Moartea PDL-ului: Blaga, Udrea şi compania

worse

La începutul lunii noiembrie, am fost invitat la un eveniment organizat de ARD, alianţa formată din PDL, Forţa Civică, Noua Republică şi PNŢCD. L-am ratat pe Adriean Videanu, dar am apucat să-l ascult pe Vasile Blaga. Ba, la final, am schimbat şi trei fraze cu el. Părea sincer interesat de problema pe care o ridicasem şi a încercat să-mi explice, pe scurt, cum ar fi văzut el rezolvarea.

La o primă vedere, l-am suspectat pe Blaga de bună credinţă. Poate că, în fond, omul chiar părea interesat să schimbe ceva în România. Ba, aproape că aş fi în stare să cred că vrea să facă lucruri în România. Însă chiar dacă aş crede că vrea, n-o să cred niciodată că va face. Nici el, nici ceilalţi. Oamenilor din categoria asta le lipseşte un lucru esenţial oricărui politician: dincolo de potenţialele bune intenţii, nu ascultă. Deloc. N-au răbdare. Ştiu ei mai bine. Vrei să cîştigi alegerile? Măcar fă-te că asculţi, nu pleca repede, întînzînd mîna: “Mi-a părut bine, ne gîndim la ce-aţi spus!” Nu ţine.

Acelaşi lucru se aplică şi celorlalţi doi lideri ARD, Mihail Neamţu şi Aurelian Pavelescu. Ba, aş zice, Pavelescu trăieşte într-o lume a lui, undeva unde el e buricul universului. Pentru el, a fi liderul unui partid de buzunar înseamnă permisiunea de a fi arogant şi de a-şi da cu părerea pe orice, indiferent dacă se pricepe sau nu. Şi, pe cît posibil, cu atitudine de mic dumnezeu, numai bun de luat în băşcălie. Dar nu despre Pavelescu e vorba.

Cel din PDL au folosit cu încredere tesla. Şi au lovit cît au putut de tare. Salvarea PDL-ului nu era nici Blaga, nici Udrea, era Monica Macovei. Lui Blaga îi lipseşte răbdarea. Nu degeaba i se zice “buldogul,” e fix ca un cîine: se repede să muşte înainte ca străinul să intre în curte. Trebuie să existe cineva care să-l ţină, într-un fel sau altul, în lesă. Udrea, pe de altă parte, e o vulpe. Însă a vînat prea mult, prea la vedere, şi mult prea repede într-un timp mult prea scurt. Dacă, lumea îl tolerează pe Blaga, pe Udrea, oamenii o detestă.

Monica Macovei ar fi fost salvarea partidului, chit că pe termen scurt sau mediu. Pe Macovei, lumea încă o respectă, n-a fost implicată în scandaluri, a avut cîteva realizări ca ministru. Or, pentru PDL, un fost ministru al Justiţiei ar fi însemnat o îmbunătăţire semnificativă a imaginii. Nimeni nu s-a gîndit la asta. Or, asta e problema partidelor politice româneşti: orgolii prea mare, lipsă de răbdare, împărţeala rapidă a prăzii. Votantul vede imediat goana asta nebună după nimic.

Nici Blaga, nici Udrea nu vor mai avea cine ştie ce viitor politic. În PDL, orgoliile au fost întotdeauna mai mari decît partidul. Aroganţa lor a fost mai vizibilă decît cea a lui Adrian Năstase şi nu din cauză că ar fi fost mai mare, ci din cauză că au fost mai mulţi. Luaţi atitudinea lui Videanu, luaţi nerăbdarea lui Blaga, luaţi Vuittoanele lui Udrea, despre care n-a înţeles niciodată să le mai lase, măcar de ochii lumii, măcar atunci cînd iese în presă cu declaraţii. Fără un animal politic, precum Băsescu, o locomotivă care să-i tragă mai departe, sînt morţi. Poate Blaga să mai scape, dacă se mută în PNL.

Lumea i-a perceput aşa cum sînt: aroganţi, lipsiţi de răbdare, autosuficienţi. Iar lecţia pe care ar trebui s-o înveţe toţi politicienii români este că, de multe ori, nu contează cît furi, contează cît de smerit te afişezi. Nimeni nu s-a uitat spre stînga, să ia exemplul celui mai iubit dintre politicieni – Iliescu, “sărac şi cinstit.

9 comentarii

 1. Pari să sugerezi că oricare dintre cei trei ar fi avut aceleași obiective pentru direcția viitoare a PDL. Ceea ce eu nu cred că e adevărat. Blaga vrea să pupe papucul sultanului Antonescu. Udrea vrea să pregătească întoarcerea lui Băsescu. Macovei vrea să reformeze partidul. Bătălia nu s-a dat pe cea mai bună strategie, ci pe cea mai profitabilă direcție. Faptul că Blaga nu ascultă nu e un defect, ci un instrument pentru a-și atinge obiectivele. Asta e impresia mea…

  • @Sorin: nu, nu sugerez că ar fi avut aceleaşi obiective. Doar spun că, indiferent de obiectivele lor, atît Blaga, cît şi Udrea, sînt variante necîştigătoare. Românii nu vor să-i vadă tot pe ei. Ca să ierte PDL-ul, vor să vadă reformă. Or, cînd cei doi s-au bătut în influenţă în partid, n-ai cu cine să reformezi şi nici lumea n-are ce să ierte. Pier pe mîna lor.

 2. Cînd lumea vorbeşte despre talentul politic „fenomenal” al lui Traian, uită cît de jalnic era contra-candidatul lui. Nici dacă România era Suedia, Monica Macovei nu avea cum să iasă preşedintele PDL-ului. Bine, dacă România era Suedia, n-am mai fi avut nevoie să iasă Macovei preşedinte …

 3. Soluție părea pentru tine Macovei.
  Dacă îi asculți pe cei 7,4 milioane, Macovei e văzută aproape la fel de “bine” ca Udrea.
  Blaga e cel mai bine văzut de români dintre ei.

 4. @FaraSuparare , poate că publicul ţintă al Monicăi Macovei nu sunt cei 7.4 milioane de fazani care au fost la vot să-l dea jos pe tiran . Eu unul , sper că nu .

 5. Am pus o virgula intre subiect şi predicat …Faceti-va ca n-o vedeti !

 6. alex, au fost acreditati 3200 de oameni, s-au prezenta 3300 au votat 3600. asta-i cel mai mare banc cu idioti pe care nici catavencii sau kamikaze nu-l pot face.
  3 intrebari:
  1. cat de imbecil poti sa fii incat sa furi asa de nesimtit de mult incat sa depasesti numarul de votanti si aia pente numarul de acreditati?
  raspuns: ca blegul. pardon , ca blaga
  2. cat de proasta poti fi daca din aia peste 3000 sunt atat de idioti incat sa puna botul la furt pe fata nu contesta nimeni decat vasalii tai? daca niste hoti te fura tu vrei sa fii sefa lor? la ce, la furat?
  raspuns: as raspunde ca o blonda, insa am intalnit multe blonde destepte. asta nu e mai desteapta ca idiotul de la punctul 1.
  3. cat de naiv poti fi ca sa traiesti intr-un partid ce fura asa impotriva logicii elementare si tu sa crezi ca acesti oameni lupta contra coruptiei?
  raspuns: doamna respectiva este bruneta si nu poate fi banuita de prostie. e voarba de naivitate inconstienta.

  hazul e ca eu si cu Macovei am tinut. Dar ea ca si sustinatorii ei sunt specia naivitatii inocente care nu stie pe ce lume se afla.
  iar ailalti isi fac meseria de politician din interes (bani) asa cum poate si eu muncesc pentru bani si cam prea putin pentru vocatie. chestia cu ascultatul cetatenilor nu se vede doar la intalnirea cu o mana de bloggeri in loc de mase populare. se vede in activitatea politica zilnica. si vulpoiul de ilici a comentat odata ca politica se face avand contact cu cetateanul de rand. si pentru mine ilici este un dictator iar base un semidemocrat.

  • @Silviu. De acord cu primele trei puncte. La partea cu “nu se vede la o întîlnire de bloggeri,” aş zice că dimpotrivă, chiar acolo ar fi trebuit să se vadă, pentru simplul motiv că era în interesul lor s-o arate. Din păcate, nici măcar atunci cînd ar trebui să lucreze la imagine nu sînt în stare să-şi dea seama unde greşesc.

 7. ‘discutia cu bloggerii’ e un fel de lovitura usoara: bloggarii iti vor face reclama mai departe. apoi sunt din categoria oraseni usor intelectuali, deci pe astia ii poti aburi teoretic cu idei, nu trebuie sa dai mici, bere, galeti, ulei sau mobile. se scapa ieftin cu inchiriatul unei sali.
  Cu toata admiratia fata de tine si fata de alti bloggeri, voi nu sunteti poporul. si poporul voteaza, iar bloggerii pot transmite mesajul unei parti a populatiei. Daca as fi politician si as crede in aceasta meserie (vorbeste orgoliul din mine) as fi axat pe meetinguri mari, pe vorbit pe scena, pe expus idei, pe prezentat cat mai mult ideile mele. Dar ‘marii lideri ai dreptei’ au preferat o cafeluta cu o mana de oameni, o sueta de 2-3 ore. Acolo vi s-au prezentat vrajeli ca daca scade tva creste munca la alb (dupa o logica fantezista: sigur cei ce accepta plata la negru mor de grija tvaului). Nu au stiut sa spuna pe cine pun primministru (evident urma sa fie atacat, si mai bine nu intram in lupta), nu stiu sa isi explice ideile si nu stiu sa creeze idei pentru intrebari ca a ta. dar stiu sa dea vina pe voi ca nu ii apreciati ‘la adevarata lor valoare’. pdl a ales sa moara de mult, cand a crezut ca poate dormi lenes in umbra lui basescu, un individ ambitios. mesajul lui base era cumva previzibil. avampremiera sa a fost la demiterea de astavara, cand base s-a declarat nemultumit de cum partidul sau monitorizeaza votarea. si era demis si ii era folositor un aliat fie si de complezenta ca sa explica ca nu e ‘dictator’