Mizerii de campanie electorală

Campaniile electorale, cu precădere cele din România, sînt mizerabile prin definiţie. Doar că, de regulă, asta se întîmplă atunci cînd sînt alegeri importante, serioase, nu cînd participă o gaşcă de indivizi cu o tolbă de promisiuni la o întrecere de “cine strînge mai mulţi fraieri.” Eh, ce să vezi?, de cînd cu criza asta, mizeria e tot mai prezentă. Prin urmare, orice ştampilă e importantă în economia sponsorilor candidaţilor la funcţii precum, să zicem, cele de primari. Concret, am văzut cîteva mizerii de stă mîţa-n coadă.

De departe, campionul tîmpeniilor este Silviu Prigoană, care promite transport public gratuit, scăderea cu 25% a facturilor la întreţinere, şosele aspirate şi şamponate şi, dacă mai dura vreo două săptămîni campania, cred că promitea şi plajă la Marea Neagră la capăt de Pallady, la intrarea pe A2. Diferenţa dintre Prigoană şi alţi candidaţi este că, în cazul şefului companiei de gunoieri, doar promisiunile sînt idioate. Cam pe modelul “Oprescu 2008.”

Că tot veni vorba de Oprescu, el este cel care promitea autostrăzi suspendate. Mă mir că, anul ăsta, n-a promis limită de viteză de 130 km/h… pe acele autostrăzi suspendate. În altă ordine de idei, profesor doctor Sorin Oprescu, aşa cum se semnează pe unde-apucă, apare pe bannere în care explică ce-a făcut el pentru Bucureşti. De exemplu, cu Arena Naţională, proiect mult mai vechi, unde au început lucrările cu vreo jumătate de an înainte de a se apuca el şi pentru care au trebuit patru ani s-o finalizeze.

Patru ani! Mare realizare tărăgănarea lucrărilor, mare! Alea şi mai tari ţin de pasajele construite prin Bucureşti în ultimii ani, precum cel din Pipera, de peste Barbu Văcărescu, şi Pasajul Basarab, proiectate şi începute pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza şi finalizate, printr-o pură coincidenţă, în mandatul chirurgului. Desigur, cu nervii bucureştenilor întinşi la maximum din cauza eternelor ambuteiaje, cauzate şi înmulţite de lucrările aflate într-o eternă întîrziere, de străzile ciuruite sau desfiinţate odată cu turnarea timp de un an de zile a cîte unui pilon de rezistenţă a pasajelor.

Ca să fie tacîmul complet – căci asta, de fapt, m-a enervat -, fiecare străduţă ciuruită, actualmente în reparaţii, trebuie că are o pancartă precum cea din poza de sus. Poza de sus, de exemplu, e făcută la intrarea pe Avrig dinspre Piaţa Iancului. Ca idee, bucata de Avrig dintre Iancului şi Ferdinand, adică un ciot de stradă lung de 400 de metri, zace ciuruit de un an de zile. Ciuruit e impropriu spus. Corect ar fi “transformat în tranşee.” Cam atît i-a trebuit domnului profesor doctor Sorin Oprescu, primar general al capitalei, să schimbe o conductă peste care să toarne nişte betoane.

Ca să pricepeţi situaţia, Avrig e o stradă permanent ciuruită. Onţanu o reasfalta în fiecare an. Anul trecut, s-au pus pe distrus asfaltul în mod organizat. După ce l-au distrus, l-au lăsat aşa timp de cîteva săptămîni. După care au urmat vreo trei luni pînă au schimbat nişte conducte, iar prin ianuarie, înainte de marile zăpezi, reuşiseră să toarne, în sfîrşit, un planşeu de beton pe unul dintre sensuri. De vreo cîteva săptămîni, sapă cu spor la celălalt sens. Pînă acum, au reuşit să betoneze vreo sută de metri, pe fugă, probabil cu scopul de a termina pînă-n alegeri şi de a-i mai adăuga lui Oprescu vreo trei voturi în urnă.

Exemple de mizerii electorale mai sînt. Aş aminti de candidatul Robert Negoiţă de la sectorul 3, din partea unuia dintre partidele de la putere, împins în faţă pentru numele de familie, menit astfel să ia din voturile celuilalt Negoiţă, Liviu, care-a mai şi făcut lucruri pe-acolo. Căci, nu-i aşa?, cu votul uninominal, românul se uită la nume (şi mai puţin la prenume) şi dă cu ştampila după cum îşi aminteşte. Dacă furăm nişte voturi de la ăla mai popular, cine se prinde? Tare strategia, nu?

Mai aveam vreo două, dar îmi scapă acum. Promit să revin cînd mi le mai amintesc. Din păcate, nu e trist că apelează la mizerii. Trist e că eu, ca locuitor şi plătitor de taxe al Sectorului 2, Bucureşti, nu ştiu absolut nimic despre planurile niciunuia dintre candidaţi (cu o excepţie; vezi mai jos). Nici la sector, nici la generală. Trist e că nu mai există campanii bazate pe platforme electorale, cu programe. E doar un amalgam de nume peste care trebuie să dai cu ştampila. Dacă nu găseam un pliant cu ce-a promis, ce-a făcut şi ce vrea să mai facă Onţanu, n-aş fi ştiut nimic. L-aş fi votat pentru continuitate, căci, în cazul lui, măcar s-au văzut schimbări de la an la an. Mi-e milă însă de cei de prin sectoarele 5 şi 6.

Adevărul e că m-am săturat. M-aş muta prin Ardeal, pe undeva. Sau prin Spania, dar e şomajul prea mare acolo.

6 comentarii

 1. M-a lovit acu’ vreo 2 zile un afiș de-al lui Vanghelie care suna ceva de genul “Am 36000 de copiii acasă, votează-mă primar”.
  Merge la fix cu electoratul lui zic.

 2. Uite o mizerie din Suceava. Mergeam ieri prin oraș și văd la un moment dat un Logan pe care scria “Votezi și câștigi”, plimbat prin tot orașul pe o platformă, cu mare tam-tam. Ce să vezi: candidatul la primărie din partea USL s-a gândit să dea o mega-pomană electorală, mascată în tombolă. Detalii aici: http://www.newsbucovina.ro/politica/43782/baisanu-votezi-si-castigi-o-dacia-logan

  Chestia asta mie mi se pare inacceptabilă și, într-o țară normală, ar trebui să fie ilegală.

 3. Daca citesti HotNews, o sa vezi analize, pe sectoare, cu ce a promis fiecare. Chiar ai unde sa citesti. Nu ca ai afla ceva adevarat, ca sunt numai aberatii, dupa cum spuneai si tu, dar ai unde sa citesti.

 4. Se vede ce a facut ontanu: sos iancului pe aensul spre piata e plin de gropi. De ani de zile. Sunt 3 capace de canal cu diferenta de nivel intre mcdonalds si delfinului. De ani de zile le ocolesc sau le iau direct. Asta iarna nu puteam iesi de pe strada ca nu a intrat macar un minibdozer cu o lama. Ontanu trimitea ajutoare utilajele primariei s2 unor comune unde aveau voturi de luat. Asa ca multa carne omului, l-as vota chiar si pe dd daca ar candida

 5. Onţanu are trei mari calităţi incontestabile:
  1) dă nişte sarmale savuroase drept pomană;
  2) s-a lepădat şi anul ăsta de Satana (întâmplător PDL, anterior PSD);
  3) e susţinut de Gabriel Oprea şi Tata Puiu Iordănescu.

  Ar mai fi un credit gigant luat pentru reabilitare “gratuită”, dar intrăm în detalii deja.

 6. Ca locuitor al strazii Avrig, deci printre “beneficiarii” acestor transee de aproape un an (sa fim sinceri, inca nu s-a implinit anu’ :D), eu am o intrebare: esti sigur ca “profesor doctor” Oprescu e responsabil pentru “reabilitarea” (a se citi distrugerea sistematica) a strazii? Sa ne-ntelegem, nu-l sustin pe Oprescu si n-o sa votez cu el, dar mie pancarta aia imi miroase a manipulare electorala si o sa-ti spun si de ce. Nebunia pe Avrig a inceput prin septembrie-octombrie anul trecut, nu-mi amintesc exact, din cauza ApaNova, care facea “reabilitarea canalizarii”. Dupa ce au spart aia si s-a “refacut” strada usor (adica s-au umplut gropile cu pietris, ca, nu-i asa, pietrisul e numa’ bun de o capitala ce se vrea europeana), a urmat Distrigaz-ul, care a spart fix la 20 cm de unde sparsesera (si acoperisera) ceilalti, adica unde mai era inca asfalt. Dupa care au venit altii (nu stiu de unde, ca nu scria pe bariere), care au spart trotuarul si au pus in locul lui nisip (lasand bordurile) si punand in dreptul intrarilor niste scanduri pline de cuie ruginite, ca, daca veneai noaptea acasa, preferai s-o iei prin nisip, ca sa nu te trezesti cu un cui in picior. Dupa care au venit iarasi altii, care au spart si bordurile. Dupa care am pierdut un pic sirul. Cert este ca pancarta cu pricina a aparut dupa venirea Distrigaz si dupa spargerea bordurilor, in urma cu vreo doua luni, chiar la timp pentru campanie. Repet, nu tin cu Oprescu, mi se pare ca n-a facut mare branza pana acum, dar nu cred ca e treaba primarului general sa se ocupe de fiecare strada din fiecare sector – cred ca mai degraba ca Ontanu e responsabil de mizeria si transeele din Avrig, iar pancarta e pusa “la deruta”, ca sa aiba lumea pe cine sa injure. Just my two cents :D