Mutări către Digi24, postul de ştiri al RDS. Merită schimbarea?

România are, probabil, mai multe posturi naţionale de ştiri decît Statele Unite. La ăia, de bine, de rău, ştii că ai CNN, NBC şi FOX şi restul nu mai contează. La noi, ai Realitatea TV, Antena 3, RTV, OTV, N24 (mă rog, ăsta nu ştiu dacă mai este), DDTV, chiar şi B1TV şi, mai nou, Digi24 TV, al RDS. Şi deja parcă bate la ochi. Pentru o industrie a ştirilor în care singurii ce produc cu adevărat lucrează fie la Mediafax, fie la ProTV, o televiziune, culmea, generalistă, infuzia asta de posturi de ştiri pare cel puţin ciudată.

Înţeleg mutările de la un post la altul pentru mai multă siguranţă, pentru lefuri mai mari, dar RCS-RDS nu-mi inspiră foarte mare încredere. Cu toate astea, în echipa Digi24, în ultima vreme, au intrat următorii: Adriana Muraru, de la TVR, Răzvan Mitroi, Gabriela Peşeţ, Vali Popescu şi Alice Iacobescu, de la Antena 3. Nu reuşesc să mai găsesc acum ştirea, dar mai erau luaţi şi de la Realitatea sau RTV, nu-mi mai amintesc exact. Oricum, printre ei, şi un prezentator cunoscut.

Ce nu înţeleg însă este de ce ai pleca de la un job călduţ la un patron care, după ce s-a înţeles cu Radu Moraru şi au făcut un mare tămbălău cu lansarea noii televiziuni, i-a dat un şut în fund, rapid, şi a depus la CNA cerere de schimbare a formatului televiziunii pentru care are licenţă. Asta în contextul în care, dacă şi-ar fi bătut capul cîtuşi de puţin, ar fi putut produce o televiziune generalistă decentă – să ne gîndim că RDS are două posturi de film, dintre care unul pay-per-view, pe digital, la care nu se uită nimeni (l-o fi făcut şi pe-al doilea, cine ştie?, eu le-am scos din listă), deci conţinut ar fi, plus că aveau deja o echipă ce ar fi putut fi folosită pentru diverse formate noi.

E OK că oamenii se duc la lefuri mai mari, dar le va fi suficient de OK la un patron care a dovedit – a se vedea exemplul Moraru – că, dacă i se taie moftul de televiziune de ştiri, închide prăvălia fără drept de apel? Înţeleg că nu s-o fi înţeles cu Moraru, dar de la a scăpa de un om şi pînă la a scăpa de toţi angajaţii… Mă gîndesc că ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei ce se angajează acum.

7 comentarii

 1. Mai pleaca oamenii si din disperare, tocmai pentru ca, fiind atat de multe statii “de stiri”, evident ca nu din stiri traiesc.

  • @Petreanu: de acord, dar… parca ceva nu se pupa. Eu, unul, nu dau viata lunga celui Digi24. Dupa episodul Radu Moraru, zau ca nu m-as mira sa-nchida pravalia peste-un an.

 2. ba o sa aiba viata lunga o sa vezi. investitiile in oameni si echipamente sunt uriase. o sa transmita full hd. si calitatea oamenilor care sunt acolo arata ca se vrea ceva serios. 10tv a fost o chestie facuta pe genunchi care trebuia sa graviteze in jurul lui radu moraru. aici e altceva. din cate am inteles eu aici or sa fie stiri nu circ gen antene. bafta.

 3. La noi mass-media angrenată în segmentul de știri joacă așa cum îi cântă politicul, iar apariția sau dispariția unor ziare sau canale TV sunt determinate strict de evenimentele politice. Faci un post TV de știri cu un an înainte de alegeri, combați tare în sprijinul finanțatorilor tăi politici, iar după alegeri tragi linie și vezi rezultatul…

  Mi-aduc aminte de puzderia de ziare pro-PSD de acum câțiva ani, care au dispărut imediat ce au pierdut alegerile… Independent, Gardianul, Ziua (mă rog, Ziua era mai vechi), Cotidianul (varianta Nistorescu)…

  Iar jurnaliștii se mută de ici colo pentru că oricum își găsesc ceva de lucru undeva. De mulți ani sunt cam aceleași fețe pe ecran, doar se rotesc de la un post la altul.

 4. Sunt multe televiziuni de stiri, dar care nu dau stiri. Tocmai de aia stirile adevarate vin de la Mediafax sau ProTV. Eu spun de o mie de ani ca o televiziune de stiri adevarata venita dinspre Media Pro ar avea un succes nemaipomenit. Dar alde Sarbu se fereste sa intre in mod serios in politica, iar o televiziune de stiri ar insemna un dans pe sarma foarte greu de tinut in echilibru.

 5. Adevarul este ca nici la rtv sau realitatea situatia nu e tocmai roz. Tind sa cred ca rcs vrea sa produca continut pe termen lung, deci nu as fi asa pesimist

 6. si, totusi, ProTv inca isi bazeaza stirile pe senzationalism social: crime, violuri, incendii, accidente – daca arunci un ochi pe matinalul de la 7-10, iti incepi ziua in conditii excelente :)