Mi-a trebuit o pauză ca să înțeleg că facebook e nociv

Apropo de pauza de facebook luată în ultima vreme, am ajuns la câteva concluzii apropo de modul în care Zuck a ajuns să ne dicteze viețile. Prin urmare, câteva idei, cu bumbi, să placă la toată lumea:

 • facebook e ca fumatul. Dacă pierzi destul de multă vreme zilnic “în rețea” (minimum o oră), ai tendința să intri în sevraj dacă dai logout
 • în momentul în care ai ieșit și ignori ideea de a te reloga, descoperi că ai, brusc, mult mai mult timp liber. Asta pentru că…
 • …facebook are tendința de a crea dependență. Odată ce-ai ieșit, poți compensa cu Twitter sau cu Instagram, dar 1. n-ai reacții, iar inimioara aia de pe ambele nu exprimă nervii, nici like-ul și nici surprinderea sau mai știu eu ce și 2. pe astea din urmă nu prea-ți arde să comentezi că n-ai la ce
 • până la experiența asta, nu mi-am dat seama cam cât de pervers e gândit sistemul. Efectiv, încearcă să te țină captiv prin modul în care îți servește motive să interacționezi cu ceilalți. Când îl folosești zi de zi, ți se pare o chestie normală, dar din momentul în care-ai ieșit, te întrebi de ce nu mai poți interacționa la fel, simți că lipsește taman interacțiunea aia
 • o să spun un truism acum, dar algoritmul ăla funcționează precum cuva de la mașina de spălat. Imaginează-ți că tu ești o minge de tenis aruncată în mașina de spălat (înțeleg că unii oameni chiar bagă mingi de tenis atunci când spală prosoapele, că cică ajută să iasă detergentul dintre fibre) și mișcarea aia de rotație te aruncă ba într-un perete, ba într-altul. Nu poți ieși din bula aia până nu dai logout
 • cineva deștept de la facebook sigur s-a gândit că n-are sens să-ți livreze conținut de la toată lista de prieteni, ci doar de la o anumită selecție, bazându-se pe anumite variabile (cui dai like cel mai des, cine-ți dă like cel mai des, câteva chestii random, câteva filtre pe interese și cuvinte cheie, filtrare în funcție de reacții comune la aceleași statusuri de ale anumite persoane comune etc.)
 • treaba asta e parșivă pentru că, deși – în cazul meu, cel puțin – ai peste 2.300 prieteni, feed-ul “se termină” și continui să vezi aceleași postări vechi. Și dai refresh, apoi dai alt refresh, apoi încă unul, pentru că împinge să vrei cât mai multă informație nouă, iar modul în care ți-o livrează, pe bucățele, te ține captiv. “Hai că tre’ să fie ceva nou, hai că nu se poate să nu mai fi postat nu știu cine, hai că nu se poate să nu mai văd o știre mai recentă” etc.
 • desigur, ai opțiunea de a bifa “Most recent“, dar e atât de frumos ascunsă, încât n-o s-o bifezi. Și chiar dacă ai face-o, tot nu ți le livrează după cele mai recente, ci îți varsă mai degrabă postări complet neinteresante de la oamenii cei mai neinteresanți din listă. Iar după câteva ore, o zi, pe-acolo, îți setează automat default-ul la ce vrea el
 • chestia asta produce bulele, iar problema cu bulele e că nu par create de algoritmii ăia chiar după ureche, ci tot bazate pe interese, pe surse de informații comune, pe cuvinte-cheie
 • și duda e că pornind de la astfel de cuvinte cheie și de la surse de informare comune, la pachet cu numărul de reacții, îți livrează postări similare și ca ton și ca conținut
 • iar asta conduce inevitabil la același tip de conținut livrat de la același pool de oameni. Practic, e ca și când te-ai uita la Antena 3 în buclă, îi vezi pe aceiași indivizi dezbătând aceleași subiecte cu din ce în ce mai multă ură (sau, în fine, cu același tip de atitudine care, pe măsură ce subiectul e întreținut o perioadă tot mai îndelungată, devine tot mai agresivă)
 • în ultimele două săptămâni înainte de a-mi dezactiva contul de facebook, ajunsesem să mă simt ca în 2014, când încă mă mai uitam la televiziunile de știri,
 • adică începusem să devin eu tot mai agresiv din cauză că, efectiv, bula mea era tot mai înfierbântată și începuse, la rândul ei, să devină tot mai agresivă în tonalitate
 • revenind la comparația cu fumatul: după ce-am dezactivat contul de facebook, am avut tot mai multe tentații de mă reloga din cauză că… lipsea principala sursă de informații
 • m-am relativ calmat, am început să deschid Twitter și Instagram, site-uri de știri, s-a schimbat peisajul, iar lumea a devenit, brusc, mult mai zen, însă…
 • în momentul în care m-am relogat prima oară, am avut aceeași senzație ca atunci când m-am lăsat de fumat prima dată. Cine s-a lăsat știe la ce mă refer: atunci când fumezi din nou o țigară, gustul e atât de nasol după una-două săptămâni/luni de pauză, că îți vine să verși
 • aproximativ la fel e și cu facebook: ai vrea să mai dai niște refreshuri, ai vrea să lași niște comentari, ai vrea să dai niște like-uri etc., dar în același timp, nu știi cum să închizi mai repede. Dar ispita e prea mare, așa că mai pierzi juma’ de oră până să dai din nou logout.

Cam asta a fost experiența mea fără facebook pentru o vreme. Și o să încerc să stau, pe cât posibil, cât mai departe de rețeaua lui Zuck în timpul meu liber. Adică după ce mă întorc de la job, că-n timpul zilei, de pe șantier, oricum nu intru decât de pe mobil și doar în pauzele de tutun.

facebook devine un mediu tot mai toxic, iar asta nu e din cauza oamenilor, ci din cauza algoritmilor. Bulele alea sunt create artificial pentru a te ține acolo cu forța. facebook nu mai e ProTV, a devenit Antena 3. Nu mai e vreun soi de agora, loc de schimbat idei, a devenit un spațiu în care te duci pentru a-ți confirma propriile bias-uri cognitive.

Cam asta ar fi, pe scurt.

9 comentarii

 1. Am ajuns la tine de la Cetin. Aceeasi certitudine am si eu acum, facebook e de o toxicitate extrema, dar sigur curabila. Odata iesit din bula, te poti insanatosi. Am ajuns sa nu mai pot purta discutii logice si argumentate, reactionez ca la sindrom Tourette, “muie ba”, “du-te-n pizda ma-tii”.

  Facebook este toxic din cauza oamenilor in primul rand, pentru ca este imaginea societatii. Cohortele de imbecili sunt majoritatea pe facebook, la fel ca si in societate. Se regasesc prin intermediul facebook, se valideaza reciproc si ajung la certitudinea ca sunt multi si ca au dreptate. Nu au cum sa greseasca toti. Daca stai in bula ta de oameni si nu interactionezi cu imbecilii, esti ok, cu toata dependenta, e ca si cum fumezi tigari cu putina nicotina si esti dependent de gestul in sine. Cand interactionezi cu lumea ce a descoperit facebook-ul odata cu ultima promotie RDS la smatfoane de 300 lei, atunci descoperi ca nu e cum crezi tu. E ca si cum te iei de iei de toti in statia de autobuz, “ia ba, sa vad care stiti sa argumentati cu religia, ca eu stiu sa dau muie verbala la a doua propozitie”.
  Parasirea facebook e solutia. Sau pastrarea contului strict pentru comunicatie cu prietenii de la distanta, doar pentru intalniri si “La Multi Ani”.

 2. Intra pe reddit, subscribe la cateva subreddituri din ariile de interes. Refresh daily, continut ok cu comentarii mai relevante. Recomand aplicatia de mobil Apollo pt. reddit.

 3. Aș aprecia o listă cu sursele de unde îti iei informatiile. Despre România și în română, în general. Nu mai gasesc un ziar de calitate. Au niște site uri îngrozitoare. Ca și ziarul de hârtie.

 4. Sunt total de acord cu ce ai zis. Faza e ca eu ajuns sa îmi dezinstalez aplicația de fb, sa las doar fb messenger pe telefon pentru a comunica cu prietenii și am intrat apoi pe fb doar când mai ajungeam seara pe la laptop. Și nu mai mult de 10 minute. Mi-am dat seama ca era un addiction și ca ajunsesem sa ma uit mai mult pe fb app decât sa interacționez cu copiii și soția. Și într-adevăr primeam în feed numai chestii politice care de fapt ma făceau sa ma simt bine în asa fel încat credeam ca toti gândesc ca mine și clar Facebook-ul e plin numai de oameni de acord cu convingerile mele politice.

 5. am renunțat acum 3 ani sa mai folosesc facebook-ul, pe zi ce trece sunt tot mai bucuros ca am luat decizia asta. Eu, după ăștia 3 ani, vad facebook-ul incredibil de toxic.

 6. Mi-am șters contul de FB în Decembrie 2013 din aceleași motive menționate de tine, never logged in again. Nu-i simt lipsa absolut deloc, sunt alte surse de informare mult mai pertinente iar legătura cu prieteni/familie se poate păstra și prin alte canale de comunicare.

  Bula aia de care vorbești tu se numește confirmation bias și poate deveni extrem de periculoasa când este vorba de subiecte complexe și sensibile..

  Înțeleg ca poate prin natura job-ului, unii chiar sunt nevoiți sa folosească FB (jurnaliști/bloggeri,etc) dar sa încerci sa găsești o informație “valoroasa” pe FB este ca și cum te-ai duce la o groapa de gunoi în speranța ca vei găsi un obiect valoros aruncat de cineva la un moment dat… not really worth it.

 7. Înseamnă că noi cei care nu am avut vreodată cont FB am avut dreptate?

 8. @Nicolae: incearca Feedly. E un RSS reader ce are avantajul ca intri pe siteul ala urat doar daca te intereseaza un articol. Sursele in final sunt tot alea dar macar e mai curat sa le citesti.

  Oricum, ar fi bine ca sa nu folosesti Facebook drept sursa de informare ca e ca si cum te-ai informa de la vecini si babele din fata blocului.

 9. Cred ca este greu sa-ti dai seama ce obicei este toxic pentru tine. Acum spre exemplu dupa ce ai realizat toate lucrurile acestea sunt sigur ca vei intra mai rar sau chiar nu vei mai intra pe facebook.