Manuale de educaţie fizică? Hai că nu e cea mai proastă idee

Am văzut că se tot face mişto de introducerea manualelor de educaţie fizică, dar mie, unuia, nu mi se pare chiar cea mai proastă idee. Am mai scris, la un moment dat, că ironia mişcării la români e că, în şcoală şi liceu, îşi iau scutire la sport, ca după vârsta de 25 ani să plătească abonament lunar la sală.

Or, manualele nu-s tocmai rele fie şi pe motiv că îi vor pune pe copii să înveţe nişte lucruri de bază. OK, n-ai chef să faci mişcare că ţi-a scos mami scutire? Păi, te scutim de mişcare, dar nu şi de evaluare. Pui mâna pe carte.

M-am uitat un pic în unul dintre manualele de clasa a cincea propuse de o editură şi nu-i chiat atât de rău. Sunt nişte lucruri de bază, de la poziţia corpului, la noţiuni de igienă – inclusiv “aeriseşte sala de sport”.

Dacă aş avea ceva de reproşat, e că manualul e prea tehnic în loc să fie gândit pentru a promova beneficiile sportului şi pentru a explica nişte lucruri care, altfel, ar putea părea banale, dar pe care un copil de clasa a cincea nu le pricepe dacă nu i le spui cum trebuie.

Mai exact, cred că manualele de educaţie fizică ar trebui să aducă şi noţiuni de anatomie. Să explice că încălzirea înainte de antrenament se face pentru a nu-ţi rupe articulaţiile, că nu poţi să alergi în bocanci, că s-ar putea să-ţi rupi una-alta, că sportul îţi dezvoltă plămânii şi nu vei mai obosi la fel de uşor, că îţi scade riscul de a muri de inimă etc.

Manualul dat drept exemplu, cum ziceam, e prea tehnic pentru clasa a cincea, dar asta nu înseamnă că-i inutil. Până la urmă, mesajul ar trebui să fie acela că, dacă faci sport, o să fii mai sănătos. Dar…

2 comentarii

  1. Unul din co-autori a explicat ca a testat pe parcursul elaborarii manualului, cu grupuri de copii si cu parinti, scrierea lui. Nu o fi cea mai buna metoda. Dar sa apara presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti sa spuna ca s-au irosit sute de mii de euro in loc sa se ia mobilier, adica hai sa eliminim manualul, este deja o aberatie….

  2. da’ poza, cum e poza :)