Marea dilemă: consiliere psihologică sau gratuitate pentru avorturi?

De două zile, mă gîndesc cum să scriu despre propunerea legislativă de a trimite la psiholog femeile care vor să facă un avort. E un subiect delicat, dar trăgînd linie, mi se pare o idee stupidă. În loc să încerce să le convingă pe femei să nu facă un avort, cred că ar fi indicat ca acel avort să fie gratuit. Şi motivul e simplu: cele mai multe femei care vin la ginecolog pentru asta o fac din cauză că nu-şi permit un copil. Şi, mai trist, e că multe dintre cele care au venit prima dată vor mai veni şi a doua sau chiar a treia oară.

Majoritatea femeilor vin “pe furiş”, fără să ştie familia, şi dau şpăgi la doctori ca să scape repede şi să nu afle nimeni. În multe cazuri, vin cu bani împrumutaţi – mai ales cele de la ţară. Caz în care, ca medic, nu prea-ţi mai permiţi să le trimiţi la psiholog. Şi dacă le trimiţi, ce rezolvi? Se vor întoarce oricum la ginecolog. Cel mai indicat ar fi ca vizita la psiholog să aibă loc după avort şi, pe cît posibil, să nu fie una, ci mai multe.

Trimiţînd femeile la psiholog înainte, nu faci altceva decît să sporeşti numărul copiilor nedoriţi, cei mai mulţi proveniţi din medii în care sărăcia este la ea acasă. Ce preferăm? Întîi avorturi şi, apoi, consiliere pentru a nu se repeta sau creşterea demografică şi direct proporţională cu sărăcia? Fenomenul nu se înregistrează majoritar în rîndul femeilor cu educaţie şi cu posibilităţi materiale, ci dimpotrivă. Şi atunci, ce facem? Stimulăm creşterea unor copii nedoriţi în mizerie şi într-un climat care, ulterior, se va dovedi nefast pentru ei atît din punct de vedere al nivelului de trai, cît şi din cel al gradului de fericire?

Cît de bine se vor purta părinţii cu un copil nedorit şi băgat pe gît de statul român? Ştiu că sună brutal, dar ce preferăm: un avort sau un copil bătut, maltratat psihic, distrus moral de nişte părinţi care nu l-au vrut niciodată şi, colac peste pupăză, crescut într-o sărăcie pe care, cel mai probabil, o va perpetua din cauza lipsei de educaţie din partea părinţilor? Oi fi eu un nesimţitor, dar parcă prefer varianta în care nu omor cu zile un copil doar pentru că aşa s-a gîndit politicianul român că ar fi mai bine. Nu mai bine am face nişte campanii pentru preîntîmpinarea sarcinilor nedorite? Nu mai degrabă explicăm că anticoncepţionalele costă 10 lei în fiecare lună?

PS: Pe de altă parte, au şi politicenii români dreptatea lor. Dacă tot ne-am împuţinat pînă la 19 milioane, ar cam fi cazul să sporim numărul viitorilor votanţi. În fond, tre’ să-i voteze cineva, peste 18 ani, şi pe urmaşii lor, nu?

11 comentarii

 1. Singura fraza cu care sunt de acord e cea ingrosata. Problema este educatia, de orice fel care lipseste in cea mai mare parte. Pana cand nu o rezolvam, orice am face sunt chestii de umplutura. Cat timp consilierea respectiva e gratuita si prin ea se certifica ca respectiva femeie cunoaste riscurile si stie ce inseamna un avort, nu vad nicio problema indiferent daca eu sunt de acord sau nu.

 2. Daca avortul devine gratuit, asta inseamna ca este mai ieftin ca prezervativul. Prin urmare, fetele care nu isi permit un prezervativ, isi vor permite cate avorturi vor vrea, deci va deveni o noua “metoda contraceptiva”. Nu e sanatos ptr psihic , nici ptr fizic, deci este o ideea proasta. Cel putin din punctul meu de vedere.

 3. Nu inteleg, femeile sint trimise la psiholog pentru consiliere sau pentru aprobare a chiuretajului?
  Ca daca e doar consiliere, faptul ca ele merg la psiholog nu inseamna ca n-o sa mai faca avortul. O femeie care nu-si doreste un copil (din orice motiv) va renunta greu la decizia ei.

  Am avut prilejul sa cunosc femei care erau la al 30-lea avort. Si cind le-am intrebat de ce nu se protejeaza, mi-au zis inclusiv ca “ce, mare lucru un avort” si “la farmacie is scumpe prezervativele”. Pe ele nu le va convinge niciun psiholog sa tina vreo sarcina.

 4. ” isi vor permite cate avorturi vor vrea”.
  Chiar asa? nu-s fata, dar nu cred ca avortul e o chestie s-o faci asa usor, te duci, te asezi pe tron, il dai afara si ai terminat ;)

 5. 1. E o solutie tampita. Suntem prea multi. Ar trebui sa fim maxim 10 milioane.
  2. Suntem prea prosti. Persoanele educate au in medie 1-2 copii, dupa 25 de ani. Sau 30 .. Iq-ul mediu la romania e …
  3. Prostii se inmultesc in prostie. Pana la 25 de ani deja au 2-3 plozi si il injura pe *escu pt traiul lor greu.
  4. De ai fi politician din actuala clasa politica, ce ai prefera? Oameni educati? Nu cred:)

 6. Domnul meu
  vad ca abordezi la fel de superficial o problema delicata ca si ai nostri “alesi”.
  E nevoie de educatie asa cum bine ai spus … restul nu sunt solutii: nici avortul gratuit nici consilierea pre avort … mai degraba consilierea post avort ar trebui sa fie obligatorie.
  In afara de fraza ingrosata restul e cancan

  • @Mihai C: Nu ştiu dacă eu abordez superficial. Cred că mai degrabă parlamentarii abordează superficial problema. Eu doar am enunţat, simplist, cîteva gînduri. Am zis din capu’ locului că e un subiect delicat, de aia nici n-am intrat în detalii.

 7. Eu personal prefer sa fiu batuta si maltratata psihic decat sa fiu moarta. Dar asta nu inseamna ca sunt de acord sa se interzica avorturile, fiecare femeie are dreptul de a alege.

 8. Am vrut sa comentez si m-am razgandit, si am vazut inca un comentariu in care ziceai acelasi lucru… nu are legatura neaparat cu subiectul (e o tampenie legea), dar anticonceptionalele mele costa 45 de lei, nu 10. Acum cativa ani luam unele mai ieftine, dar tot costau 25 lei. S-ar putea sa existe si la 10 lei, dar cred ca asta e o exceptie.

 9. Un articol foarte bun, imi place cum gandesti. Nu consider ca esti superficial, ci dimpotriva, ai perfecta dreptate. Ce spui tu suna intr-adevar brutal, dar asa e realitatea si e mai simplu sa ne ascundem dupa deget si sa ne prefacem ca nu e asa.

 10. in Romania nu se face educatie sexuala si nu sunt promovate mijloacele de contraceptie. O cauza a numarului mare de avorturi este inconstienta, fie a femeii, fie a barbatului. Sunt barbati care refuza sa puna prezervativ, lor ce sa le faci? La educatie trebuie lucrati, nu la hartuirea femeilor.