Să râdem cu Microsoft și update-urile din Windows 10

Microsoft a anunțat că Windows se va repara singur atunci când un update de sistem nu va funcționa corespunzător. Sau se va dezinstala singur. Sau, mă rog, ceva de genul ăsta.

Și am râs un pic pentru că, în 2019, Microsoft încă n-a descoperit că nu e indicat să instalezi update-uri când bateria unui laptop e sub 50%, iar ecranul nu e ridicat. Eu am pățit-o, până acum, de vreo trei ori.

Ce se întâmplă:

 • dacă ai un laptop cu Windows (al meu e de pe șantier, de exemplu) și
 • i-ai bifat setarea de “never turn off” sau cum s-o chema aia care-l împiedică să-și dea singur shut down (asta pentru că mă obligă, înainte să buteze, să bag încă un user și-o parolă pentru decriptare)
 • și ajungi cu laptopul acasă, unde
 • se conectează automat la rețeaua wireless, chiar dacă clapa e lăsată și nici măcar nu l-ai scos din rucsac…

…de exemplu, peste noapte, când rămâne cu 10-20% baterie, se gândește că ar fi o idee bună, dacă tot are conexiune la net, să instaleze update-urile.

Și pentru că, taman atunci își găsește, când bateria mai are un pic și-și dă duhul, se întâmplă inevitabilul: bateria crapă fix după ce se restartează, adică exact atunci când a terminat de șters jumate de sistem de operare și dezarhivează update-urile.

De partea cealaltă, Mac-urile nu instalează automat update-uri dacă nu sunt băgate în priză sau dacă nu zici tu explicit să le instaleze. Cam ca la iPhone-uri sau iPad-uri, nu te lasă să instalezi dacă ai sub 50% baterie.

Și zău că nu pricep ce e atât de greu să scrii o astfel de regulă. Pentru că, efectiv, m-am trezit de vreo trei ori fără Windows pe laptop. Ultima oară, mă duc la Desktop Support, omu’ meu ia și leagă laptopul la tot soiul de device-uri, se uită să vadă ce poate să recupereze și-mi zice senin: “Yeah, I can’t find half of Windows, mate. I gotta rebuild your laptop“.

Sunt foarte curios cum o să rezolve Microsoft chestia asta. Mai exact, cum o să dezinstaleze un update care tocmai te-a lăsat fără jumate de Windows din cauză c-a crăpat bateria.

6 comentarii

 1. Că sa clarificam: daca ai bitlocker, după restartul noaptea nu îți pornește laptopul. Rămâne in shutdown, de termina update-urile dimineață.
  Asta se numește un articol in care încropești din auzite 3-4 întâmplări că sa ai ce scrie.

 2. In loc de rant-ul asta, puteai sa-ti dezactivezi pur si simplu update-urile automate si sa le faci tu din cand in cand :P

  Pro tip: daca scrii in google “windows 10 t” poti sa alegi de acolo unul dintre articolele care iti explica mai multe metode de a face chestia asta :)

 3. Legat de ultimul paragraf e destul de simplu (dacă mă iau după ce zice link-ul ăla): îți face un restore din backup (acele imagini, dacă ai funcția aia bifată), adică revine la ultima variantă care a funcționat.

  Windows Update are multe probleme, dar mi se pare ciudat să umbli cu un laptop pornit non stop. Măcar funcția de sleep să fie activă, sau setat cu un task ca la un moment dat să intre în sleep – de exemplu la ceva timp după ce ai ajuns acasă. Din câte știu eu nici la mac nu e condiționat update-ul de baterie ca pe iPad, iPhone sau Apple Watch dar da, le poți face când vrei tu. Windows în schimb e de multe ori imprevizibil cu task-urile și implicit bateria, totuși nu cred că ar trebui să-l lași așa.

  • @dam: Pe scurt, e foarte enervant sa te loghezi de doua ori, in fiecare dimineata, pe laptopul de serviciu. De aia l-am pus sa nu isi mai ia shut down. De intrat in sleep, am impresia ca intra, dar se trezeste cind are el chef – de regula, noaptea – sa isi faca update-urile. Cum zici, e imprevizibil. E drept si ca bateria duce destul de mult cind e in sleep, iar cind a crapat, a crapat cind eram in Romania (pe principiul am venit vineri in tara, iar luni dimineata, la munca, dupa ce n-am deschis laptopul, era mort Windows-ul). Dar, din nou, nu cred ca e un capat de tara daca ar scrie o regula de genul: daca bateria e sub 30%, stop orice update.