Nikon S800c, primul aparat foto pe Android. Şi-un bonus

N-am apucat să mă joc cu el, dar primul aparat foto compact pe Android din lume, Nikon S800c trebuie să fie interesant de văzut (senzor CMOS de 16MP, 8fps, touchscreen de 3,3 inci, GPS, WiFi, Full HD 1080p, memorie de 2GB – şi, probabil, slot SD). Pentru un compact, Android 2.3 e mai mult decît suficient, deşi, fie vorba între noi, mie mi se pare inutil să-ţi citeşti mailul pe… aparatul foto. Căci, da, ai opţiunea asta. De fapt, fiind Android, ai cam toate opţiunile pe care le aveam pe HTC Desire, înainte de a trece pe iPhone, de la login-ul la contul Google pînă la sincronizarea a… tot, de la mail pînă la contacte.

Acum, dac-ar fi să mă-ntrebe cineva pe mine, cea mai mare utilitate a Androidului este că poţi trimite pozele pe Facebook în doi timpi şi trei mişcări. De fapt, era o alegere firească, n-avea sens să folosească alt sistem; nu ştiu care e publicul ţintă, mai ales la un preţ de aproximativ 1.800 de lei, dar nu-i greu de imaginat că ar putea fi altul decît “generaţia digitală“. Altfel, eu – care descopăr cît de limitat e un aparat crop şi încep să-mi fac planuri de full-frame – zic că nu-ţi trebuie. Altfel, Instagram nu va mai fi niciodată la fel cînd ai posibilitatea de a instala aplicaţia pe un… aparat foto. Pe bune.

***

Altfel, tot pe 22 august, odată cu S800c, Nikon a mai lansat încă patru compacte. Detalii pe nikonişti.ro. N-o să amintesc de toate, ci doar de Nikon S01, care e cel mai mic compact din lume. E o idee mai mare decît un card Compact Flash şi, dac-ar avea vreo gaură pe undeva, ar fi numai bună de folosit pentru a agăţa aparatul de inelul de la chei, pe post de breloc.

Bun. Acum, imaginaţi-vă că brelocul ăsta are senzor de 10 megapixeli, touchscreen de 2,4 inci, filmează HD 720p, are memorie internă de 7,3 GB şi mai are şi zoom optic 3x. Nu ştiu de ce, dar eu sînt mai impresionat de jucăria asta decît de aparatul pe Android.