Mici afaceri de urmărit

Seria de trei articole publicate în ultima lună, despre mici întreprinzători români peste care trecem cu vederea, a fost un experiment, cel puţin din punctul meu de vedere. Dincolo de promovarea unui proiect fain, de sprijinire a micilor antrepenori, scopul meu personal a fost acela de a vedea cum reacţionează oamenii la poveşti care par, la prima vedere, banale.

business

Eu zic c-a ieşit bine. Am constatat că astfel de poveşti sunt foarte bine primite. În primul rând, chiar dacă nu sunt la fel de inspiraţionale precum cele ale startupurilor care primesc finanţări de milioane de dolari, reprezintă nişte modele pentru cei care vor să înceapă o afacere.

În al doilea rând, există o reală nevoie a oamenilor obişnuiţi de a descoperi produse şi servicii bune. Am primit mail-uri în care am fost rugat să le dau adresele, inclusiv în cazul lui Marius, cel care se ocupă de reparaţii. Sunt servicii banale, dar la fel ca în cazul poveştilor cu instalatori, e greu să găseşti nişte oameni care se pricep bine la ceva. Şi atunci, orice recomandare e importantă.

În altă ordine de idei, asta s-a dorit şi în campania Afacerea ta, realizată de Provident. Să se descopere afaceri mici, cu potenţial, care să fie ajutate cu consultanţă (zece ore cu Marius Ghenea) şi cu câte o mie de euro.

Au intrat pe shortlist zece afaceri, le puteţi găsi aici.

(Foto: Shutterstock)

3 comentarii

 1. Siguranta financiara cu DAE 104,63%, Serios ?
  E vreo diferenta intre Afacerea Ta de la Provident si Fundatia Voiculescu ?
  Sa fie foamea financiara asa de mare ?

  • @lloopp: dobînda nu e acelaşi lucru cu DAE. Acel 104% nu înseamnă că plăteşti dublu, de exemplu. DAE variază de la numărul de rate şi perioada de rambursare pînă la suma împrumutată, e acelaşi lucru şi în bănci. Nu te obligă nimeni să te împrumuţi de la ei. Şi da, e o diferenţă. Afacerea Ta e un program de educaţie financiară pentru mici antreprenori, nu-ţi cere acţiuni, nu te obligă să te împrumuţi, nu face altceva decît să ofere nişte bani şi consultanţă. Da, e un program de promovare pentru serviciile lor financiare, ceea ce e perfect corect, dar, repet, nu te obligă cu nimic. Hai să nu mai fim răutăcioşi în mod gratuit.

 2. @Alex Mihăileanu . Multumesc de raspuns, nu sunt rautacios in mod gratuit. IFN-uri de gen Provident cu DAE de 104% care se adreseaza mai ales varstnicilor si celor care au o educatie financiara precara sunt foarte nocive. Reclamele lor imi umplu cutia postala si in ele pozeaza in salvatorii care te ajuta sa iti indeplinesti orice vis, vin si acasa sa iti faca actele si sa iti aduca banii. Ca incearca sa faca mai apoi pe societatile responsabile care se gandesc la start-up-uri si la mediul de afaceri ca sa isi construiasca o imagine pozitiva, sa fim seriosi.
  Nu stiu, poate am eu standarde morale prea inalte, mie Provident in acest caz imi suna fix ca si Voiculescu&Comp, care au furat de au rupt si de asemenea profita de educatia democratica slaba spre inexistenta a acelorasi paturi ale populatiei ca sa isi mentina politica de ura si anti-democratica, ca mai apoi, prin Fundatia Voiculescu sa pozeze in oamenii de bine care uite, ajuta pe amarati. Exemple similare pot fi Gigi Becali cu afacerile cu terenurile care construieste apoi biserici, etc samd.
  Stiu ca din acest punct de vedere parca nu m-am nascut in tara care trebuie, dar asa sunt eu, mai fixist.