ne-am integrat in ue. asa, si?

Stateam la o sticla de vin (ma rog, doua) acu’ vreo doua-trei seri, cu Piticu’, si ma uitam la stirile de la ProTV. Lasind la o parte stirile despre Revelion si despre integrare, ca numai despre asta s-a vorbit, ma uitam la Andreea Esca si nu-mi venea a crede. Nu, nu ii stiu salariul, nici nu ma chinui sa il aflu, pur si simplu ma uitam la felul in care se maimutarea. Mai ca gemea de fericire ca s-a integrat in Europa. Transmitea in direct de la Bruxelles, avea o fata foarte vesela si, in piept, o brosa cu o inimioara foarte stralucitoare. De ce am amintit de salariul Andreei Esca? Pentru ca la cit de vesela era femeia, probabil ca isi permite orice integrare la banii pe care ii ia de la Adrian Sirbu.

Per total, lasind la o parte vreo doua materiale, tot buletinul de stiri mi s-a parut un kitsch. Mare mindrie, mare, ca primul copil nascut in Spania este o romanca: Teodora. Parintii ei, Manuela si Luciano, sint rezidenti in Spania de doi ani si jumatate. Totul intr-o stire Antena3. O stire care in loc sa inceapa cu ce e mai important, incepe cu “din pacate, si primul om ucis in Spania in 2007 este tot un roman, Ioan Grancea“. Ca deh, stirea nu se incepe cu ce e mai important… specialisti in stiri, parc-asa isi zic, nu? Mda.

Urmatoarea fulminanta vine tot de la Antena3: s-a nascut prima euro-bebelusa! Adica viitoarea dansatoare la Cronica Circotasilor, nu? Ma rog, trecem peste asta si mergem mai departe. “După Sara Maria, în această dimineaţă alţi trei copii au fost aduşi pe lume la acelaşi spital – toţi europeni“. Da. De parca pina acum erau africani.

HotNews.ro anunta cu surle si trimbite nasterea a inca unui european. Pardon, europeanca. Daca nu s-ar fi nascut pe 1 ianuarie, probabil ca era asiatica. Primul torinez nascut in 2007 e roman, zice site-ul. Simone Tabarcea s-a nascut la ora 00:10. Foarte frumos. Vorba lui Florin Chilian, sintem un neam de eroi. Nu se vede ce mame eroine avem?

In alta ordine de idei, pe realitatea.net vad o stire despre presa londoneza, care saluta integrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana. Ce era de remarcat in stirea cu pricina? Doua dintre ziarele care au scris nasol despre Romania, acum ne pupa in fund si ne ureaza bun venit. Pe nu stiu care blog (deh, citesc in reader, nu am dat mare importanta blogului, cit stirii) vad o alta chestie: nu stiu ce ziaristi englezi trimisi in Romania erau tare deprimati ca ai nostri nu s-au grabit sa se urce in avioane pentru a ajunge in Marea Britanie. Ba chiar s-au oferit sa plateasca biletele de avion si romanii le-au aratat degetul mijlociu. Pierdere de vreme, dupa cum au zis chiar ei.

Tot la stirile despre Revelion am vazut cum nu stiu citi europeni de-ai lor ne urau bun venit in Uniunea Europeana, dar pun pariu ca habar n-au unde e Romania pe harta. Am intrat in Uniunea Europeana, nu-i asa? Si ce daca? Ne ajuta cu ceva? Da, cita vreme n-or sa mai fie prinsi romanii trecind granitele fraudulos. Nu, pentru ca romanii tot vor pleca si europenii lor tot se vor plinge ca ramin fara locuri de munca.

Ah, ca o sa primim niste bani de la UE? Si ce daca, atita vreme cit trebuie sa ii dam inapoi cu dobinda? Si ce daca, atita vreme cit or sa fie aruncati in ciini, si nu investiti in ceva concret? Si ce daca, atita vreme cit cine-mparte, parte-si face, iar cei care impart sint tot aia care fura in fruntea tarii? Si ce daca, atita vreme cit acum nu or sa mai fure doar de la bugetul de stat, din banul contribuabilului roman, ci si din banul contribuabilului european? Si ce daca, atita vreme cit impamintenita spaga la romani se va impaminteni si la cei care ne vor da note pentru asa-zisa investire a banilor de la UE? Apropo, parca s-a facut publica suspiciunea de coruptie asupra lui Jonathan Scheele, nu?

Ne-am integrat in UE. Asa se zice. Eu cred ca s-a integrat UE in Romania. Daca pina acum a fost circ, sa vezi de-acum ce circ o sa fie! O sa o ducem mai bine? Nu cred. O sa o ducem mai prost? Nu cred. Romanul s-a obisnuit sa o duca prost si s-a obisnuit sa se descurce cu bani putini. O sa o mai faca si de-acum incolo. Multa vreme. Nivelul de trai nu creste, dar nici nu scade. Va ramine la fel pentru ca preturile vor creste, iar romanul va cumpara la fel de mult. Pentru ca se descurca. Singura problema ramine mentalitatea. Pe aceea nu are cine sa o schimbe. Romanul nu vrea schimbare, se complace. Romanul vrea sa-i dea al de sus, dar sa-i puna-n traista. Nu se duce sa voteze, pentru ca stie ca cine vine oricum va fura. Eventual, daca s-ar putea, sa se schimbe guvernele cu de la sine putere.

Daca se indoia cineva de spiritul latin al romanului, atunci sa nu mai aiba nici un dubiu: romanul, precum locuitorul Romei antice, traieste cu piine si circ. Sa aiba ce roade si ce comenta. Cita vreme nu moare de foame, dar poate sa injure politica si pe politicieni, fotbalul si pe fotbalisti, presa si pe jurnalisti, totul e bine.

Si totusi, romanul se descurca, indiferent cit de putin ar avea. Romanul e un erou. Vorba lui Chilian: sintem un neam de eroi. Da! Uita-te la noi! Europo, am venit!