Marea foamete, 2017

Hai să fim serioşi, România e o ţară stabilă indiferent de cine a câştigat alegerile. Posibila instabilitate ţine mai mult de factori externi decât de factori interni, de ce o vrea Trump să facă din NATO şi de ce s-o mai decide pe la Bruxelles legat de viitorul Uniunii Europene.

Nu o să murim încă patru ani cu PSD, mai ales că deja ştim ce-o să se întâmple. “Mai dă-le, Sorine, o sută de lei“, o să spună Dragnea sau cine se va nimeri în fruntea partidului în cazul în care condamnatul nostru penal o să-i piardă frâiele.

It happened before and it will happen again,” ca să parafrazez o replică celebră din Battlestar Galactica. Ştim cum a guvernat PSD între 2000 şi 2004 şi între 2012 şi 2015, nu-i nici o noutate.

2012-2015 a fost doar un preview pentru următorii patru ani. PSD vine după vreo opt ani de foamete, cu clientela partidului hămesită, deşi între noi fie vorba, corupţia e transpărtinică şi nu e ca şi când n-am fi văzut, de-a lungul anilor, legăturile strânse dintre, să zicem, Elena Udrea şi Victor Ponta. Iar asta era doar la suprafaţă.

Problema noastră, ca naţie, este aceea că nu ştim ce vrem, iar atunci când avem o vagă idee, vrem s-o facă alţii. Să dispară corupţia, dar să putem să sunăm pe cineva să ne rezolvăm mai repede o problemă etc.

Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc!, dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc!, dar atunci, să se schimbe pe ici, pe colo, şi anume în punctele… esenţiale.

Asta au făcut partidele politice şi tot asta au făcut şi oamenii. Ne-a plăcut să ne scăldăm, că era călduţă mocirla, dar când a început să se răcească zoaia, am cerut să se mai toarne nişte apă caldă.

Reformarea politică le-a puţit şi lor şi ne-a puţit şi nouă. În ultimii 27 ani, cel puţin, ne-am pus singuri beţe-n roate de atâtea ori, că nu le mai putem nici număra.

Aha. Deci aşa stau lucrurile, e OK, nu se întâmplă nimic grav, o să fie bine, e stabilitate, e bogăţie, nu se schimbă nimic în jurul nostru, o să fie ca şi până acum.

Sau nu? Ia să căscăm ochii un pic!

Foamea a crescut şi s-a transformat în lăcomie, iar mârlănia s-a transformat în aroganţă, apoi a devenit frică.

Uitaţi-vă la Sebastian Ghiţă. A dispărut de 11 zile şi ameninţă că dă foc ţării dacă nu e lăsat să fure în continuare. N-a avut nici o greaţă în a fura pe faţă, prin tot soiul de interpuşi. Când a venit momentul să dea socoteală, face pe virgina, ameninţă şi se tăvălăşte prin cine ştie ce gaură de şobolan.

Or, chestiile astea, pe mine, mă scot din sărite, mai ales neasumarea propriilor fapte. Tot soiul de granguri pe cai mari până mai acum jumătate de an intră în defensivă şi se victimizează. Atâta greaţă cât pot să-mi producă…

Şi nu e vorba doar de el, mai sunt destui. Foamea se transformă în frică pe zi ce trece, chiar şi atunci când reuşesc să se agaţe de putere.

Dragnea a aruncat perdeaua de fum Sevil Shhaideh ca să aibă motiv de scandal, apoi l-a propus pe Grindeanu, al cărui nume se ştia încă de acum vreo trei săptămâni.

Olguţa Vasilescu, o penală, ameninţa recent că poate să scoată în stradă o sută de mii de oameni. Dragnea, mai ieri, parcă, se lamenta că “Fac eforturi să nu iasă oamenii în stradă. După Anul Nou, nu cred că o să mai pot să-i ţin.

Băi, nene, ce-i asta? Ce au devenit partidele româneşti? De când se rezolvă problemele politice ca-n vremea mongolilor lui Kublai Khan? Cum nu ne convine ceva, cum trimitem hoardele să-i măcelărească pe ceilalţi? Chiar nu mai există pic de bun-simţ?

Nu mai există pic de autocontrol când deschizi gura? Se minte, se inventează şi se propagă pe TV fără încetare, se ameninţă cu bătaia. Ce-i asta? Suntem pe maidan sau în parlament? Chiar nu mai există pic de onoare între hoţi?

Până unde poate merge populismul şi până unde se poate merge cu demagogia? E atât de mare foamea sau are lăcomia efecte adverse care dau în crize similare celor de isterie?

Pe mine mă scot din sărite comportamentele astea iresponsabile şi ameninţările de tip medieval.

Cu toate astea, eu sunt un individ absolut irelevant în toată ecuaţia politică românească. Nu pot, totuşi, să nu observ că maşinăria de propagandă îi dă înainte.

Lumea rămâne tot neinformată, ba mai mult, e tot mai mult dezinformată, iar lupta penalilor cu justiţia merge înainte prin subminarea încrederii populaţiei. Toate mizeriile propagate de Ghiţă, zilele astea, ajung mult mai uşor la oameni decât ar ajunge adevărul.

Tot discursul e îmbrăcat într-o conspiratită de toată frumuseţea. Nimeni nu mai are vreo urmă de control asupra propriilor cuvinte, iar pe mine asta mă sperie.

Hoţul neprins e negustor cinstit” s-a transformat în “Hoţului prins i se cuvine să-i ia capul judecătorului.” Iar când există rezistenţă, hoţul încearcă să convingă poporul că aşa e normal, că puterea trebuie să fie în mâinile celui care a furat mai cu spor şi lumea trebuie să-i ia apărarea.

Mi se pare complet ireal ce se întâmplă şi nu m-aş mira ca hoardele Olguţei Vasilescu să iasă în stradă ca să protesteze împotriva justiţiei peste vreo jumătate de an.

Hai să ne amintim de 2014, din Olguţa: “Putem strânge şi noi 20.000. Facem război civil sau dezbatere?” Asta e noua normă în politica românească? La Dragnea cu “Fac eforturi să nu iasă lumea în stradă“? Facem război civil dacă nu se face cum vrem noi?

Unde s-a ajuns? Unde am ajuns? Ce e asta? În ce ţară trăim, fraţilor?

Cât de disperat să fii? Cât de mult îţi trebuie? Cât trebuie să furi ca să fii fericit? Ce e cu feudalismul ăsta în 2016?

Cât de flămând eşti? Când te saturi? Când îţi ajunge? Când o să ţi se aplece? Că mie deja mi s-a aplecat de atâta lipsă de bun-simţ.

Intrăm în 2016 cu motto-ul “Ciocu’ mic, acum noi suntem la putere!“, varianta cu Olguţa?

Ce-i asta? În ce univers paralel am ajuns?

12 comentarii

 1. Vă recomand http://www.ziare.com/liviu-dragnea/psd/rss-pesedistan-1448130 De vreo cîțiva ani am ajuns la aceeași concluzie ca și autorul, doar citind o grămadă de memorii ante-1914. M-a durut foarte tare cînd am ajuns la concluzia că, de fapt, am trăit o bună bucată din viață într-un fel de ”bulă” (prieteni, cunoștințe, familie, inclusiv bunici și străbunici, adică „niște oameni serioși care-și văd de treabă, și-și fac datoria, își asumă obligații pe care le duc la bun sfîrșit cu discreție și-și împlinesc vocația, plini de răspundere” – Bogdan Murgescu, România și Europa-Acumularea decalajelor economice), FĂRĂ NICI O LEGĂTURĂ CU ROMÂNIA PROFUNDĂ.

  • @Vasiliu Mircea Paul: am citit deja editorialul lui Cătălin Avramescu, i-am dat şi eu un share pe Facebook ieri, şi sînt de acord cu ce zice. Cu toate astea, cred că e a treia sau a patra oară, anul ăsta, cînd aud ziarişti cu ştate vechi care spun că, spre deosebire de Dragnea, deşi a fost un mafiot poate şi mai mare, măcar Adrian Năstase avea o eleganţă şi o cultură care le depăşea pe cele ale ăstora de azi. Şi cumva asta zic şi eu, că nu mai există nici o jenă şi nici un autocontrol. Vorba aia, cînd oamenii lui Năstase nu băteau ziarişti, măcar Năstase nu ameninţa cu scos lumea în stradă. Iar ameninţările astea de azi sînt complet bulversante, cel puţin pentru mine.

 2. Iesitul in strada e bun doar cand o fac (doar) unii, nu-i asa?

 3. In principiu, sunt de acord cu tine. Plus cateva comentarii:
  1. Drganea este, REALMENTE, PROST. Smecheria de Delirorman NU este inteligenta. A jucat in liga sateasca, (mafia este REGE in provincie UNDE TOTI SE CUNOSC DE MICI) dar in liga internationala=Guvernare NU merge cu “intelegerile pe sub masa” ca la Gratia.
  2. Si-a asumat cu subiect si predicat (dovada de prostie evidenta) un program pe care NU IL POATE INDEPLINI nici macar daca fura Lampa lui Aladin.
  3. Cand “doreii” vor intelege ca au fost (iarasi) trasi pe sfoara cele “aproape” 50 % ii pot exploda in MECLA (cuvantul este folosit cu proprietatea termenilor). De altfel, el va fi principalaul “decontator” al nerealizarilor, si sa nu te mire, daca la anul pe vremea asta, nu va iesi lumea in strada.
  4. Pe de alta parte, sunt sanse mai mari ca Sorin sa devina JUPAN, peste Dragnea si PSD. Senzatia mea este ca Tzaranoiu Penal NU STIE sa gestioneze victoria PSD-ului, NU ARE CALBRU/ANVERGURA (am avut impresia unui popa care era pentru prima oara pe un surf in Honolulul si l-a prins ce mai frumos val pe surf, in picioare. Cand si-a dat seama de asta se uita ba la spectatori, ba la val, ba la pozari nestiind cum o sa-si mentina echilibrul ca sa nu se faca de tot kkt si sa iasa cu bine la mal. Sa nu uitam ca PSD-ul se conduce DOAR cu mana de fier/dictatorial SI LA CEA MAI MICA SLABICIUNE ARATATA haita isi devoreaza INSTANT sefu’. Intrebati-l pe Dragnea cum a cazut Ponta, Geoana sau Adrian Nastase (asta cel putin, era cu 10-15 clase peste Tzaranoiu’ Penal…si tot a cazut – TRADAT de …proprii sai oameni!).
  5. Chiar daca va reusi sa schimbe legea ca sa poata devini PM, va fi un PENAL (asta daca nu il mai ajunge din urma si alte “bucati de trecut” ca sa il bage la parnaie de-adevaratelea), NIMENI din Europa nu se va apropia de el macar este NEFRECVENTABIL la modul absolut (Tzaranoiu crede ca Bruxelles sau Gratia is the same fuckin’ shit – exact liga sateasca vs liga internationala,vezi mai sus).
  6. Se vede ca nu a …lucrat NICIOATA!!! Pentru ca sa conduci o firma/organizatie/partid TREBUIE SA DELEGI sarcini si responsabilitati. Ca sa poti face asta, TREBUIE SA EXISTE INCREDERE intre membrii organizatiei respective (firma, ONG, partid etc.). Acum ati inteles DE CE NU deleaga NIMIC Tzaranoiu? El crede ca DOAR ASA poate avea “controlu’ ” ! O sa-i dea penalii din psd “feedback-ul” EXACT cum i l-a dat si el lui Ponta(nochio)! ABSOLUT IDENTIC!
  Hai, in an nou mai bun!

  • @Moldovoctonu: de acord, în mare, cu ce zici. PSD e un partid în care trădarea e la ordinea zilei, Dragnea o să dispară şi el în negura timpului, le fel şi cei care vor veni după.

 4. Eu tot ma intreb, pe cine vrea Olguta Vasilescu sa scoata in strada? Votantilor lor, astia 2-3 milioane care ii tot voteaza de decenii, le sar protezele dentare daca striga prea tare la protest. De cand are PSD-ul impresia ca ei au puterea de a scoate oamenii in strada? Cand am vazut noi ultima oara un protest organizat de categoria de varsta 65+ ? Stim toti cum stau lucrurile: cei din categoria 65+ ies negresit la vot pentru PSD, dupa care cei din categoria 18-40 ies la protest impotriva lor. Este pur si simplu starea naturala a lucrurilor in Romania.

 5. citesc articolul si inteleg ca unii sunt toti fara exceptie rai si corupti, iar altii sunt cinstea intruchipata. E punctul tau de vedere si il accept, desi nu vad nici o diferenta intre acest articol si un reportaj de pe antena 3. tu dai in stanga, aia dau in dreapta.
  Ce ma scoate din sarite e comentariul : “@bugsy: depinde pentru ce anume ieşi în stradă.”
  Vad des astfel de discursuri pe hotnews si ma intreb cine naiba va da dreptul sa decideti pentru ce au romanii voie sa iasa in strada si pentru ce nu??? Nu depinde de nimic. Cat timp legile sunt respectate oricine poate iesi in strada indiferent pentru ce motiv. Daca nu ai inteles asta pana acum, nu ai inteles nimic din libertate si din democratie.

  • @corbul: Am zis că depinde pentru ce anume ieşi în stradă raportîndu-mă la ideea în care crezi. Cînd te scoate partidul în stradă, nu te scoate că e Laura CK plagiatoare sau coruptă, ci te scoate ca să demonteze întreaga noţiune de justiţie, te scoate ca să pună în locul ei pe unul ca Daniel Morar, care să le ţină dosarele pe loc. Exemplul cu justiţia este cel mai la îndemînă. În esenţă, ai dreptate, cît timp legile sînt respectate, oricine poate ieşi în stradă pentru orice motiv are chef, eu doar arătam că e periculos să vezi cum un partid scoate oamenii în stradă pentru cauze cu efecte dubioase.

 6. @corbul
  Citez din articol:”corupţia e transpărtinică şi nu e ca şi când n-am fi văzut, de-a lungul anilor, legăturile strânse dintre, să zicem, Elena Udrea şi Victor Ponta. Iar asta era doar la suprafaţă.”
  Daca tu “citesti articolul si intelegi ca unii sunt toti fara exceptie rai si corupti, iar altii sunt cinstea intruchipata” inseamna ca ori nu intelegi ce citesti(analfabetism functional?), ori intelegi doar ce-ti convine.
  Cit despre iesirea in strada, daca printre sustinatorii PSD chiar erau unii care aveau chef si motive sa iasa in strada, puteau s-o faca, faptul ca asteptau aprobare de la Dragnea nu e tocmai onorabil pentru ei, ca sa folosesc un eufemism.
  E o mare diferenta intre niste oameni care ies din proprie initiativa sa protesteze, cum au iesit dupa tragedia de la Colectiv de exemplu si niste (zeci de) mii de “protestatari” ipotetici, pe care niste baroni ameninta ca “o sa-i scoata in strada”.
  Dupa cum e o mare diferenta si intre a iesi la vot, ca sa-ti exerciti un drept si a fi scos (chiar din mormint, in unele cazuri) la vot si eventual plimbat cu autobuzul de la o sectie la alta…

 7. Sunt tare curios de ce nu reactioneaza FMI-ul la aceste masuri.

 8. mongolii au fost cu foarte mult timp in urma. mult mai aproape de noi de noi au fost mineriadele. foarte aproape pentru unii, dar se pare ca nevazute pentru altii.
  devenind mai serios, nu inteleg ce oameni o sa scoata in strada: el a castigat alegerile si el va scoate lumea in strada? impotriva cui, impotriva conducerii? asta da sanatate mintala. impotriva celor care au pierdut alegerile si nu mai pot face nimic? iarasi sanatate mintala.
  La integrarea in UE Romania a avut probleme mari la justitie. inteleg ca dragnea e fomist rau incat incepe sa fure cu japca pe fata – avocatul poporului il spala de pacate, el raspunde in locul premierului, plus ce urma. poate va repeta soarta lui oprescu, care stia ca e urmarit dar nu s-a abtinut in a lua spaga.
  poate tine de domeniul patologicului cum e ros pe interior de paranoia si de de frica de a pierde controlul – de asta are frica sa delege sarcini si numeste niste marionete sterse de personalitate, dar nu sunt psiholog sa analizez competent asta. si nu ma priveste in mod direct.