Microsoft Surface – ce şanse are o tabletă cu Windows?

Dincolo de miştourile lansate la adresa Microsoft, tableta cu Windows 8, Surface, va intra pe piaţă şi va concura cu iPad-ul. Şi cu celelalte tablete de la Samsung şi, hai!, Amazon, şi aici se termină piaţa. Şi totuşi, diferenţa dintre produsele actuale de pe piaţa tabletelor şi Surface ţine de utilizarea lor. Ţin minte că, prin 2006 sau 2007, am văzut parcă la Mădălin Matica, nu mai ţin minte marca, un laptop cu touchscreen. Pe Windows, cu stylus şi tot tacîmul, cu display pe care-l rotea şi care acoperea cu succes tastatura. A fost, de altfel, singurul pe care l-am văzut, căci nu-i venise încă vremea.

În 2010, Apple a lansat primul iPad şi lumea s-a omorît pe la cozi. Microsoft a anunţat, săptămîna asta, Surface, prima tabletă făcută in-house. Au apărut tot soiul de glume, dar dincolo de ele, Microsoft are şansa de a demonstra că şi-a învăţat lecţia şi că poate intra în forţă pe o piaţă în care competitorii au doi ani avans. De ce? Hai s-o luăm logic:

  • Steve Ballmer a spus că Surface funcţionează pe principiile Apple (sic!, n-a zis asta, dar ăsta-i adevărul): hardware customizat pentru a îmbunătăţi performanţele sistemului de operare şi, respectiv, sistem de operare optimizat pentru o configuraţie hardware ideală, pentru a maximiza experienţa etc.
  • Windows încă mai contorizează vreo 90% din utilizatorii de sisteme de operare instalate pe desktopuri şi pe laptopuri, utilizatori care, mai devreme sau mai tîrziu, vor trece la Windows 8
  • timp de o săptămînă, din cauză că n-am stat prea mult pe-acasă, mi-am folosit Air-ul pe post de router şi stick-ul de net pe post de conexiune broadband (vorba vine), ceea ce a dus la o supraîncălzire şi la o suprasolicitare a laptopului (e din prima generaţie, e bătrîn, aştept oferte de sponsorizare cu unul nou), aşa că am folosit iPad-ul pentru aproape tot, cu excepţia Office-ului şi a scrisului pe blog, că e frustrant cu diacriticele, deh; am concluzionat că pot lucra la fel de bine de pe tabletă, deci de ce utilizatorii de Windows n-ar migra de la desktop direct la Surface?

Microsoft n-a anunţat cînd va intra pe piaţă, nici cu ce preţ şi nici ce tipuri de aplicaţii vor putea rula. Îmi închipui, totuşi, că, la capitolul aplicaţii, vor fi cele tradiţionale, de Windows, deci aici nu vor fi foarte multe probleme. De lansat, probabil că va apărea cel tîrziu la începutul anului viitor. Însă ce ne doare cu adevărat este preţul, de care va depinde rata de adopţie. Dacă va intra, să zicem, la 400-500 de euro (ca să o aşezăm în contextul nostru, european), cu TVA inclus, este foarte probabil ca Microsoft să cîştige cotă de piaţă foarte repede. Şi e foarte posibil să muşte din cota de piaţă a tabletelor cu Android, în funcţie de cine şi cum calculează.

Totuşi, tind să cred că nu va fi o tabletă tocmai ieftină şi că va mai dura pînă va deveni cu adevărat competitivă. Ce spun eu e că nu trebuie subestimat potenţialul Surface. Dacă e un produs bine făcut, chit că va canibaliza cota de piaţă a Windows, mutînd utilizatorii din zona de desktop/laptop în cea a tabletelor, s-ar putea să vedem surprize. Repet, în funcţie de cine şi cum calculează (pui Windows 8 la tablete sau la PC-uri?) Subiectul încă e delicat şi prefer să nu risc să intru în interpretările astea, dar e bine de urmărit. Surface e primul semn că, în cîţiva ani, desktopurile vor fi istorie.

4 comentarii

  1. Microsoft vand soft nu PC-uri :) directia e cea corecta. Viteza de penetrare a pietei depinde foarte mult de pretul tabletei; la 500 de euro mi-as lua si eu una sa inlocuiesc laptop-ul :) Imi place metro style mai mult decat iOS :) poate are de a face cu mindset-ul meu de programator :)) si nu de utilizator normal.

  2. Momentan am un Nook Tablet pentru ‘prostioare’ si sunt extrem de multumita. Iar la 270 de dolari cat m-a costat aici, este foarte OK. Daca voi avea in viitor chef sa arunc banii pe o asemenea tableta, e posibil sa-mi placa minunea asta. Oricum nu poti inlocui inca un laptop, mai ales pentru un web designer. Dar e o jucarie misto pentru cei care mai doresc niste gadgets

  3. Cam încetişor se mişcă cei de la MS. Deşi au în departamentul de cercetare produse (software în primul rând) extrem de interesante, cumva ratează când vine vorba să le valorifice într-un fel, să le integreze undeva. Mi-e că şi tableta va avea aceeaşi problemă pe care o are telefonul (link via zoso): http://parislemon.com/post/14840209963/the-windows-phone-problem-in-three-words-way-too-late

    Dacă voi spuneţi că tableta asta va acoperi o gaură imaginară între laptopuri şi tablete, eu zic că are o mică mare problemă când vreţi să o utilizaţi astfel. Totul pleacă de la acel cover care este şi tastatură. Are 3 mm, deci nu încorporează practic nimic. Bănuiesc că şi cântăreşte corespunzător, adică o fracţiune din greutatea întregului. Ei, acum vedeţi imaginea cu care este ilustrat articolul de faţă. Întotdeauna va trebui sprijinită cu ceva din spate, ca să rămână în poziţie, iar acest lucru mărunt de altfel mi s-ar părea extrem de deranjant la utilizarea cotidiană.