Sîntem o naţie de sclavi

go-crazy

Am învăţat în şcoală că românii sînt o naţie bravă, luptătoare, muncitoare şi neatîrnată. Am învăţat că românii sînt harnici şi cei mai ospitalieri din lume. Am învăţat că sîntem cei ce au ţinut închise porţile Europei, luptînd împotriva otomanizării continentului. Am învăţat că noi sîntem cei cărora toată civilizaţia occidentală ar trebui să le pupe bombeul în semn de recunoştinţă.

Uitaţi tot ce-aţi învăţat. Om fi fost aşa. Cu siguranţă, nu mai sîntem. Românii, în 2013, sînt o naţie de sclavi, cu mentalitate de cîrpă. Şterg cu noi pe jos toţi neaveniţii, toţi cei care au avut un strop de tupeu în plus. Protejăm şpaga, susţinem corupţia şi ne apărăm sărăcia. Cu multă, exagerat de multă îndîrjire.

În timpul şedinţei consiliului de administraţie al Liceului “Costin Kiriţescu” din Capitală, mai mulţi elevi şi părinţi au protestat, în faţa şcolii, nemulţumiţi că cele două cadre didactice sunt cercetate. La final, niciuna dintre profesoare nu a fost sancţionată. (sursa)

Pe mine, propoziţia aia mă sperie. Deci, vine ţopîrlanul şi-ţi cere bani, nu-ţi dă chitanţă, nu ştii ce face cu ei, nu ştii cît îi intră lui în buzunar, deci face o ilegalitate, iar tu, căruia i-ai cerut bani, te duci şi protestezi împotriva penalizării lui? Cum poţi să faci asta? Cum poţi să te gîndeşti să faci asta? Cîtă minte îţi trebuie?

Pot pricepe raţionamentul, ne e frică să nu-i penalizeze pe elevi. Dar nu mai bine să-i penalizezi tu, părinte, pe profesori? Cîţi profesori sînt într-un liceu? Cincizeci? Cîţi elevi sînt? O mie? Cîţi părinţi? Două mii? Care oare nu ar putea protesta împotriva şpăgilor?

N-avem pic de spirit al comunităţii. N-avem pic de sens în a ne ajuta reciproc. Sîntem mai fricoşi decît ultimul rahat de găină. Cînd unul ia atitudine, toţi ceilalţi pleacă capul, ba chiar se răscoală împotriva lui şi vor să-l mătrăşească. De ce şi-ar permite, nenorocitul, să ne strice liniştea? Cum îşi permite să îndrăznească să încalce “normalitatea”? Oaie neagră ce eşti!, care nu respectă spiritul nostru de turmă! Ne spargi coeziunea socială, satană!

De 24 de ani, România se scaldă în aceeaşi troacă a nepăsării, a fricii şi a lipsei de revoltă. Profesorul care cere o şpagă nu e un intelectual, e un găinar. Noi îl protejăm, căci respectăm tradiţia. Şpaga a devenit o tradiţie, face parte din cultura noastră. Nu ne putem lepăda de obiceiuri strămoşeşti, că ne bate dumnezeu.

Facem precum ni se dictează. Nu ridicăm capul şi, sub nici o formă, nu ridicăm pumnul. Nu ne mai revoltă nimic. Sîntem apatici şi fără speranţă. Ne-am obişnuit să dormim şi nu vrem să ne trezim. Iar dacă unul deschide ochii, dacă apucă să deschidă şi gura, ori nu-l băgăm în seamă, ori îl mătrăşim noi. Ne e frică şi de umbra noastră. Sîntem loviţi fără încetare cu biciul incompetenţei şi a nesimţirii şi îndurăm.

A ajuns să ne placă să suferim. Sîntem masochişti. Trăim în democraţie, dar ne comportăm ca-n comunism. Avem puterea să schimbăm, dar votăm la fel de prost, “că oricum nu se va schimba nimic.” Îi lăsăm să fure pe aceiaşi, sperînd să ne mai arunce şi nouă cîte-un cot de pîine. Locuim în cutii de chibrituri şi-n sărăcie, în timp ce ei belferesc în ditamai căsoaiele. Nu sîntem în stare să-i penalizăm nici măcar pe cei la fel de mici ca noi, care ne fură pe faţă. Să mai continui? Dacă nici pe ăştia nu sîntem în stare să-i taxăm, ba nici măcar nu vrem şi, pe deasupra, îi mai şi protejăm, ce pretenţii să mai avem de la o schimbare majoră?

E simplu. Arătăm ca nişte sclavi, mergem ca nişte sclavi, vorbim ca nişte sclavi. Sîntem o naţie de sclavi.

17 comentarii

 1. O natie de carpe. :)

 2. Se impune un Tepes

 3. Gînd la gînd cu bucurie. Şi eu m-am mirat de atitudinea părinţilor în scandalul Blîndu. Pentru că ce se vede pe casetă este efectul, nu cauza. Cauza este atitudinea părinţilor faţă de profesori. Dacă-i laşi să şteargă pe jos cu tine, atunci nu te mira că o vor şi face. Stau şi mă întreb cîtor jurnalişti li se va face ruşine peste un an pentru campania asta de acum, care nu va avea nici un efect.

 4. Dacă mă repet (pe acest blog) îmi cer scuze.

  DIRECTORUL DAN

  În anii 1980, în ajunul unui 23 august, brusc, subit și întîmplător, întreg personalul TESA al uzinei este convocat în fața direcțiunii. Ce se întîmplase ? Cf. noii mode a defilărilor pe stadioane (în loc de stradă+tribună cu activiști) elevii care ar fi trebuit să manevreze din tribune plăcuțele colorate cu diverse inscripții, nu puteau fi mobilizați (era vacanță). Deci „funcționarii” au fost chemați să le țină locul. Mă rog, nici o nenorocire, cu excepția bruscheții gestului, care irita puternic. Secretarul de partid (și gașca lui) în loc să-și asume operațiunea, l-au aruncat în față pe un director tehnic. Drept e că se potrivea – cu tehica mai slab, cu atitudinea de stăpîn de sclavi la superlativ. Avea și mutra necesară: ceafă de taur, expresie de bou fioros, roșu la piele și chel. Pare-se că nici lui nu i-a convenit însărcinarea deoarece se comporta excesiv de dur. Serviciul din care făceam parte trimisese doi bărbați și o femeie. Nu știu ce i s-a năzărit marelui șef că, printre ale răcnete-răgete, se oțărește către noi: „Serviciul cutare, ALINIEREA !” În acel moment am explodat: ”Cum se aliniază TREI OAMENI ? Și de ce ?” (Totalul adunarii consta în cîteva sute). Individul supralicitează zbierînd cît îl țineau bojocii (către mine): „Ai făcut armata?” Eu, cel puțin la fel de zbierat: „Da ! Am făcut-o. Dar niciodată nu am fost puși să ne aliniem cîte trei.” Treaba s-a transformat într-un duel om-la-om de genul cine răcnește mai tare, eu înfruntîndu-l ad personam, adică într-un spațiu gol, fără fofilări, cu degetele înfipte în brîu. Văzînd că nu cedez nici un pas, bașbuzucul s-a retras strategic: „Poți să pleci !” „Am înțeles ! Plec !” Ca să-și salveze un strop din autoritate a inventat repede o chestie în genul Securității ― de abia făcusem cîțiva pași cînd a zbierat în urma mea: „Mîine să fii în birou la mine!” M-am întors în dungă și am răcnit „ La ce oră ?” „La opt !” „Am înțeles. La opt.” Și am plecat.

  A doua zi m-am dus direct pe stadion, nici vorbă de birou. Tot ce am mai aflat era că tipul s-a interesat dacă sînt prezent și… gata.

  Ceea ce m-a uluit (eram destul de tînar, aprox. 35 de ani) a fost faptul că NIMENI, DAR ABSOLUT NIMENI din mulțimea informă aflată acolo nu și-a permis nici măcar un murmur, nici măcar o șoaptă. Așa, la grămadă, sub protecția anonimatului. Această lașitate generalizată m-a demoralizat rău de tot. Pe de altă parte s-a (am) dovedit că toți ceaușeii ăia de lătrau pe lîngă turmă mușcau atîta cît le permiteai.

  Nu fac din asta un gest eroic, nici atunci, nici acum. SUB NICI O FORMĂ ! Vreau doar să subliniez formidabila supușenie a maselor (departe de a fi specifică românilor ― vezi și articolul People ‘still willing to torture’ pe BBC 10:41 GMT, Friday, 19 December 2008). Dar cred că fiecare om TREBUIE să aibă un prag de jos al umilirii. Ceea ce NU POT să înțeleg este CÎT DE SCĂZUT poate fi acest prag pentru unii ― în special români.

  Completare: Dl. Halpert încerca să mă convingă deunăzi că nu toți cei ce lucrează la Antene sînt atît de odioși ca Gîdea și Badea, că, de fapt, în fundul sufletului lor nu sînt de acord cu ce se întîmplă acolo, ș.a.m.d. Tromboanele astea erau suținute prin argumentul că el, Halpert, îi cunoaște personal. Păi exact asta spun de 23 de ani toți securiștii reșapați. Iată un punct nevralgic clarificat.

 5. De-asta prea multa democratie strica. Natiei asteia ii trebuie un dictator

 6. am devenit un popor de mutalăi.
  Nu trebuie nici un Tepes, 3 luni de zile sa fie SRI-ul pe mana cui trebuie si se face curatenie

 7. hmm, eu am invatat la scoala comunista ceva diferit. cum ca am fi un popor victima a istoriei: ba ca ne-au violat barbarii si de aceea s-a retras administratia romana, ba ca trebuia sa dam biruri la turci, ba ca avem mentalitate de a da spaga pentru ca am stat mult sub dominatie fanariota, ba ca pe Mihai viteazul ni l-a omotat ungurii si de aia nu putem fi uniti, ba ca sa nu patim ca cehoslovacia antonescu a pactizat cu nemtii care ne-au jumulit, dupa razboi rusii ne-au jefuit, s.a.m.d. mentalitate de cersetor care se plange ca e o victima a destinului.
  Ca acei parinti vor sa fie tepuiti este pentru ca isi doresc mai departe MENTALITATEA de VICTIMA. daca i-ai intreba de ce aleg sa dea spaga or sa iti raspunda probabil ca aceasta e o nenorocire mai mica care trebuie inghitita in locul unei nenorociri mai mari, si mai bine victima cu stiinta decat victima de necunoscut.

  ca sa intelegi mai bine ideea de victima aceasta e descrisa tangential in acesta carte: http://audiospiritual.com/pdf/David%20Pond%20-%20Chakra.pdf, pag.40-48. se vorbeste despre supravietuire si teama la modul general.

  @Marko: Romania a iesit oficial din dictatura acum 24 de ani. crezi ca dictatura e solutia? Spun ‘oficial’ pentru ca ar trebui sa stii la ce se refera Alex cand scrie de perioada nastase premier, 2000-2004. mitul dictatorului o fi romantic, dar ala va dicta ce e bine pentru el si mai devreme sau mai tarziu va avea de imparti bani si libertate de expresie cu supusii sai. cum isi va vrea si mai bine, iar banii sunt mereu limitati,…. de ce pe vremea lui ceasca erau cartele pentru paine iar nordcoreenii mananca copaci?

  @FLOW: nu urmaresti politica: coruptii de azi au probleme cu controlul judecatorilor si procurorilor. Cand Monica Macovei a cerut procurori si judecatori din Occident, fenechiul-puscariasu a contrat: ‘ce atata obsesie cu justitia?’

 8. @VMP – cine era Dir. DAN? Ce rol are el in povestea/compunerea dvs?

 9. Pai cum dracu să nu fii prostul satului, când ai un președinte cu minus 2 milioane de voturi doar pentru că “Occidentul” a spus ca nu-i place.

 10. Alex, ai scris atâta text pentru ceva ce putea fi exprimat în trei cuvinte: găina lui stalin (nu mai reţin, cred că în Apel către lichele, de Gabriel Liiceanu am citit textul, dar acum n-am găsit altă sursă)

 11. Sa fim seriosi, nu suntem nici sclavi, nici carpe…suntem doar inapoiati pentru ca asa am fost ghidati sa fim si nu am putut face nimic. Tarile de lumea a3a sunt asa pentru ca asa vor locuitorii lor? Sunt asa pentru ca sunt “investitii”, se baga bani ca ca ele sa ramana asa iar pe alta parte se scot mai multi bani. Nu cred ca e asa de greu de inteles, nu ne scuzam cu asta, dar de ce sa fim depresivi, hai sa incercam sa ne deschidem mintile, nu sa ne incuiem in frustrare, furie si negare. Uite ca nu suntem sclavi, uite ca lumea iese in strada sa lupte pentru drepturi, fiecare cum poate, asta pentru ca nivelul de cultura a crescut, desi nu pare.

 12. Cred că discuția de aici alunecă spre o direcție eronată. Nu e vorba de atitudinea de sclav, care ar fi îndemnat poate părinții respectivi să nu reclame și să accepte orice fel de tratament, ci e atitudinea de colaborator. Oamenii ăștia sunt gata să susțină un astfel de cadru didactic dintr-un motiv foarte simplu: le furnizează o rețetă de parenting extrem de convenabil. Ei nu știu ce trebuie făcut pentru educația unui copil, ce să-i învețe și cum să- ajute să evolueze, de aceea e minunat că o doamnă învățătoare sau profesoară le furnizează contra cost “rețeta” succesului copilului lor. Iar conștiința lor e împăcată: au plătit, deci au făcut tot ce trebuia ca să-i ofere copilului un viitor.

 13. bine ca ati descoperit voi roata … asta se intampla de cand e lumea … Nu exista Ei exista doar El ” sistemul”

 14. Optimisti si realisti! Optimisti pentru viitor, realisti in prezent. Inca suntem sclavi!

 15. cred ca e un complex pe undeva, tot vrei sa fim cumva altfel..

  in realitate suntem exact la fel ca toata lumea, undeva pe la mijloc, o natie normala, plictisita si apatica cu probleme psihice profunde, venita dupa 50 de ani de dictatura. exact ca un puscarias, dupa 50 de ani unii zic ca singura solutie e si mai multa dictatura / sau opusul – anarhie. Care psihologic vorbind cred ca inseamna acelasi lucru – o reactie (supra)puternica la acelasi trigger.

  unul din siptome e chiar asta> folosirea mereu a unui identificator vag/ natiunea/natie/romanii (negativ).. si in acelasi timp perfect in opozitie cu eu/parerea mea (pozitiv).

  revin, suntem o natie normala, medie care evolueaza prin intermediul realizarilor individuale. raspunsul normal nu e “natia” ci “eu”. eu sunt de acord/eu nu sunt de acord. in articolul de fata, autorul nu este de acord cu reactia a “n” persoane si daca cumva ei il citesc, le transmite ca ii sustine moral sa isi asume responsabilitatea viitorului copiilor lor” ; asa-i ? :)

 16. Parerea mea este ca gresesti. Om avea noi romanii genele de sclavi mai pregnante ca alte popoare, dar nu asta este motivul principal pentru care oamenii aia s-au comportat asa.
  Romanul este pur si simplu terifiat ca va trebui sa traiasca intr-o societate aproximativ corecta, in care sa aiba aproximativ aceleasi sanse cu toti ceilalti, in care nu se va putea baga in fata dand spaga, in care nu-si va putea arata “smecheria”. Vezi asta peste tot, la cum se conduce pe sosele, la cum se parcheaza, la cum se baga in fata la cozi, la cum se obtin diverse hartii de la stat.
  Romanii voteaza hoti nu pt ca spera ca le vor arunca si lor ceva, ci pentru a fi convinsi ca vor putea si ei fura, spagui, trafica influenta. Voteaza sa se asigure ca sistemul ca functiona pe “smecherie”. Ca vor avea posibilitatea sa-i faca pe fraieri. Pentru ca asa gandesc ei. Ca desi sunt altii mai smecheri ca ei, si ei sunt niste pui de smecheri fata de alti fraieri.