Nightflyers e dovada că nu tot ce scrie George R.R. Martin e Game of Thrones

Și încă nu știu dacă ăsta e un lucru bun sau rău. Dar cert e că, pe Netflix (cel din UK, cel puțin), a apărut primul sezon din Nightflyers, un SF difuzat inițial de Syfy, anul trecut, în decembrie.

Pe scurt, se întâmplă ceva nasol pe Pământ, nu știm ce, da’ rasa umană e în pericol. Ori suprapopulare (că Luna e deja colonizată), ori se termină sursele de energie, în fine, o chestie sumbră. Între timp, cercetătorii sufletului descoperă Volcryn, ceva ce seamănă cu o civilizație extraterestră a cărei navă zboară undeva, departe, și care ar putea fi salvarea omenirii dacă, poate-poate, împărtășesc cu oamenii vreo soluție pentru energie infinită.

Sau ceva de genul ăsta, că nu mi-a fost prea clar, faza e că niște indivizi pleacă cu Nightflyers, un fel de flagship al navelor cosmice pământene, căutându-i pe Volcryn (mă rog, vorba vine, ei știu unde-s Volcryn, doar tre’ să mai ajusteze traiectoria).

Și de-aici începe povestea. E îmbarcat un L-3 (un telepat), lumea face scandal, după care telepatul devine prietenul lor, după care descoperă chestii făcute de navă, după care mor vreo câțiva oameni (dar nu în stilul GoT) și după aia se termină sezonul.

Serialul nu e rău, dar nici nu m-a dat pe spate. Nu se ridică nici la jumate din The Expanse, dar nici nu seamănă cu vreun alt SF banal. Am niște sentimente amestecate încercând să analizez ce dracu’ a vrut să scrie Martin acolo, dacă romanul și nuvelele adiacente poveștii sunt slabe (pentru că, evident, nu le-am citit) sau pentru că producția în sine e făcută după tipologia Syfy, unde tăiem mult ca să simplificăm, dar tăiem chestiile interesante.

Plus că, dacă stai să te gândești la GoT, Nightflyers e o dezamăgire la capitolul omoruri, măceluri, oameni nebuni, săbii, cuțite și arcuri cu săgeți. Acțiunea e bună, serialul nu e plictisitor, dar 1. e dinamic, dar nu la nivelul ăla de dinamism pe care l-ai aștepta și 2. nici te pune pe gânduri în vreun fel și nici nu te face să aștepți cu sufletu’ la gură noul sezon, cum a făcut Battlestar Galactica.

Tind să cred că Nightflyers e un pic subestimat pe site-urile de profil. Merită un pic mai mult de 5.5/10, eu i-aș da un 6.5 spre 7, dar asta doar pentru că am văzut SF-uri mai proaste. Altfel, nu tot ce zboară se și vizionează în draci și nici tot ce scrie Martin nu e o capodoperă a genului.

4 comentarii

  1. Thale, telepatul, e L-1. Doctorița Agatha e și ea telepată, pe șest. Ea e doar L-3 iar apropierea de Volkryn îi provoacă o tranziție spre L-2. In rest, cam cum ziceai. Iar serialul e și pe Netflix Ramânia.

  2. E in story de GRRM, deci are spoiler built-in: mor toți. Mai puțin unu, care moare mai târziu. :)