Marketing (online) făcut după ureche

La Biz SMS Camp, parcă, vorbeam cu vreo doi oameni despre… saltele. Cât a costat acum zece ani, cât de bună e salteaua în continuare şi aşa mai departe. Zece ani pentru o saltea de pat.

Bun. Prin noiembrie, mi-am cumpărat două saltele mai ieftine de la Previ (am mai avut înainte tot de la ei, modelul ortopedic, au dus-o bine timp de vreo cinci ani, în continuare rezistă excelent), că am un pat de la IKEA din categoria celor extensibile.

Azi dimineaţă, din cauză că am prostul obicei de-a mă uita prin folderul Spam din mail, văd că oamenii de la Previ m-au abonat la newsletterul lor. Pentru că are maximum de sens. Pentru că oamenii cumpără saltele la fiecare jumătate de an, mai ales ăia care deja au cumpărat acu’ jumate de an.

Două chestiuni:

  • dacă dai un purcoi de bani pentru o saltea şi te ţine cel puţin zece ani, ca-n exemplul de mai sus, o schimbi abia când se strică definitiv
  • dacă am cumpărat o saltea acum jumate de an, dar n-am fost mulţumit, poţi să-mi dai câte newslettere vrei, că n-o să mai cumpăr de la tine

A doua chestiune e targetarea/retargetarea pe Facebook. Din cauză că eu am Ghostery şi nu-mi apar butoanele de Like în nici un browser, cred că motoraşul de livrare de reclame e cam confuz, că rar primesc în feed ad-uri care au legătură cu interesele mele.

În general, nu dau click pe reclame, dar am scăpat pe una de la Bestjobs, un job pe zona de front-end development în Bucureşti. Desigur, Facebook mă inundă, acum, cu ad-uri Bestjobs care n-au nici o legătură cu interesele mele, adică posturi de vânzări şi, habar n-am, mecanici auto, whatever.

Şi, uite-aşa, Bestjobs aruncă banii pe un reach totat dezinteresat de ofertele pe care le gestionează din cauză că cineva nu s-a ocupat cu suficientă atenţie de targetare per ad. Mă rog, nu că le-aş plânge eu de milă.