Incompetenții de la Ministerul Comunicațiilor și site-urile de fake news

ANCOM a decretat necesară închiderea bibliei românilor verzi, un site numit ortodoxinfo.ro, o ciorbă de fake news, vieți de sfinți și conspirații cu 5G și antivaxx și, mă rog, cam toată enciclopedia de prostii produse vreodată de omenire.

Răspunsul logic e: foarte bine. Unde scârțâie abordarea guvernului e la implementare. ANCOM îi obligă pe operatorii telecom să suspende accesul către site (care e hostat undeva pe-afară, are NS-urile la Cloudflare, nu știe nimeni pe unde e serverul – mă rog, prin Germania, că am căutat eu la un moment dat).

Abordarea corectă era următoarea: ICI, de care ține ROTLD, e în subordinea Ministerului Comunicațiilor. ANCOM nu mai e de vreo câțiva ani, dar este în subordinea guvernului.

Nu era mai simplu ca ministrul comunicațiilor, cine naibii o mai fi acum, să fi dat un ordin de ministru prin care să oblige ROTLD să suspende orice domeniu .ro marcat de ANCOM ca fake news? Mail de la ANCOM pe o adresă ROTLD creată special pentru asta, high priority, a venit notificarea, jos domeniul.

Plus schimbat unilateral termenii și condițiile ROTLD, astfel încât să nu fie dați în judecată și aia e. Nu de alta, dar văzusem ceva pe facebook că băieții au domeniu de backup cu .info.ro, așa că ce-ai rezolvat? Și nu e doar asta, mai e și aspectul indexării în google.

Câtă vreme domeniul e inactiv în România, dar e activ în restul lumii, boții google încă au acces la conținut. Ce îi costă să facă un redirect 301 către noul domeniu și, într-o săptămână, să-și recupereze traficul din google? Omoară-le domeniul și gata.

OK, e mai greu cu .com-uri, dar dacă ai la îndemână ROTLD pentru domeniile .ro, de ce tre’ să pui la muncă zeci, probabil, de provideri de internet ca să facă DNS highjacking? Chiar nu există prin guvern nici un om care să știe cu ce se mănâncă internetul?

5 comentarii

  1. Nu e OK treaba asta cu cenzura in nici o circumstanta. Oamenii aia cu site-ul au niste pareri (reale sau imaginare) si ar trebui lasati in pace sa debiteze acolo tot ce ii taie capul. La fel si pentru restul de site-uri blocate de guvern, care or fi ele.

  2. In schimb Digi si alte site-uri de stiri mainsteam pot sa debiteze la infinit cu stiri false despre Trump sau balena albastra si e perfect ok.
    Astea e marea amenintare, site-uri obscure pe care un om normal nu le baga in seama, nu site-urile populare in care lumea are incredere si mai baga din cand in cand subti propaganda si stiri false.

  3. Incredibil cum acum 30 de ani unii s-au luptat și s-au bucurat că scapă inclusiv de cenzură, ca acum copiii lor sau cei care aveau 5 ani atunci să se bucure cînd guvernul instituie cenzura.

  4. Cand ti se pare normal sa se interzica ceva doar pentru ca nu esti tu de acord, eu, ca unul ce am trait in adolescanta cu doua ore de tv pe zi, iti spun raspicat: esti un idiot.
    Dupa nici o jumatate de secol, va intoarceti de bunavoie la sistemul de care am scapat cu pret de sange.
    Ar trebui sa va fie rusine. Dar nu va este.