Moartea citării surselor

whine

Mă gîndeam, mai devreme, la cîte tab-uri de Safari ţin deschise în mod obişnuit. În general, în jur de opt-nouă, pe care le ţin acolo pentru a le citi la un moment dat, în timpul zilei. O groază de articole de bifat. La care se adaugă alte vreo patru-cinci tab-uri, constant, cu ce mai am de făcut, plus mail-ul, din cînd în cînd, sau feed readerul.

Multe tab-uri le deschid din reader, din Facebook sau din Twitter. Pînă ajung să le citesc pe toate, nici naiba nu mai ştie cine le-a postat iniţial. Seara, de regulă, am cel puţin şase-şapte articole rămase necitite. Dacă e să scriu un articol pe blog pornind de la unul dintre ele, habar n-am la cine am văzut link-ul prima dată.

Prea multă informaţie, prea multe statusuri în reţele sociale, prea multă încărcare a creierului. Cam asta produc media sociale. Information overload. Am mai scris despre.

Ne mai mirăm că, dacă nu-i vreun breaking news, eventual cu EXCLUSIV în faţă, nu mai ştim unde-am văzut o ştire?

Mult prea mult zgomot…

6 comentarii

 1. safari? really? eu cred că, de fapt, doar de-asta ai scris postul ăsta. ca să zici că te dai pe safari, de parcă ar fi cine știe ce chestie trendy. când, de fapt, e cel mai prost browser. da, le-am încercat pe toate. e cel mai prost. poate de-aia deschizi atâtea taburi și uiți de ele (Deși genul ăsta de obișnuință cred că ar merge analizată și de-un psiholog – te-ar lămuri mai bine de ce ai tendința să te-apuci de prea multe lucruri de-odată și de ce creierul tău dă rateuri după o vreme).

  • @gogu: uau, cîtă inteligenţă! mă mir c-am fost atît de prost să renunţ la Firefox şi la Chrome pe Mac. Cum am putut să fac asemenea păcat? O să mă pocăiesc, ai să vezi! Mă întorc la atoateştiutorul Google, cu al său Chrome care-mi salvează toate cookie-urile şi tot history-ul! Mă bucur atît de mult că mi-ai deschis ochii!

 2. Eu am o solutie care functioneaza. Mi-am stabilit o lista cu site-urile care ma intereseaza si le accesez pe rand, din bookmarks. Ignor zgomotul, imi concentrez atentia doar asupra modelelor.

 3. Se pare că Internetul ne oferă o multitudine de informații, dar ne-a făcut să nu mai avem atenția și răbdarea de pe timpuri, cînd cuvîntul tipărit era la putere. Am citit o carte pe tema asta de curînd, cred că ți-ar plăcea:

  http://www.cyberculture.ro/blog/2013/08/26/e-book-the-shallows-what-the-internet-is-doing-to-our-brain-nicholas-carr/

 4. @ Alex Mihaileanu
  Alex, si Safari iti salveaza tot istoricul daca vrei asta; si Chrome sau Firefox iti permite sa stergi automat orice istoric, desigur… daca vrei asta.
  Si eu am Mac, dar in 2 ani am folosit Safari doar 1-2 zile cand am cumparat computerul, dupa care am renuntat cu bucurie.
  Safari este slab rau…
  Chiar acum am deschis cateva pagini web, si am ramas socat sa vad ca pentru a incarca “evzro”, Safari a avut nevoie de 14 secunde, “romanialiberaro” – 7 secunde.

  Fata de Safari, pe Chrome faci o multime de lucruri care sunt extrem de usoare si utile. Este inutil sa fac o lista, o stii si tu cu siguranta, dar intrucat esti fan dedicat Apple, esti si convins ca produsele Apple sunt cele mai bune :))