De ce ne interesează micii de Odorheiul Secuiesc mai mult decât jaful guvernanţilor

De fiecare dată când apare câte-un nonsubiect precum românii verzi care se iau de unguri, apar obligatoriu şi replicile de tipul: “Ăştia fură ţara şi pe noi ne interesează micii?

Păi, da, şi sunt trei motive pentru care ne interesează micii. Primul, vorba lui Hagi, e complex şi are mai multe aspecte, anume că trecem printr-o perioadă în care PSD aruncă cu populisme-n toată lumea şi sună goarna propagandei naţionaliste cu fiecare ocazie.

Da, ar trebui să ne intereseze atunci când un dobitoc încearcă să provoace, să producă reacţii patriotarde, xenofobe şi şovine, pentru că, cel puţin în teorie, am fi trebuit să fi depăşit deja acest stadiu. Genul ăsta de provocare nu e doar stupidă, e şi periculoasă.

Al doilea motiv, ăla mai banal, este că auzim de 30 ani încoace, aproape zilnic, cum politicienii şi găştile lor de interese ne tot fură, ba pe faţă, ba prin spate. Nu mai e nici o noutate. Nu e o noutate că 80% din bugetul pentru îngrijiri medicale la domiciliu a fost furat. Se fură zilnic în România.

Oamenii s-au plictisit să asculte despre cum sunt furaţi, ba chiar cred că şi-au închis complet urechile la astfel de ştiri, nici măcar nu le mai aud. A devenit banal să citeşti o ştire despre cum un individ a furat câteva milioane sau zeci de milioane de euro. Başca, e “băiat deştept şi descurcăreţ” într-o Românie sărăcită. Că unul fură nişte zeci de milioane de euro a devenit o normalitate românească.

Al treilea motiv este că emoţia bate logica. E mai simplu să te enervezi că un român verde n-a primit mici de la o unguroaică, înainte de deschiderea programului, că dacă vin ungurii şi ne fură Ardealul?, decât să analizezi cam cât de mult se fură în România şi să ieşi în stradă să-i dai jos pe hoţi.

Nu e nimic complicat. E chiar simplu. E o reacţie cât se poate de umană să te enervezi pe prostii. E mai uşor să te enervezi decât să gândeşti. Gânditul cere exerciţiu constant şi un proces continuu de autoeducaţie. De ce-ai merge pe calea asta, când calea mai simplă, a emoţiilor, e deja bătătorită?