Măsurile anticriză ale noului guvern

Aş fi vrut să mă apuc să fac o listă cu măsurile anticriză “pe bune”, dar nu pot fi decît ironic folosind titlul ăsta. Şi scriu asta dintr-un considerent foarte clar: mai e un strop şi vin alegerile, iar declaraţiile lui Victor Ponta nu sînt decît, cel mult, stimulante. Din punctul meu de vedere, Ponta nu e foarte inspirat, în ciuda aparenţei de prudenţă pe care o afişează. Sper să mă înşel, dar mi se pare că primele declaraţii sînt mai degrabă periculoase.

Mă refer strict la cele care se leagă strîns de buget. În primul rînd, Ponta ştia foarte bine, acum cîteva luni, că România trebuie să mai ia nişte bani de la FMI. Cu toate astea, declaraţiile de la TV erau despre “ne-am îndatorat prea mult“. Printre primele lucruri făcute de el: semnarea unui nou acord de principiu pentru un nou credit.

În al doilea rînd, din cauza alegerilor, se doreşte restituirea CAS-ului către pensionari. În cel mai fericit caz, trebuia să spună “gata, nu mai luăm CAS“. Restituirea este mai degrabă mizerabilă, în condiţiile în care se va efectua în vreo 20 de tranşe lunare a maximum 40 de lei. Înseamnă zece pîini şi patru kile de cartofi. Plus vreo 40 de lei reprezentînd CAS-ul care nu se mai ia*, uite cum “Ponta ne-a mărit pensiile cu 10%“. Practic, returnarea banilor reprezintă o gaură în buget.

În al treilea rînd, majorarea salariilor bugetarilor, în momentul de faţă, mi se pare o prostie indiferent cine-ar fi făcut-o, că ar fi fost Boc, Ungureanu sau Ponta. România nu-şi permite, în momentul de faţă, să crească salariile. Teoria lui Emil Boc legată de stimularea consumului nu este rea, dar efectele nu vor fi vizibile nici pe termen scurt (oamenii îşi vor acoperi nişte datorii sau vor pune nişte bani deoparte), nici pe termen lung (în afară de volum, nu se schimbă nimic: proporţiile rămîn aceleaşi, iar colectarea la buget mai mare este direct proporţională cu cheltuiala mărită prin creşterea salariilor, pensiilor etc.), mai ales în contextul în care am reintrat în recesiune. O cheltuială în locul economisirii banilor pe care Ponta îşi propune să-i returneze poate însemna un semnal care, coroborat cu reintrarea oficială în recesiune, înseamnă o scădere şi mai puternică a leului, deci creşterea Euro în România, creşterea preţurilor raportate la creşterea Euro, deci noi scumpiri.

Şi ajungem, iată, la al patrulea rînd – Ponta a anunţat că vrea să crească redevenţele. Una e să le creşti pentru exploatările de minereu, alta e să le creşti pentru gaze şi petrol. Cînd se întîmplă asta, statul ar trebui să încaseze mai mulţi bani, dar în acelaşi timp, companiile trebuie să compenseze profitul în scădere, deci vor creşte preţurile. Cînd Petrom va majora – pentru a cîta oară?, urmată şi de concurenţă – preţul carburanţilor, consecinţa e că vor creşte, obligatoriu, toate celelalte preţuri (în fond, totul depinde de transport). Practic, prin creşterea redevenţelor, deci creşterea preţurilor, guvernul o să cam anuleze efectul măririi pensiilor şi a salariilor bugetarilor.

Numărul cinci pe listă ţine de impozitarea progresivă. În teorie, nu e rea. În practică, o să cam fie dezastru. Pe de o parte, e bine că impozitul maxim rămîne la 16%, deci aici nu se va schimba mare lucru. Pe de altă parte, scad încasările la buget, iar creşterea redevenţelor nu va compensa pierderile. Ba, ca să fie tacîmul complet, veţi vedea contracte refăcute pentru a plăti impozit de 8%, adică toată lumea va trece, din nou, pe minimul pe economie, iar diferenţa se va plăti, cel mai probabil, la negru. Nu e decît o măsură de a stimula evaziunea. Salariul mediu net creşte cu maximum 5%, statul pierde cam 30% din încasările la buget actuale. Mai mult, încă nu ne-am prins dacă e vorba de impozitarea progresivă a salariilor sau a veniturilor, chestie complet diferită, căci se schimbă percepţia celor 30% de mai sus, procentaj aplicat impozitului pe salarii. Dacă e pe venit, încasările la buget scad substanţial, mai ales că, aşa cum ziceam, e stimulată evaziunea şi, în loc de un contract pe 2.000 de lei între o firmă şi prestator, vom vedea trei contracte pe cîte 633 de lei.

Acum, eu nu sînt doctor în economie, dar declaraţiile de genul “Neapărat trebuie să mărim pensiile şi salariile, nu contează cum facem, dar o să facem rost de bani” – e citat aproximativ din Victor Ponta – mă cam sperie. Mă sperie din cauză că teoria sună bine pentru populaţie, dar practica ne mănîncă de vii. Sînt măsuri populiste şi trebuie luate şi înţelese ca atare. Avem de ales – şi lumea va alege varianta optimă pe termen scurt, că mai vrem două pîini acum, nu contează că la anul s-ar putea să ni le ia înapoi, că reintrăm în criză – între a rămîne la acelaşi nivel pentru încă vreun an şi a vedea cum decurg lucrurile în contextul unei recesiuni globale, stînd la un oarecare adăpost, sau de a găsi bani pentru a stimula campania electorală şi de a ne împrumuta, din nou, la anul, de miliarde de euro, din cauză că bugetul pe 2013 va fi ciuruit.

Sper, pentru binele tuturor, ca măsurile guvernului Ponta să nu aibă consecinţe atît de nasoale pe cît le întrevăd eu. Ştiu că sună panicard, dar, sincer, mie mi-e cam frică de ce-o să urmeze.

* Pentru cineva cu o pensie de 800 de lei, banii ăia reprezintă ceva în plus şi sînt de acord că Boc n-ar fi trebuit să-i ia, dar asta nu înseamnă că nu înţeleg argumentul din spatele tăierii.

16 comentarii

 1. PSd-ul ne e dator de vreo 20 de ani cu o guvernare in vreme de recesiune. Enjoy!

 2. Voteaza si convinge-i si pe altii sa voteze… :)

 3. Stimate domnule Mihăileanu,

  Diferența între un gol în stomac și ”eu știu ce e mai bine pentru România” s-a văzut în mod extrem de clar în timpul celor mai dezastruoase guvernări din istoria modernă a României, cele care au făcut bocul un substantiv comun și unitatea de măsură a prostiei ardelenești. La momentul la care ,vorba bunului rege Henric al IV-lea al Franței, vom avea câte o găină în oală pentru fiecare gospodărie duminica- mai discutăm. Până atunci poate vom fi scutiți de PD-Liști care-și dau cu presupusul despre niște lucruri extrem de relative în timp ce dna. Udrea își mai cumpără un Vuitton din banii ciordiți de la minister. SUntem totuși în România …

  • @Andrei George: aş vrea, de dragul corectitudinii, să-mi demonstraţi că Vuittonul Elenei Udrea e luat din bani ciordiţi de la minister. Nu-i iau apărarea, vreau doar să fim corecţi. Se poate? Mulţumesc.

 4. @Claudiu Minea: Sa ne fie cu iertare dar primii sase ani de guvernare a tovarasului Iliescu au insemnat o scadere a PIB cu circa 15 %, anularea practic a tuturor lichiditatilor din sistemul bancar si o inflatie de 150% pe an. Pe langa aceste dezastre criza din ultimii ani si taierea salariilor bugetarilor e o joaca de copii. Al doilea mandat plin al regimului Iliescu nu a mai avut aceleasi consecinte deoarece gaurile din buget au fost finantate prin imprumuturi externe si vanzarea tuturor activelor rentabile ale statului. Eu chiar nu sunt curios sa vad ce ne poate aduce a doua restauratie PSD-ista.Nu m-as mira daca ne-ar aduce pur si simplu Apocalipsa. Macar cea economica daca nu cea adevarata.

 5. Valentin: eu sunt foarte curios, astept sa ii vad cum isi calca in picioare toate promisiunile facute cand erau in opozitie. Doar asa dreapta va avea o noua sansa in 2016… :)

 6. Avand in vedere ca de exemplu rompetrol vinde benzina cu petrol din Kazahstan la acelasi pret, Lukoil din Rusia la fel, cresterea redeventelor nu cred ca va avea efecte asupra pretului. Cererea mare are efecte asupra preturilor, si daca piata suporta 10 lei/litru de benzina, prosti ar fi astia sa vanda cu 6 lei.

 7. @ Combo. Te-ai uitat si cat au pierdut rompetrol si lukoil in ultimii ani? Concluzia: mareste petromul, mareste toata lumea. Unii sa-si pastreze castigul, altii sa inceapa sa faca profit.

 8. problema cu redeventele e falsa, si ar trebui sa dispara (prin modificarea legislatiei).
  contractele de acest tip nu prea se mai practica in oil&gas, pentru ca nu-s prea avantajoase pt stat. mai ales pt cele ca Romania.

  ceea ce se practica la greu este contractul de tip Production Sharing Agreement, prin care practic compania baga bani la greu in dezvoltarea exploatarii (si isi asuma toate riscurile). dupa ce exploatarea devine functionala (daca!), statul ii dai voie sa-si recupereze investitia facuta. dupa recuperarea investitiei, restul resursei se imparte cam 70-30, 80-20% intre stat si companie.

  practic, statul nu risca nimic (sau mai nimic) prin aceste tipuri de contracte.

  da cine sa auda…..

 9. Categoric și evident domnule Mihăileanu. Dacă dvs. îmi puteți demonstra că dumneaei are o ocupație pe care și-o și desfășoară și din care câștigă suficienți bani ca să-și ia și Vuittoane. Numai că, din câte știu eu, domnia sa e avocat făcut la particular pe sistemul doi la metru și cam toate procesele pe care le-a avut- în calitate de reprezentant al RAPPS- le-a și pierdut. Iar cineva să-ți plătească de Vuittoane pentru procese pierdute e mai mult decât interesant. Iarăși domnul Cocoș- soțul doamnei- care ar putea să-i dea respectivii bani- sincer să fiu nu știu cu ce se ocupă- n-am văzut nicio firmă productivă cu sigla susnumitului sau a perechii- și nici măcar nu știu dacă mai există parcările Dali- care oricum mă îndoiesc că aduceau bani pentru respectivele Vuittoane. Pe de altă parte dacă ne uităm la un criteriu semnificativ- care se numește Return on Investment- adică câți bani a adus o anumită investiție făcută de MDRT- câte investiții găsim făcute de dna. Udrea cu un ROI supraunitar cred că puteți estima la fel de exact ca și mine- adică nici una. Și atunci, când bagi câteva milioane de Euro într-o telegondolă care nu va putea produce un ROI mai mare decât unitatea decât prin 2300- ajungem la o concluzie extrem de interesantă despre doamna- care este în final demonstrația pe care o doreați- aceea că sau a fost proastă- sau că a furat cât cuprinde. Ținând seama de antecedentele Ridzi,Solomon și alții și de firme de consultanță care lucrau direct cu onor ministerul cum ar fi una care începe cu T,ne-a cadorisit cu floricica de 150 de mii de Euro (altă investiție cu ROI la Sfântu-Așteaptă) și e din 3 litere, firmă care era gestionată direct de dna. Udrea și cerea un comision de succes pentru aprobarea proiectelor structurale care era de minim 20%- mie mi se pare clar.

 10. @ Andrei George
  Stimate domn. Chestia asta cu cea mai dezastruoasa guvernare e citita direct de pe ecranele A3 cumva? Ca eu unul vad ca in perioada de criza mondiala majora, in timp ce unele tari au ajuns aproape in faliment, pe la noi sunt pline magazinele de “amaratii” prezentati zilnic pe la antene. N-om sta pe flori dar nici muritori de foame n-am ajuns. Eu unul m-am saturat de specialistuii care arunca noroi in Boc si Basescu, doar pentru ca asa zic Pona si Antonescu, manevrati frumusel de musiu Felix. Vad ca toti pomanagii se bucura nemaipomenit ca a venit Tonta la guvern. Poate (desi nu-mi doresc) ajungem iar sa vedem faimoasele devalorizari de pe vremea lui Ilici, cand se scumpeau toate de la o zi la alta cu zeci de procente.

 11. Domnule alex, spre deosebire de PD-Liștii idioți- eu văd ce se întâmplă cu portofelul meu- singurul lucru care mă interesează. Cum sunt un om care am trecut binișor de 50 de ani și de la Revoluție încoace îmi câștig pâinea- știu foarte clar- reflectat asupra portofelului – și afacerilor mele- ce dezastru au fost guvernările PD-L. Iarăși spre deosebire de PD-Liștii idioți- care descoperă ca unic argument al simplității de minte a guvernării Boc criza mondială majoră- eu știu că această criză nu este răspunzătoare decât de motivațiile puerile ale piticului din grădină- recte dl.Boc. Marea majoritate a țărilor dezvoltate au găsit metode mult mai inteligente și mai eficiente decât să taie- ca dovadă că catastrofa era numai în mintea lui Boc. Traiul într-o țară ca Germania- sau Spania- și mă refer la coșnița zilnică – este la fel în 2012 ca și în 2008. Nici mâncarea nu e mai scumpă, nici TVA-ul n-a fost mărit, nici măcar articolele de lux cum ar fi țigările de foi, băuturile bune sau mesele la restaurant. La 2 stele în catalogul Michelin- în Luxembourg- am mâncat de 45 de Euro super. Oricum, văd din modul dvs. de a pune problema- Antena 3, etc. că sunteți deja spălat pe creier de PD-L- și o să vă dezamăgesc din nou spunându-vă că spre deosebire de idiotul PD-List, care crede tot ce-i spune proaganda PD-Listă despre criză și ce ideal a gestionat slabul de minte Boc sau poșetăreasa Udrea țara- circa 99.5% din români mai și gândesc cu mintea lor proprie- așa cum le merge lor nu cum îi minte propaganda PD-L. . Ceea ce vă urez și dvs. O să vedeți că nu e dureros, nu mai trebuie să găsiți jdemii de vinovați- ALȚII- decât prostia PD-L și veți renunța la clișee imbecile de gen ”doar pentru ca asa zic Pona si Antonescu, manevrati frumusel de musiu Felix.”. Singurii dobitoci manevrați în țara Românească sunt nevertebratele PD-Liste gen Boc, Ariton, Ialomițeanu, Ighaș.

 12. @autor
  Ca un idiot PDL-ist ce sunt (pentru ca nu il critic la maxim pe Boc) propun autorului cenzurarea comentariilor jignitoare la adresa mult-iubitului nostru presedinte.
  M-am razgandit: alea pot ramane, ca e democratie, nu ca pe forumurile Intact. Totusi, jignirile la adresa altor comentatori ar trebui cenzurate. Parerea mea de om ce lucreaza in privat si vede ca si astia noi sunt la fel de incompetenti ca si aia vechi.

 13. Domnule Andrei George, pentru un om bine trecut de 50 de ani sunteţi destul de “toxic” în exprimare. Curios cum nu vă deranjează miliardele furate de năstase, hrebenciuc, mitreac şi gaşca, dar vă deranjează vuittoanele lui udrea. Ceea ce mă face să cred că sunteţi şi misogin.
  Fiţi sincer: cu cine aţi votat în 1990? Pentru că dacă aţi votat cu iliescu … de-acolo ni se trag toate. Şi sunteţi direct responsabil. Dacă nu, înseamnă că aberez şi mă întorc la propriile vuitoane.

 14. @ Andrei George – Stimate domn, sunteti putin prea virulent ca sa fiti obiectiv. La fel de bine v-as cere sa imi spuneti ce afaceri a derula celebra matusa Tamara ca sa ii lase mostenire lui Nastase si ma indoiesc ca mi-ati putea raspunde la intrebare.
  La modul in care va exprimati si la experienta de viata pe care o clamati imi place sa cred ca puteti vedea imaginea in ansamblu, dincolo de atacuri la persoana. Portofelul dumneavoastra? Nu contest ca a fost afectat. Nu contest nici greselile PDL si nici nu apar pe nimeni. Eu doar vreau sa vad ca USL (care inteleg ca inseamna toti fara PDL si UDMR) are idei, oameni si curajul sa ia deciziile corecte si sa le puna in aplicare.
  Si revenind la portofelul dumneavoastra care va este asa apropiat – cum credeti ca se simt parintii ce au copii in clasa a 8-a sau a 12-a cand Ponta a propus 2 ministri mai mult decat discutabili si acum lasa ca examenele sa fie organizate de un ministru interimar?
  Eu nu cred in USL, nu cred in Ponta si Antonescu, pastrez o vaga speranta ca o sa fie bine, insa incepe sa fie mai mult fantezie decat speranta.