Milioane de oameni au fost, probabil, infectați cu coronavirus

Mă uitam la două chestii: e puțin probabil ca doar o sută și ceva de mii de oameni să fi fost infectați de coronavirusul sufletului, respectiv la strategiile de testare.

În UK, de exemplu, dacă ai simptomele, ești testat doar dacă ai călătorit recent în afara țării sau dacă te-ai întâlnit cu o persoană despre care știi sigur că a fost infectată. Ce se întâmplă dacă ai luat virusul din metroul londonez sau din altă parte?

Am doi colegi de muncă ce locuiesc în Stevenage, unde a fost descoperit un caz. Dacă respectivul a fost la Tesco și a pus mâna pe diverse, probabilitatea e destul de mare ca unul dintre colegi să fi adus virusul la birou. Toată lumea pune degetul pe cititorul de amprentă la intrarea în clădire.

De vreo trei zile, mă încearcă o durere de cap ușoară, iar vreo două zile am avut o stare febrilă. Nu cred că am avut febră, sau n-am simțit-o, dar am avut senzația aia că ard pe interior. Poate fi la fel de bine de la culcat târziu, recte oboseală. Poate la fel de bine să fie virusul. Am cum să știu? Nu.

Majoritatea celor care au contractat virusul sunt asimptomatici sau au simptomele unei răceli ușoare sau sunt pur și simplu purtători. Pentru astea nu ești testat. Dacă ai avut simptome ușoare, poate ai luat paracetamol și ți-a trecut. Ai avut virusul? Nu l-ai avut? Cine știe.

Ce trebuie reținut e că declarația lui Merkel nu e deloc departe de adevăr: până la 70% din populație va fi infectată. E foarte posibil ca 30% să fi fost deja, dar sistemul imunitar să-și fi făcut treaba.

În concluzie, dracu’ nu e chiar atât de negru. Problema însă e la cei cu alte complicații medicale, cu boli cronice șamd. E un virus enervant care, pe de o parte, slăbește imunitatea și, pe de alta, în caz de complicații (sau existența unor boli cronice – diabet, hipertensiune etc.), cauzează reacții violente ale aceluiași sistem imunitar, reacții care duc la atacarea celulelor sănătoase.

Dacă te uiți pe statistici, 80% sunt cazuri ușoare. Dacă iei în considerare contextul teoretic de mai sus, cazurile ușoare ar reprezenta vreo 8%, câtă vreme 90% probabil că nici măcar n-au fost raportate.

Practic, habar n-avem care e realitatea din teren. Implicațiile însă sunt mult mai mari și pe mult mai multe planuri. De exemplu, economice. Dar trăgând linie, se mizează mai mult pe imunitatea populației și pe neaglomerarea sistemului medical. Și nici n-ar putea fi altfel.

Vedeți clipul de mai jos (versiunea scurtă doar despre coronavirus aici) ca să vă faceți o idee despre cât de nepregătiți suntem, ca specie, în fața unui virus – și nu e vorba doar de sistemul american, ci de toate.

10 comentarii

 1. Poți să susții cu ceva (gen link către ceva serios) ca sistemul imunitar este slabit in urma virusului, respectiv are o reacție violenta?

  • There you go:

   For reasons that aren’t entirely clear, some people—especially the elderly and sick—may have dysfunctional immune systems that fail to keep the response to particular pathogens in check. This could cause an uncontrolled immune response, triggering an overproduction of immune cells and their signaling molecules and leading to a cytokine storm often associated with a flood of immune cells into the lung. “That’s when you end up with a lot of these really severe inflammatory disease conditions like pneumonia, shortness of breath, inflammation of the airway, and so forth,” says Rasmussen.

  • Iar daca urmaresti videoul de mai sus, o sa vezi ca acelasi lucru il spune si doctorul ala, anume ca genereaza reactii similare cu cele ale bolilor autoimune.

  • Citatul tau nu spune ca virusul slăbește sistemul imunitar ci ca virusul pune probleme celor cu sistem imunitar slabit. Reacția autoimună e o supoziție, logica probabil, însă nu neapărat demonstrată fara echivoc.

 2. Si eu cred acelasi lucru, cu mentiunea ca in Romania pandemia va evolua strict in limita stocului de kituri de test, dovada ca suntem cam singura tara din regiune unde numarul de cazuri ramane la cateva zeci, cu doar cateva cazuri noi adaugate zilnic :)

  • In decembrie, UE si OMS intreaba Romania cati oameni infectati a avut. Romania raspunde 1k. “Cum 1k? Cum ati reusit?” RO: “N-am mai numarat”. “De ce nu ati mai numarat?” RO: “N-am mai avut kituri de test.”
   Noaptea mintii.

  • Cam asta se intimpla acu’ in State, lol

 3. ce e in zona care stau:
  Bus company from NRW only sells every second ticket due to corona virus
  Update, Thursday (March 12th), 12:31 pm: Due to the spread of the corona virus, the Cologne-based long-distance bus company Pinkbus will in future only sell every second ticket. “We want to use it to protect passengers from infection,” said Managing Director Christian Höger on Thursday.
  Every passenger should be guaranteed a free seat next to them. However, a number of buses are unlikely to be fully occupied these days without this measure: There is strong demand for rebooking or passengers are not even starting the trip
  tradus de aici:
  https://www.wa.de/nordrhein-westfalen/corona-virus-nrw-coronavirus-covid19-news-ticker-geisterspiele-13560300.html

 4. Mai verifica ce inseamna clasificarea “mild symptoms”


  What were mild, severe and critical? We think of “mild” as like a minor cold.

  No. “Mild” was a positive test, fever, cough — maybe even pneumonia, but not needing oxygen. “Severe” was breathing rate up and oxygen saturation down, so needing oxygen or a ventilator. “Critical” was respiratory failure or multi-organ failure.”