Media: Speculaţii pe marginea situaţiei de la Ringier

Iese Ringier de pe piaţa românească?
Iese Ringier de pe piaţa românească?

Pornind de la acest articol, respectiv de la plecările directorului de distribuţie de la Ringier, Gina Ionescu, respectiv a responsabilului cu volanţii, Laurenţiu Nicolae, putem încerca să tragem o serie de concluzii, poate pripite, poate nu.

Prima, deloc pripită, e ceea ce ştie toată lumea: Ringier România este în criză. Şi nu de azi, de ieri, ci de mai bine de un an. Acum, doar mai acută. A doua este doar o pură speculaţie, pornind (şi) de la închiderea gratuitului Compact: cît de curînd, cel puţin o publicaţie a Ringier România se va muta exclusiv pe online.

Stăteam de vorbă cu cineva, pe la orele prînzului, şi întrebarea care s-a pus a fost:

Ce sens are, într-o afacere de presă scrisă, tu – publisher – să renunţi tocmai la oamenii cei mai importanţi de la distribuţie şi să nu anunţi nici un înlocuitor? Dacă omori distribuţia (lăsînd-o de capul ei, fără şef, cel puţin), ce va urma?

Printul ca printul, da’ cu online-ul ce-aveţi?

În principiu, logica mea a fost că distribuţia ar putea fi preluată de alt departament, spre exemplu de Producţie, doar că e mai complicat decît pare. Pe de altă parte, dacă s-ar micşora numărul celor care se ocupă de distribuţie, asta înseamnă să ai o colaborare cu o firmă care deţine o astfel de reţea. Iar din cîte ştiu eu, Ringier parcă avusese un scandal cu cei de la Rodipet.

Ce urmează? Ei bine, asta e întrebarea. Despre săptămînalul Capital se ştie de multă veme că i s-a pus diagnosticul de suferind pe partea de print, deci migrare exclusiv pe online, doar data exactă nu se ştia. La Evenimentul Zilei însă n-aş crede că se va renunţa, chiar dacă este de multă vreme pe pierdere. Ringier a avut o piaţă prea mare în România, o are în continuare, poate să recupereze, trebuie să se găsească o persoană care să-i facă o strategie decentă. Plus de asta, ar fi cam greu de crezut că poţi muta exclusiv pe online o redacţie de peste 100 de oameni (cred, nu sînt sigur de numărul angajaţilor).

Plus de asta, ca să păstrezi o redacţie cu peste 100 de angajaţi doar pe online, asta înseamnă o cheltuială foarte mare, iar la ce birocraţie există în Ringier România (deh!), dacă punem la socoteală şi criza financiară (deşi aici e uşor discutabil cînd vine vorba de piaţa românească de advertising online, cu toate că panica în rîndul advertiserilor e mare), la care mai adăugăm şi priceperea tuturor la orice (a se vedea relansarea Capital.ro, care a fost mai degrabă un fiasco – oricîţi consultanţi ar fi avut la dispoziţie, tot cei care habar n-au de online iau deciziile), plus lipsa de know-how… Ei bine, nu toate publicaţiile sînt hotnews.ro, să-şi permită să ţină o redacţie de 50-60 de oameni şi să mai iasă şi pe profit.

Şi cu Libertatea ce ne facem?

Înţeleg partea în care ni se explică pierderile de la Evenimentul Zilei. Înţeleg şi partea în care Capital este, probabil, pe pierdere, în ciuda poziţionării “premium”. Dar dacă Ringier renunţă la distribuţie, asta înseamnă că renunţă şi la Libertatea, nu? Care Libertatea, totuşi, este profitabil şi care, de vreo cîţiva ani, este carul de povară al celorlalte două mari publicaţii.

Prin urmare, mai facem o speculaţie: se pregăteşte vreun exit Ringier de pe piaţa românească, iar ziarul Libertatea va fi scos la vînzare? Care ar fi sensul păstrării ziarului strict pe online, mai ales în condiţiile în care concurenţa pe net este şi mai mare, iar banii produşi sînt mult mai puţini?

Alte precizări

Reiau ideea: sînt doar speculaţii, însă dacă ne gîndim la ce scrie Petrişor (vezi link-ul de sus), respectiv disponibilizarea a 20-30 de angajaţi în viitorul apropiat, viitorul nu e prea roz pentru publisherul elveţian.

Pe de altă parte, n-avem de unde să ştim, iar pentru a trage concluzii este încă prea devreme. În ciuda lipsei unui anunţ prin care să se aducă la cunoştinţa publicului numele înlocuitorilor celor doi proaspăt plecaţi, n-avem de unde să ştim dacă nu cumva încă n-au găsit pe cineva şi mai aşteaptă cîteva zile sau săptămîni. Dar nu poţi să nu te gîndeşti că e cel puţin ciudat ca un departament de distribuţie să rămînă fără şefi pentru o perioadă nedeterminată…

9 comentarii

 1. Pai daca se pregatesc de exit de ceau investit vreo 20 mil euro cred in tipografia noua? DIn cate stiu eu, in primavara ar trebui chiar sa-i da drumul… si 20-30 de oameni concediati dintr-o companie de 700 nu mi se pare relevant…. Prea multa lume vrea sa vada Ringier ingropat.

 2. Lasă că vine rîndul şi altui ziar gratuit, relativ proaspăt lansat. Primele semne – săptămîna asta. Dar e doar o speculaţie.

 3. uuu daaa… barfa! ma bag si eu!

  1. Libertatea nu a sustinut nici o clipa evz. si in anumite perioade chiar si capitalul a scos profit.
  2. Capitalul are mari sanse sa treaca exclusiv pe online. Oricum majoritatea de acolo sunt paraleli cu activitatea care o desfasoara. In afara de cateva capete care chiar stiu ce trebuie si cum trebuie lucrat segmentul alocat jobului, ma repet, restul sunt in plop.
  3. Libertatea e o publicatie profitabila si-n timp de criza. Ca nu face targetul impus de lacomia elvetienilor, e alta problema. Dar este o publicatie profitabila.
  4. EVZ e in aceiasi situatie ca libertatea, numai ca la evz, se cam face ban pe ban.

  Ringier daca ar vinde orice publicatie cred ca ar iesi in pierdere, pt ca are multi bani investiti intr-o tipografie proprie (~10 mil. euro). Dar in Ringier Romania pestele de la cap se strica, conducerea fiind una de tip stalinist cu tot ce deriva de aici (sefi grandomani, falsi, slabi, pupincuristi etc.)

 4. tov. Alex, daca treci un ziar pe print nu mai pastrezi toti 100 de oameni. ci doar reporterii, fotografii, 2-3 editori, 2 corectori si 2-3 sefuleti. adica…vreo 50 maxim.

 5. wow, Capital este pe pierdere?!?! inseamna ca oamenii de acolo s-au culcat pe o ureche rau de tot; singura mea explicatie este ca nu au tinut pasul cu vremurile si au considerat ca le va merge mereu bine, din inertie

  daca hartia igienica Libertatea s-ar afla pe pierdere, as fi mult mai incantat, dar selavi :)

 6. capital, din cate stiu, nu a mers in pierdere pana anul acesta. ca e in pierdere in 2009 nu e o surpriza, aproape toate publicatiile sunt pe minus in astea doua luni. dar nici anul trecut nu a fost, desi au facut investitii f mari cu banii scosi de acolo. m-as mira sa treaca pe online, mai ales ca proiectul de online sufera puternic, asa cum ai spus si tu. evz la fel, nu prea cred sa migreze, si nici libertatea. mai degraba or sa mute din reviste pe online, ca au o gramada pe acolo.

 7. E clar că va fi exclusiv online Capital, asta se plănuieşte de mult, din ce am citit şi eu pe bloguri.

  La Ring mizele sunt exclusiv publicitare, că doar ăla nu e ziar.

 8. LOL.
  @ Hari: “asta se plănuieşte de mult, din ce am citit şi eu pe bloguri”. Pai de ce citesti pe bloguri?!
  @Alex:
  Ce-ti veni?! Jijikul are dreptate si cred ca si tu stii foarte bine ca pana anul asta Capital a scos profit baban. Anul asta n-a mai scos nimeni…Totusi, de ce sa inchizi ceva care merge?
  Lasa online-ul, sunt publicatii de business exclusiv online, foarte respectabile si serioase, care anul trecut au avut VENITURI de 100.000 de euro. Pai asta e business?! Nici daca ar creste cu 300% pe an, online-ul tot nu s-ar apropia macar de piata printului.
  Asa ca dincolo de cat de bine suna chestia asta cu online-ul, hai sa devenim seriosi si sa nu visam cai verzi pe pereti!