Muzeele româneşti merită desfiinţate

În orice ţară vag civilizată, unde e înţeleasă industria turistică, muzeele vând o groază de bilete. Sau, în cazul în care intrarea e gratuită, au nişte oameni angajaţi pe posturi de vânzări, unii care să aducă sponsori şamd.

În România, lucrurile stau cam în felul următor: avem nişte muzee (evident, nu toate) în care lucrează nişte bugetari care nu pot face nimic din cauza legislaţiei proaste. Şi din cauză că s-au obişnuit să nu poată face nimic, nu le mai pasă dincolo de atribuţia de bază, cea a întreţinerii unei opere de artă.

Caz concret: programul muzeelor în România, de regulă, este de miercuri până duminică (în alte cazuri, de marţi până duminică), între orele 11-19, 10-18 sau 9-17. Nu mai mult şi nu mai puţin.

Doar că există anumite muzee, unele în buricul Bucureştiului, unde până şi programul ăsta e luat la mişto. De exemplu, Muzeul Colecţiilor de Artă, de pe Calea Victoriei colţ cu Dacia, unde programul de vizitare miercuri-duminică este, de fapt, miercuri, sâmbătă şi duminică.

Motivaţia: “păi, trebuie întreţinute şi operele alea de artă, iar asta se face joia şi vinerea.” Zic, stai bre, serios? În miezul săptămânii, taman în zilele în care îţi vin turiştii în city-break-uri? Tocmai atunci ţi-ai găsit să faci “întreţinerea”?

Pe lângă faptul că e ridicol să faci săptămânal “întreţinere” – uhm, şi ce-nseamnă asta mai exact?, că le ştergi de praf? – şi nu conservare, care-i cu totul altă mâncare de peşte, cum s-o faci tocmai în zilele în care-ţi vin turişti? De ce n-o faci lunea şi marţea? De ce nu împarţi oamenii în echipe?

Şi exemple precum ăsta mai sunt destule prin ţară, inclusiv din categoria muzeelor închise taman în weekend sau cu program până la patru, că doar are sens să închizi devreme (adică cu o oră mai devreme închizi uşile pentru alţii care vor să intre ca să-i poţi goni pe ceilalţi dinăuntru), să te cari acasă mai ales că, se ştie doar, vizitatorii vin la muzeu la ora nouă dimineaţa.

E drept, sunt multe probleme administrative, de la lipsa bugetului pentru personal până la lipsa de personal în sine, dar asta nu e o scuză pentru închiderea muzeului în miezul săptămânii, timp de două zile, în fiecare săptămână.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

3 comentarii

  1. Muzeul Colectiilor a avut intotdeauna cele doua zile de inchidere puse nu la inceputul saptamanii, cum se obisnuieste, ca sa nu se suprapuna cu zilele de inchidere ale Muzeului National de Arta. In felul asta, cel putin unul din cele doua mari muzee de arta Bucurestene e intotdeauna deschis. Luni si marti MNAR e inchis dar se poate vizita MCol, apoi MCol se inchide dar se poate vizita MNAR. Mi se pare o combinatie buna. Inainte de marea renovare MCol era inchis miercuri si joi, acum e joi si vineri. As fi de acord ca vineri poate fi o zi mai buna pt numarul de vizitatori decat miercuri sau joi, dar altfel, mai mult decat atat, chiar nu vad unde e problema.

  2. @Alex: e stupid, toată lumea ştie că lunea şi marţea sînt închise muzeele, asta e cutuma în toată lumea. Altfel, măcar să schimbe naibii programul de pe gard dacă e prea greu să şi-l sincronizeze cu civilizaţia.

  3. Usor, usor, dispare orice urma de cultura si istorie adevarata ramasa mostenire de la stramosii nostri. Mereu sunt fonduri pentru cine stie ce prostii, pentru autostrazi care azi sunt facute, maine is pline de gauri samd. De mult timp observ ca nu se mai fac investitii calumea si e pacat de putinul pe care il mai avem.