Mizerii birocratice: TVR, o reziliere dubioasă şi morcovul pînă la frunze

Am urmărit, vag, scandalul din TVR legat de vînzarea drepturilor unor transmiei sportive către Romtelecom Dolce. Brusc, birocraţii din TVR au simţit culoarea nu tocmai roz a morcovului şi au anunţat că au reziliat unilateral, într-un mod dubios, contractul cu operatorul de cablu. În primul rînd, în toată povestea asta, Dolce n-are nici o vină: ei au plătit să transmită nişte competiţii. Dacă preţul e prea mic sau dacă trebuia făcută încă o licitaţie (căci negocieri au fost și cu alții), nu e treaba lor. În cel mai rău caz, deşi sună brutal, se aplică sintagma celebră “nu-i prost cine cere, prost e cine dă.” Culmea e că Romtelecom, în situaţia actuală, sînt dispuşi să lase de la ei şi să accepte transmisiuni în paralel, deşi ei au un contract pentru împărţirea meciurilor şi, deci, exclusivitate pe jumătate dintre ele.

Noul şef al TVR, Radu Călin Cristea, visează cai verzi pe pereţi: “nu e moral ca plătitorii de abonament să nu vadă toate meciurile,” însă uită că e la fel de imoral să iei bani de la o companie, după care s-o laşi pe dinafară. Teoretic, Romtelecom nu a achitat facturile. Practic, Romtelecom spune că facturile erau greşite, deci, nu au fost emise. Or, Romtelecom este o companie cu acţionariat grecesc, care acţionariat grecesc are, la rîndu-i, acţionariat nemţesc.

Diferenţa dintre corporaţii şi instituţii publice este că instituţiile publice îşi pot permite angajaţi incompetenţi, căci îşi pot permite, după cum se remarcă în scandalul ăsta, pierderi de 200 de milioane de euro anual. Corporaţiile nu-şi pot permite pierderi, cum nu-şi pot permite nici să plătească facturi greşite, care vor ajunge sub nasul unui angajat zelos al ANAF, care se va gîndi să mai aducă nişte bani la bugetul statului amendînd compania. Ce încerc să zic e că nu poţi scuza incompetenţa unui angajat al TVR dînd vina pe o corporaţie care suflă şi-n iaurt.

Dacă Romtelecom va da în judecată TVR şi va cere despăgubiri dublu cît valoarea contractului şi va cîştiga, mi se va părea cît se poate de corect şi voi accepta că banii mei se vor duce la greci. Mă întreb însă cînd vom scăpa de incompetenţi şi cînd vor păţi ceva pentru tîmpeniile făcute.

2 comentarii

  1. 100 %

  2. …sau poate avea si frunzele…iepurele si vanatorul..