Masca funcționează

Două săptămâni de Italia mai târziu, pot spune pe propria piele că masca funcționează în ciuda tuturor imbecilor care au impresia că li se pune “botniță” și care, de obicei, confundă ideea de “free speech” cu dreptul de a spune tâmpenii.

Pe scurt, o cursă Gatwick – Pisa cu masca pe figură, nici nu mai știu câte curse cu autobuzul prin La Spezia sau La Spezia – Portovenere sau La Spezia – Lerici și retur, câteva drumuri cu trenul spre vreo două dintre cele cinci terre și înapoi, un drum de patru ore cu trenul până la Roma, încă o gașcă de drumuri cu metroul roman, toate cu masca pe figură.

Eu și cu toți ceilalți pasageri. Unii, ocazional, mai cu masca sub nas, alții, în general adolescenți rebeli, cu suport de gușă, dar 99% cu masca pe figură. Urmează încă un zbor de vreo două ore și-un pic de pe Fiumicino pe Gatwick și încă două ore pe tren până acasă.

Până acum, masca a funcționat. Dacă nu iau mizeria din aeroport (deși pe Fiumicino bate vântul, e mai gol ca niciodată, la fel cum era și pe Gatwick) sau din cauza vreunui idiot din avionul de întoarcere, ce dovadă bună ați mai vrea? E simplu. Atât de simplu. Masca pe figură, dezinfectant pentru mâini în buzunar, atins fața cât mai puțin.

PS: Libertatea de exprimare nu e un drept de a spune orice tâmpenie sau de a înjura sau a jigni. Libertatea de exprimare are legătură cu dreptul de a critica guvernul și clasa politică. Pe facebook, twitter, la mine pe blog sau la mine-n casă, e dictatura proprietarului. Asta în caz că nu știați. Și da, proprietarul are dreptul să vă cenzureze când și cât are el chef.