Motorola Xoom 2 – cîteva impresii după ce m-am jucat cu tableta

M-am jucat, timp de vreo două zile, cu Motorola Xoom 2. Din punctul meu de vedere, ca să rivalizezi cu Apple pe segmentul tabletelor este extrem de greu. Asta se întîmplă din mai multe cauze, de la lipsa viziunii Google în ceea ce priveşte Android şi pînă la alte detalii, care ţin de producător şi de hardware-ul folosit. Din punctul ăsta de vedere, să lansezi o tabletă cu Android 3.2, cînd pe piaţă deja există Android 4, este o problemă în primul rînd de comunicare între Google şi producători.

Eh, din punctul ăsta de vedere, eu sînt subiectiv, mai ales ca utilizator de Apple, obişnuit cu experienţa de lucru pe iOS etc. Totuşi, Xoom 2 este o tabletă bună. Ecranul are o diagonală foarte OK (nici prea-prea, nici foarte foarte), de 10,1 inci, mai mult decît suficientă, are procesor dual-core de 1,2 Ghz şi, per total, se mişcă foarte bine. Ca utilizator de Android, obişnuit cu sistemul, mi-ar plăcea să am o asemenea jucărie, mai ales că infrared-ul îţi permite să foloseşti tableta pe post de telecomandă pentru televizor (nu şi pentru receiverul Humax de la RDS, din păcate; n-a vrut să se conecteze.) Printre chestiile de menţionat ar fi:

  • widescreen – ecran 16:10, cu IPS (unghi de vizualizare mai mare); teoretic, mai potrivit pentru vizualizare filme
  • Gorilla Glass
  • splashproof – dacă scapi o cană de apă, nu moare direct. Ştergi tableta şi poţi s-o foloseşti
  • mai subţire faţă de versiunea precedentă şi cu două grame mai uşoară decît un iPad 2 (599g)

Ca utilizator de iOS, mi-e greu să mă reobişnuiesc cu Androidul în două zile, cît m-am jucat cu tableta acum vreo săptămînă, mai ales că n-am mai lucrat pe sistemul de operare al Google de la versiunea 2.3. Aş fi fost mult mai încîntat dacă aş fi avut tableta pe mînă pentru vreo şapte-opt zile, aş fi avut timp să îmi bat capul ceva mai mult. Dar ca experienţă generală de utilizare, cred sincer că îşi merită banii. Ca să fie pomana completă, preţul de pornire, la Orange, este de 199 de euro.

PS: Dacă mi-a plăcut ceva în mod deosebit, e forma ruptă din Battlestar Galactica. Serios. Colţurile tăiate şi materialele folosite pe laterale oferă o mai bună aderenţă. E singura tabletă pe care am putut s-o ţin în palmă fără să-mi alunece (ca în imagine – un Media Edition de 8,2 inci; luată de aici), gripul e nemaipomenit, spre deosebire de aluminiul de pe iPad. Per total, n-am motive să mă plîng. Surprinzător, e o tabletă care mi-a plăcut.