Mircea Toma, ilustrul salvator al… banilor europeni

Cu Vama Veche, ne-am lămurit. Atîta a salvat-o, că s-a ajuns la a merge pe trotuare, pe plajă. A mai salvat şi cîteva miliarde de rromi, prin alt ONG. Mai salvase încă o treabă, doar că, între timp, s-au adunat atît de multe, că nu le mai ţinem şirul. Mai nou, şi-mi pare rău că n-am văzut ştirea mai devreme, Mircea Toma salvează şi banii europeni.

Fostul jurnalist de la Academia Caţavencu şi-a mai făcut un ONG, Salvaţi Persoanele cu Dizabilităţi. Şi le salvează pe toate cu vreo 850.000 de euro, de la Uniunea Europeană, cumpărînd de banii ăia nu mai puţin de 9 MacBook Pro-uri, 10 Nokia E72, 8 HTC Desire Z şi 4 iPhone 4. Mai multe detalii, aici.

Adică, deh, vorba lui Patrick, una e să salvezi persoanele cu dizabilităţi, Vama Veche, rromii şi aşa mai departe din faţa unui Mac şi vorbind la iPhone 4 şi alta e să salvezi dintr-un cărucior cu rotile, ca angajat. Nu de alta, dar proiectul “Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii“, depus prin 2008, consta în identificarea şi asistarea “în procesul de obţinere şi păstrare a unui loc de muncă [a] un[ui] număr de 50 de persoane cu dizabili­tăţi“.

Toată povestea asta dă, deja, un nou sens expresiei “numai handicapaţii salvează Vama Veche“, de-o auzeam acum vreo trei ani pe acolo.

PS: ONG-ul lui Toma nu este vreunul nou – făceam eu mişto -, ci este chiar ActiveWatch / Agenţia de Monitorizare a Presei.

7 comentarii

 1. Sa ne salveze si pe noi cineva de cei salvati…

 2. Asta-i valoarea lui franzela ala. Flotaitii care vor folosi laptopurile alea stiu sa le foloseasca sau e mai trendy sa-ti iei apple? Smartfonurile sunt pentru un transfer discret de “smart” ca la altceva nu vad la ce drac ar folosi, viitorii utilizatori sunt niste amarati care nu-si permit un laptop si un telefon? Halal valoare umana – un laptop si-un telefon.

 3. N-am inteles: de ce persoanele cu dizabilitati n-ar avea dreptul sa invete sa foloseasca echipamente de ultima ora? cu atat mai mult cu cat, stiind sa le foloseasca, ar avea sanse mai multe sa isi gaseasca un loc de munca mai bun? Care e faza? trebuie sa foloseasca asa ceva doar de-alde Vanghelie sau Udrea (nu ca nu s-ar incadra si astia la “dizabilitati” – doar ca de alt soi).
  D-le Mihaileanu, v-ar conveni sa fiti intr-un scaun cu rotile si sa fiti tratat ca un gunoi? Nu va doresc asa ceva – dar sa va fie rusine!!!

  • @Codruta: intrebarea nu e de ce n-ar avea dreptul, ci “care persoane cu dizabilitati?”. Ca de cumparat, cumpara echipamente, dar de angajat, nu angajeaza persoane cu dizabilitati. Got the point now?

 4. De cand cheltuieste bani europeni, Mircea Toma si-a schimbat si optiunile. Adica : el are bani si critica pe cei ce vor bani si ei !!! Dar asta n-ar prea fi asa grav, grav este ca s-a dat cu puterea !!!!

 5. Codruta, echipamentele sunt pentru dotarea ONG-ului, nu pentru pesoanele cu dizabilități. Ele vor fi folosite de către directori, șefi de proiecte și experți.

 6. vei rade, dar e perfect legal. :)

  atata vreme cat isi indeplineste obiectivele proiectului, nu vad care-i problema. poriectele de genul asta finanteaza cursuri de calificare profesionala->obtinerea unei calificari -> mediere pe piata muncii. adica si-a propus ca prin acest proiect 50 de persoane sa fie trecute prin niste cursuri de calificare, iar apoi angajate. alea electronice fii sigur ca si le-a luat pentru el.

  desigur sunt mai multe cifre minime care trebuie atinse. dar pentru asta te poti uita in ghidul aferent liniei de finantare.

  din proiectele de genul asta un proprietar de ong are 2 avantaje materiale: poti da/avea salrii foarte bune. iti poti cumpara gadgeturi cool. :)