Cum să fii misogin. Azi, Mircea Marian (Newsweek)

Am în minte un text lung și argumentat despre cât de profund misogină e societatea românească, dar până mă urnesc, hai cu un exemplu: Mircea Marian, reputat jurnalist român, actualmente la Newsweek (între timp, mi-a dat block, foto via Mirel, postarea originală aici, dacă n-a șters-o încă).

Pe scurt, o consilieră a unui parlamentar USR s-a plâns pe facebook de niște sepepiști care au agresat-o. Prin comentarii, ea îi spune că dacă lui nu i s-au bătut apropouri și n-a fost pipăit, înseamnă că nu e în target, nu că faptele nu există. Eh, și domnu’ o ia personal, se victimează, că de fapt el e ăla care se simte jignit. Practic, a înțeles el că femeia l-a făcut urât, chel, gras, bătrân și urât.

Va să zică, femeile nu sunt oameni. Iar dacă mie, ca bărbat, adică om, sepepistul nu mi-a băgat un deget în cur și nu mi-a spus ce vrea să-mi facă la noapte, nu putea să zică nimănui. Pur și simplu, nu există. Nu credem femeia, că doar știm că, în România, femeile sunt proaste, curve și trebuie bătute inclusiv fără motiv, că oricum știu ele de ce. Îi credem pe niște libidinoși care au citit trei cărți, și alea manuale de dat cu pumnul.

Câteva exemple de cum funcționează misoginismul în România – și astea de la oameni de la care ai pretenții, din justiție, cazuri doar din ultimul an:

 • știre de zilele astea: judecători români care consideră că o copilă de 10 ani a consimțit sâ fie futută de mai mulți bărbați, că dacă nu consimțea, le spunea părinților ce s-a întîmplat
 • judecătoria stabilește că doi violatori ai unei fetițe de zece ani (viol vaginal, anal, oral, tot tacîmul) pot fi cercetați în libertate – 27 ianuarie 2020
 • violator al unei fete de 14 ani săltată cu forța de pe stradă îi e redusă pedeapsa inițială de șase ani la patru ani – 2 mai 2019
 • primar găsit cu pornografie infantilă și acuzat de o femeie că a fost violată cînd avea 13 ani e condamnat la muncă în folosul comunității la grădinița sau școala din localitate – 29 martie 2019

Asta așa, la prima strigare. Și vorbim de copii aici, da? De miile de cazuri de plângeri la poliție ale femeilor bătute de parteneri, de miile de cazuri de viol domestic, nici nu mai spun, că pe alea poliția le tratează cu “doamnă, nu ne putem băga în familia dumneavoastră, fiți un pic mai înțelegătoare, nu mai faceți scandal“.

Nu, bă, nu există! De vină, conform lui Mircea Marian, e corectitudinea politică! Corectitudinea politică ne violează femeile, corectitudinea politică a scăpat violatori de pușcărie pentru pedofilie, corectitudinea politică trimite pedofili la muncă în folosul comunității la grădiniță, corectitudinea politică stabilește cercetarea în libertate a pedofililor.

Nu, dom’le, faptele nu există, nu mi s-a întâmplat mie, bărbat! Terminați cu corectitudinea asta politică, că acuși o să vreți și drepturi. La cratiță, fă!, nu în politică! Și oricum ți-o meritai, că aveai fusta prea scurtă, i-ai provocat!

Să fim conservatori pînă la capăt, să păstrăm viu spiritul românesc, neîntinat de bun simț și de civilizație și să dăm vina pe victimă, că a provocat, avea fusta prea scurtă. Curva dracului.

9 comentarii

 1. Mircea Marian, un reputat ziarist român. Lol.

 2. Aberezi cu consideratiile “la cratiță, fă! / ți-o meritai / curva dracului.”, plus falsele analogii cu abuzurile sexuale asupra unor copii.

  Am citit mesajele de pe FB / articolele de presa / am ascultat inregistrarea consilierei. Inclin sa cred ca lucrurile nu s-au intamplat asa cum le prezinta consiliera dar imi dau prea bine seama ca nu am de unde sa stiu ce s-a intamplat acolo.

  Astept reactia USR in zilele urmatoare fata de situatie. Ar trebui sa existe una, avand in vedere ca:
  1. s-a vehiculat numele unui deputat (Tudor Benga – seful consilierei) care – de la un moment – ar fi asistat la incident
  2. s-a vorbit de sicane / hartuiri din partea SPP-ului la adresa altor colegi ai consilierei
  3. s-a vorbit de pipaieli sub pretextul perchezitiei.

  • A trecut cam o saptamana de la incident. Nu am identificat inca o reactie a USR. Ma abtin de la aprecieri, astept.

  • Cre’ că așteptăm mult și bine.

  • Sper ca nu.
   Incidentul poate afecta imaginea USR (in ochii mei, cel putin).
   Din punctul MEU de vedere, USR iese bine din situatia asta daca iese public cu o declaratie asupra incidentului, prin care fie sustine afirmatiile dnei Dobrescu fie anunta incetarea colaborarii cu dansa.
   Lipsa unei reactii inseamna fie ca agresiunea asupra dnei Dobrescu nu-i intereseaza, fie ca sunt constienti ca nu spune adevarul dar prefera sa puna batista pe tambal.

  • Update: doamna Dobrescu spune ca a depus “mai multe plângeri legate de incidentul cu SPP-ul”, inclusiv la Parchetul Militar. Din partea USR – nimic.

 3. Fii-sa mi se pare că studiază pe insulă. Nottinghamshire sau ceva cu „N” parcă.

  Poate dai peste ea, cumva, și-o întrebi ce părere are despre tac-su.