Nevoia românilor de o poliţie la standardele decenţei

leave-ego-doorCazul comisarului-şef Dănuţ Dinu, de la Poliţia Argeş, îmi aduce aminte de cazul Berbeceanu. Al doilea a fost susţinut foarte mult de oamenii din Deva, fiind considerat un poliţist onest, care-şi face treaba şi tot posibilul să distrugă crima organizată. O fi făcut sau nu, eu nu sînt în măsură să comentez.

De ce zic de cazul Dinu? Pentru că, în Argeş, oamenii simpli îl percep similar, ca poliţist onest, care arată cu degetul atunci cînd lucrurile nu decurg aşa cum ar trebui. Piteştenii pregătesc un miting de susţinere a lui Dănuţ Dinu.

Mie, iniţiativa asta, în cu totul alt colţ de ţară, îmi pare un bun studiu de caz pe marginea nu neapărat a psihologiei sociale, cît mai ales sociologic, pe modul în care poporul percepe realitatea din România. Îmi închipui că cele două nu vor fi cazuri singurale şi să nu se mire nimeni dacă, în următorii doi ani, vom vedea tot mai multe mitinguri similare, atunci cînd vreun poliţist, perceput ca sincer şi cinstit, va da un exemplu luare de atitudine, fie chiar şi atît de banal, precum o postare pe Facebook.

Tind să cred că românii s-au cam scîrbit de corupţie, de lipsa de implicare a autorităţilor, iar dacă ne gîndim şi la protestele din ultimul an, nu văd foarte bine coaliţia de guvernămînt. Cum economia n-o să ia altitudine prea curînd, iar băieţii deştepţi din fruntea ţării se cam joacă cu nervii noştri, să nu vă miraţi dacă vor fi proteste în mai multe oraşe ale României în următorii doi-trei ani.

Oamenii simt nevoia unei poliţii la standardele decenţei. În acelaşi timp, asta ne spune nouă că lumea s-a cam săturat de hoţi şi că vrea şi o clasă politică cel puţin la aceleaşi standarde ale decenţei. Va fi interesant.

8 comentarii

 1. buna ,politia actuala e la mina masoneriei ,a mafiei din umbra ,totui controlata de jidani,astea trebuie lichidati in secret ,iliescu ,isarescu sint de nationalitate evreiasca,au scos aurul nostru si la u bagat in bancile din BAssel si din Germania

 2. Comentariul lui paul este şovin şi cred că trebuie eliminat… comentariul trebuie eliminat.
  Dar poate fi totuşi păstrat, ca o mostră a prostiei.

 3. Daca apare vreunul că vrea reforma poliției în România, îl bat cu mâna mea. Unul din marile motive pentru care m-am întors din US a fost siguranța. NU știu ce face poliția, nici nu mă interesează, dar suntem printre cele mai sigure țări din Europa, de US nu discutăm, că ăia se împușcă dintotdeauna, și aș vrea să rămână așa. Dar parcă văd ca vine vreun deștept să facă reformă și se alege praful.

 4. @Combo: ma bucur ca doar bati si nu impusti. cum ii sta in obiceiuri, politia romana nereformata iti va sta deoparte de caftul pe care vrei sa il dai. Acum, care e vina politiei americane ca ‘aia se impusca dintodeauna’?

 5. @Silviu: După cum am spus, nici nu mă interesează ce fac ăia greșit, sau ce îi împiedică să se descurce mai bine. Eu sunt mulțumit de cum e acum în România, și aș vrea să rămână așa. Iar despre caftul meu, o să prefer întotdeauna un pumn în ochi decât un glonț între ochi, chestie de gusturi până la urmă.

 6. @Combo: da, chestie de gusturi. din ce spui s-ar putea deduce ca preferi cam asa:
  – gloante si impuscaturi, cu siguranta nu;
  – cafteli si pumni: acceptabile;
  – rezolvarile fara violente sunt in afara discutiei.
  eu o prefer pe ultima iar pe primele 2 deloc.

 7. @Silviu: păi cu violența am eu o problemă. Și e o constantă în toate societățile umane, în diferite grade. Că ar fi frumos fără, e clar. Cam ca vorba aia: “decât sărac și bolnav mai bine bogat și sănătos”.