Microsoft anunţă Windows Phone 7 şi în România. Primul terminal, LG Optimus 7, prin Vodafone

După lansarea de ieri, din Statele Unite, în care Steve Ballmer a prezentat noul Windows Phone 7, Microsoft a anunţat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, şi lansarea în România. Potrivit lui Ionuţ Gaotă (foto), Mobile Communications Business Development Manager, primul telefon care va intra pe piaţa autohtonă va fi LG Optimus 7, prin Vodafone, în următoarele săptămîni.

Noul sistem de operare a avut în vedere două obiective: să pună accent pe individ şi task-urile lui, să organizeze mult mai coerent aplicaţiile. Microsoft lansează un sistem de operare nou, scris de la zero. Ideea din spatele interfeţei de utilizare este să permită accesul, dintr-o privire, la tot ce e important la un telefon. Organizarea este pe hub-uri, deşi sună un pic pompos. Windows Mobile 7 are multitouch pe toate cele zece terminale ce vor intra în vînzare. De reţinut, este chiar recomandarea Microsoft către producători: software-ul este pregătit pentru multitouch, şi hardware-ul ar trebui să fie la fel. După cum era şi firesc, telefoanele vor avea capabilităţi wireless, însă deocamdată nu pot fi folosite pe post de router.

În People Hub, există toate contactele, atît cele din mail şi telefon, cît şi cele din reţelele sociale precum Facebook. De asemenea, Pictures Hub afişează pozele din telefon, PC şi Facebook în acelaşi loc. Similar şi în cazul Music + Video. Un alt hub important este cel legat de productivitate, fiind singurul telefon care vine cu Office preinstalat. Practic, poţi să vizualizezi, editezi sau să creezi documente.

După lock screen, primul ecran se numeşte, previzibil, Start screen. Practic, desktop-ul cu scurtături din Windows, la fel de customizabil, este un element decent de comparaţie. Din punct de vedere al customizării primului ecran, “iconurile” se numesc Live tiles şi pot fi adăugate, şterse sau mutate extrem de uşor. Sau, în cazul softurilor cărora vrei să le faci scurtături, ţii apăsat pe ele (dac-am văzut eu bine) şi îţi apare, de asemenea, un meniu.

În ceea ce priveşte mailul, baza este Outlook Mobile. Există push e-mail şi se pot adăuga mai multe conturi, inclusiv cele de tip Hotmail, GMail sau Yahoo. Comparativ cu interfaţa de pe Windows Mobile 6.1 sau 6.5, Outlook Mobile pare mult îmbunătăţit. Totuşi, nu ştiu dacă suportă şi nici cum afişează mailurile de tip “conversaţii” precum cele din GMail. Partea mai simpatică este calendarul, unde îţi poţi seta mai multe tipuri de task-uri, pe care le poţi marca în culori (roşu pentru serviciu, verde pentru acasă etc.) şi poate fi sincronizat inclusiv cu Google şi Yahoo.

Partea proastă, românii nu vor putea cumpăra din Marketplace-ul Windows Phone 7 şi nici dezvoltatorii nu vor putea trimite, momentan, aplicaţii. Asta se întîmplă din cauză că încă nu a fost implementat sistemul de plată pentru acestea. Din aceeaşi categorie, deocamdată nu există o funcţie de copy-paste, însă urmează să fie implementată odată cu upgrade-ul sistemului de operare, undeva în 2011 – care nu va fi over-the-air, ci doar prin intermediul cablului de date.

Şi încă un minus ar fi că noul sistem de operare nu mai are File Explorer, deci telefonul nu va mai putea fi folosit ca “stick USB” – deşi a spune asta e ceva relativ, cîtă vreme – teoretic – există cabluri de date şi browsing direct din Windows. Memoria internă va fi de minimum 4 GB şi urmează introducerea de support pentru carduri de memorie SD. De altfel, momentan, nu există sloturi pentru carduri SD pe niciunul dintre cele zece telefoane anunţate.

În România, Microsoft urmează să lucreze cu toţi cei trei operatori. În România, terminalele vor fi LG Optimus 7, pe care îl va aduce Vodafone, apoi HTC 7 Mozart, HTC HD 7 şi Samsung Omnia 7. Celelalte trei vor intra în primă fază prin Orange. Este foarte posibil ca şi Dell şi Asus să scoată terminale Windows Phone 7. De asemenea, telefoanele vor putea fi găsite şi la retaileri precum eMag.ro şi Internity.

Potrivit lui Gaotă, care citează nişte studii interne, rata de adopţie va fi destul de mare. Totuşi, Microsoft spune că nu are un target de vînzări, prin urmare nu anunţă nici o estimare legată de viitoarea cotă de piaţă. Desigur, vor conta şi ofertele operatorilor telecom. În ceea ce priveşte preţurile telefoanelor, acestea ţin exclusiv de producători şi de operatori.

9 comentarii

 1. Good point ! La prima vedere imi pare cam urat, cu patratele alea mari..
  Dar ramane de vazut practic cum merge, poate faci rost de unul de test sa ne faci un review, thanks.

 2. Da, se pare ca e si nefunctional: nu are copy/paste, nici multitasking si nu suporta Flash.

  • @Jean: asta e cu dus si-ntors. Flash nu suporta ca lumea nici macar Androidul (deh, daca n-as avea unul, as mai zice). Cu copy/paste-ul e o mica problema, dar va fi remediata la primul update de soft, deci nu-i baiu’ asa de mare. Insa legat de multitasking, te inseli, sa stii. Comparativ cu iPhone, are multitasking din plin. Comparativ cu Android, sufera de lipsa unui “alt+tab” (la Android apesi pe butonul de Home si-ti afiseaza ultimele sase aplicatii deschise, o alegi pe aia in care vrei sa intri).
   Totusi, multitaskingul pe WP7 e in felul urmator: deschizi cinci aplicatii, te intorci la startscreen, ele ramin deschise. Te intorci la oricare dintre ele, o gasesti asa cum ai lasat-o. Da, n-are taskbar/alt+tab, dar are multitasking. Bate Apple din punctul asta de vedere.

 3. Ok, thanks for info, de aceia astept cat de curand review-ul tau. ;)

 4. Sefu, am Iphone 3GS, si are si multitasking si alt+tab (dublu click pe buton). Versiounea iOS4.1

 5. eh.. si Gaotă exagereaza, dupa el si linux-ul e o copie win.

 6. @Alex: iPhone are multitasking de ceva vreme, de cand a aparut iOS 4.