Monitor LG LED M2280D. Sau TV HD cu funcţie de monitor?

Am scris acum aproape o lună despre monitorul LG LED M80D. Erau doar cîteva prime impresii. De data asta, revin cu un review întreg, luat pe bucăţele, în cîte detalii am reuşit. Pe scurt, monitorul are o diagonală de 22 de inci, adică 55 de centimetri. Dacă n-ar fi wide, ar fi ca un TV din anii ’90, ceea ce ar face ca imaginea să fie mai mare acolo unde n-ai transmisiune în 16:9 sau HD. Pe 4:3, desigur, imaginea este simţitor redusă din laterale.

Funcţia de monitor

Rata de contrast de 5M:1 faţă de 30.000:1, cît are TV-ul meu (un LG 26LH2000), îi permite o rezoluţie de 1920×1080 faţă de 1366×768. Desigur, asta nu te încălzeşte cu aproape nimic, atîta vreme cît diagonala e prea mică pentru a-ţi păsa efectiv de rezoluţie cînd te uiţi la TV. Însă pentru cineva care lucrează într-un program de grafică, spaţiul de lucru devine dintr-o dată mult mai mare şi senzaţia de spaţiu nelimitat, pentru mine, care lucrez pe 14,5 inci – diagonala display-ului de laptop -, este nemaipomenită. Dacă mai pun la socoteală claritatea imaginii, excelentă, de altfel, am primul motiv să-l cumpăr.

Ca monitor, este fantastic. La fel ca în cazul TV-urilor LG, poţi alege (eventual, din telecomandă) presetările pentru imagine (Vivid, Standard, Cinema, Games etc.), iar opţiunea selectată este valabilă, fireşte, pentru orice input (HDMI, AV, RGB etc.). Totuşi, singurul inconvenient, atunci cînd adaugi un monitor secundar unui calculator, este calibrarea monitorului. Neştiind cum s-o fac, m-am trezit cu un display de Dell, forjat timp de doi ani, mai “galben”, iar în primele două zile, luminozitatea mai puternică a monitorului a fost de-a dreptul obositoare. Am rămas cu două display-uri nesincronizate pe partea de culori, însă spaţiul principal de lucru a fost monitorul (totuşi, 1920×1080 nu e din drum).

Funcţia de televizor

În ceea ce priveşte capabilităţile de televizor ale monitorului M2280D, se comportă identic cu un televizor LG din generaţia recentă (cel puţin de un an încoace). Tunnerul funcţionează fără reproş, atît la capitolul cablu TV (şi cînd spun cablu, vorbesc serios, mă refer la coaxialul vechi folosit la antenele de pe bloc, şi pînă în prezent – de către cei care n-au digital), cît şi la capitolul digital. Mai pe româneşte, 60 de posturi găsite prin auto-tunning pe abonamentul meu RDS, toate cele vreo sută zece posturi pe care le văd prin receiver-ul Humax primit de la RDS.

Am vrut să încerc, de asemenea, şi experimentul lui Victor Kapra, cu o sîrmă pe post de antenă, însă neavînd o bucată de coaxial la îndemînă, nu mi-a ieşit. Eu, unul, am folosit doar o mufă TV (intenţionam, la un moment dat, să tai o bucată de cablu, dar n-am mai făcut-o). Totuşi, pentru a prinde posturi TV doar cu un cablu chior e mai complicat decît pare şi ţine de mai mulţi factori, inclusiv de materialele din care sînt construiţi pereţii casei. Avînd în vedere că stau într-un bloc din ’63, cu ziduri din beton armat şi cărămidă, şi că am inclusiv pierderi de semnal pe telefonul mobil, în unele zone, probabil că e firesc să nu meargă.

Altfel spus, mufa obligatorie pentru cablu TV, un Euroscart (AV1, faţă de TV, care are două), un AV2 (trei intrări colorate pentru orice altceva decît TV, de exemplu, DVD player), două porturi HDMI (care, fie vorba-ntre noi, habar n-am la ce-mi folosesc, atîta vreme cît n-am consolă şi nici altă aparatură care să se pupe cu ele) şi încă o serie de porturi pentru sunet (inclusiv căşti). Acum, avînd în vedere că monitorul are port USB funcţional (atît ca player de poze, cît şi de mp3-uri sau de filme), AV2 mi se pare cel puţin redundant. Da’ cine-s eu să-i judec pe cei care dau banii pe DVD-uri?

Portul USB

Trecînd la ce ne doare, USB-ul este activat din fabricaţie, ceea ce e un plus pentru cine are nevoie de un televizor relativ mic, pentru dormitor. Toate ca toate, doar să nu stea cu spatele spre geam, mai ales dacă ai fereastra orientată spre sud. Oricît de dinamic ar fi contrastul, o să se vadă un pic mai întunecat din cauza luminii din spate. Dar asta se întîmplă şi din cauza geamurilor enorme de la mine din casă şi a dimensiunii reduse a monitorului. Practic, imaginea e inundată din spate de lumină care vine din toate părţile şi, surprinzător sau nu, imaginea continuă să se vadă şi de la trei metri şi jumătate foarte clar. Mai deranjantă e, de fapt, lumina din spate.

Ce-am reuşit să văd folosind portul USB? Un episod din Flash Forward în format .AVI şi un episod din Neighbours from Hell în format .MKV (720p HD). Cu tot cu subtitrări. Nu citeşte .FLV-uri, ca idee. Poţi folosi fie stick-uri, fie un harddisk pe USB pentru vizionare. Ca unghi de vizualizare pe verticală, se vede bine, clar, pînă la 45 de grade. Nu cred că are sens să ai pretenţii de mai mult decît în cazul în care cumperi un tub catodic. Iar în cazul meu, fiind o casă foarte luminoasă, e imposibil să nu pun la socoteală reflexia luminii. Eu, unul, n-aş avea ce altceva să mai cer de la un monitor.

Concluzii

La un preţ de aproximativ 1.400 de lei, cred că îşi merită banii pentru ceea ce ştie să facă. Probabil că, într-o perioadă relativ scurtă (6-9 luni), se va mai ieftini. Important însă e un aspect deloc de neglijat: un LCD TV cu port USB activat din fabricaţie costă mult mai mult. Fie şi ca televizor, îşi merită banii, deşi nu se limitează doar la atît. Iar ca monitor, e fenomenal.

Galerie foto

A mi se scuza, vă rog, claritatea pozelor de mai jos. Să reduci o fotografie de 3 MB la sub 20 Kb mănîncă foarte mult din calitate.

1 comentariu

  1. Pentru reducerea imaginilor poți încerca: Yahoo smush.it.

    Dacă nu mă înșel există și un plugin de wp care trece prin media library și remicșorează totul. Este o unealtă lossless uneori cu impact simțitor în cantitatea de KB rezultată…