sa ii penalizeze pentru dezinformarea grosolana practicata, dar nu cred ca CNA are competente in a verifica adevarul stirilor. cred ca a nu minti si a da dreptul la replica tine de deontologie, insa o asociatie a televiziunilor care sa se detaseze de un astfel de eveniment nu exista. iar ce patrona candva ctp as numi ‘aruncatorul de batiste pe tambal’.

  4. ORLANDO A FURAT DE LA STATUL ROMAN DE ANI DE ZILE , DE CE ABIA ACUM S-AU SESIZAT ORGANELE STATULUI, CAT TIMP MAI TREBUIA SA TREACA ? Strainii astia ne cam iau de fraieri!