Moartea internetului

socializeE un articol în Wired care te cam pune pe gînduri. E despre “moartea” PC-urilor care va conduce, invariabil, la “moartea” internetului aşa cum îl ştim. Considerentul de bază nu e neapărat creşterea numărului de device-uri mobile, care oferă acces la internet, şi nici măcar trecerea de la “deloc internet” la “internet pe mobil şi tabletă” a unor utilizatori noi sau din alte ţări, unde netul era prea scump.

E vorba, din nou, despre generaţii. Nu despre conflictul dintre ele, ci despre modul diferit de adopţie a tehnologiei. Puştimea de azi se naşte cu smartphone-ul în mînă. Pentru ei, computerul e mai puţin interesant şi, deci, browserul devine mai puţin relevant. Generaţia asta, nouă, se bazează pe aplicaţii.

Teoria e interesantă din două puncte de vedere. În primul rînd, am putea spune că reînvie software-ul, după cîţiva ani în care aplicaţiile de PC (mă rog, programele folosite) s-au mutat în browser, în servicii online, multe dintre ele gratuite. Acum, e anunţată moartea browserului. Ecosistemele mobile readuc software-ul în actualitate, mai ales prin vînzarea aplicaţiilor în App Store sau Google Play. Desigur, la nişte preţuri “mizerabile” comparativ cu licenţele din trecut.

În al doilea rînd, dacă ăi mai bătrîni, cei care acum avem de la 25-30 de ani în sus, am fost “generaţia cu cheia de gît,” cea de acum este “generaţia cu smartphone în mînă.” Şi e foarte interesant de văzut încotro evoluează. Cum punctează şi autorul articolului, dispare “deschiderea” internetului, va fi mai greu să găseşti ceva în contextul în care activitatea va fi în aplicaţii (în principiu, Google ar trebui să piardă, deşi, dacă te gîndeşti mai bine, Android are acces la datele aplicaţiilor) sau, dimpotrivă, în ciuda acestei “închideri,” vom începe să pierdem din intimitate cedînd tot mai multe informaţii sistemului de operare.

Într-un fel, cam aşa e: internetul moare. Pe de altă parte, internetul e cam ca Jana, se transformă. Devine parte din ADN-ul nostru, netul e “sîngele” tehnologiei. Interesant de văzut e cum vor evolua, în acest context, media, serviciile online şi noi, ca oameni. Mai ales noi, ca oameni, avînd în vedere că socializarea tinde să devină mai mult online, inclusiv atunci cînd sîntem faţă-n faţă.

PS: Ca o paranteză, ieri am rămas, timp de vreo oră, fără semnal la telefon. S-a activat portarea numărului din Vodafone în Cosmote şi am simţit un strop de panică. Să nu poţi suna pe nimeni, să nu poţi deschide nici o aplicaţie, să nu poţi citi nimic sau să dai un mesaj. Lucrul ăsta mă cam pune pe gînduri, am ajuns prea dependenţi de tehnologie. În plus, mai apare şi ştirea cu Google care a cumpărat Nest şi e la un pas (ei spun că nu, dar nu ştii niciodată) să aibă acces la toate datele despre casa ta, cînd eşti plecat, cînd eşti înăuntru şi în ce cameră.

11 comentarii

 1. E moartea consumului de internet pe pc, nu a internetului. Remeber ce zicea Jobs despre PCs as trucks. Consumul pe internet insa o sa intre intr-o noua paradigma, that is all

  • @dragos: corect. În sensul ăsta ziceam de “moartea internetului.” Doar că eu, unul, încă nu reuşesc să-mi imaginez cum va arăta paradigma asta. Şi asta mă roade :))

 2. Se pornește de la informația că numărul de PC-uri vândute a scăzut anul trecut cu 10% și se ajunge la moartea web-ului.

  O altă explicație ar putea fi că oamenii nu își mai schimbă desktopul așa de des. Nu au nevoie de ceva mai bun pentru browsing și ar vrea și o tabletă.

  Web-ul se transformă, dar ce formă va lua încă nu cred că s-a decis.

  • @Nicu Urs: corect, însă, în acelaşi timp, cresc semnificativ vînzările de smartphones şi tabletă. Practic, ce zice autorul e că utilizatorii tineri ard etape, nu mai trec prin perioada laptopurilor şi desktopurilor, ci trec direct la tablete şi la telefoane cu sisteme proprii de operare. Într-un fel, e şi un soi de moartea Windowsului (evident, pînă la un punct; totuşi, Android va bate Windows, e chestie de cîţiva ani.) Nu e vorba de noi, ci de cei ce vin din urmă şi nu e vorba de acum, ci peste cîţiva ani. Evident, habar n-avem ce tehnologii vor mai apărea între timp. În povestea asta, pierde şi Google, care, practic, a investit inutil în Chromebook. Oricum, o să fie interesant.

 3. Fa-ti prieteni mai mici cu 5-10 ani mai mici decat tine. A-ha moments :-)

 4. Alex,
  E foarte exagerata expresia “Google este la un pas sa aiba acces la toate datele despre casa ta, cand intri cand iesi, in ce camera esti”
  Nest este un termostat.. deci Google poate stii doar ce temperatura e in casa ta! Atat!
  Se monteaza intr-un singur loc, deci excludem faza cu camera in care esti, si mai poate stii de cate ori modifici temperatura. Asta nu inseamna ca stie cand intri in casa. Nu are senzor de miscare sa stie ca esti in casa.. sau ceva de genu.. Mai are un NEST smoke care detecteaza fumul.

  Si oricum google stie asta.. de la location services de pe mobil. de ce s-ar mai complica??? :P

  Vezi ca la articoul de pe mar.ro scrie ca nu au declarat vanzarile.. poate nu stie sursa pe care o citezi.. dar la ei pe site in sectiunea pressa se gaseste de downloadat http://downloads.nest.com/nest-corporate-fact-sheet.pdf unde se observa usor ca ei declara ca au vandut pest 50 milioane de nest smoke si peste 14 mil de nest termostat anual!

  • @Silviu Istrate: mersi de heads-up, n-ajunsesem la pdf-ul ăla, a fost doar ceva research pe google. Oricum, au un site corporaţie, ceva de speriat. Modific imediat, mulţam.

 5. PC-urile se vand intr-un numar mai mic din niste motive extrem de pertinente. Primul ar fi ca-n afara de gameri, ceilalti useri, care folosesc pc-ul la browsing, programe gen office sau vizionare de continut video, fie ca-i local sau online, pot folosi fara nicio problema un pc de acum 3-4-5 ani. Ma iau pe mine ca exemplu, care am pc-ul de acum 4 sau 5 ani, nu mai stiu exact, si pe care inca ma mai pot juca unele din ultimele jocuri aparute. Browsing-ul sau vizionarea de filme e impecabila pe el. Si nici cand l-am luat un pc cu cele mai noi specificatii, nu tin minte sa ma fi costat mai mult de 2.000 de lei, fara monitor. In schimb, de atunci am schimbat 2 smartphoane si mi-am luat si-o tableta. Si totusi n-as putea sa ma gandesc la un viitor fara pc. Sunt o gramada de chestii care mi-ar fi ori extrem de greu ori imposibil de facut pe ecranul unei tablete sau a unui smartphone. Asadar n-as acorda prea multa atentie acelui articol care porneste de la niste date corecte, scaderea vanzarilor de pc-uri, dar fara sa puna in contextul corect acele date.

 6. interesante tendinte. ce au uitat sa mentioneze sunt sistemele cloud.
  candva pe vremuri citeam de ideea ca tu sa ai un monitor iar prind clouding sa ti se faca si puterea de calcul, nu numai stocarea de date. probabil se gandeau la un internet cu latenta mica, dar asta este alta poveste. mda sunt curios cat de mult se vor dezvolta aplicatiile. mentionez ca sunt miop si am dorinta de a folosi ecrane cat mai mari. asa ca nu o sa ma vad jucandu-ma serios pe mobil ci tot pe desktop.
  si despre ‘moartea desktopului’. pai desktopul e folosit in general pentru jocuri si eventual contabili liberprofesionisti. primii au nevoie de placa grafica puternica, ceilalti nu (ar mai fi arhitecti liberprofesionisti, dar pe acestia ii putem socoti tot gameri). ar mai fi firmele, si tot asa se impart in cele ce au nevoie de grafica si cele ce nu au nevoie de grafica. dar in firme se vor folosi mai departe desktopuri. asa ca problema vanzarii de noi desktoape tine de noutati in puterea grafica a calculatoarelor pentru gaming, si nu cele pentru contabilitate. Nu sunt mare specialist dar se pare ca calitatea graficii jocurilor pe calculator s-a cam plafonat, si asa cum scria cineva mai sus, nu mai are sens sa se cumpere unul nou. Contabilii nu au nici ei motive sa cumpere, asa ca e normal ca piata sa stagneze. repet, parere de neofit.

 7. *nu te vei uita niciodata la un film pe tableta / smartpfone in hd / full hd, etc
  *e MUUULT mai comod sa scrii ceva intr-o aplicatie gen Office pe o tastatura de desktop decit pe tastatura virtuala a unei tablete / smartphone
  *administrare de site-uri, grafica, muzica, editare video, etc se va face pe desktop si nu pe cele doua device-uri

  etc etc etc

  Si da, nici eu nu mi-am mai schimbat PC-ul de vreo 4-5 ani dar in schimb am aproapte 10 TB de stocare…