Noile salarii ale parlamentarilor români

Mă uit ca viţelul la poartă nouă la cum curg ştirile despre introducerea CAS-ului pe contractele de drepturi de autor. În condiţiile date, de bine ce-mi fac un SRL, mai bine l-aş închide. Prostia CAS-ului mă face pe mine, un umil lucrător în industria asta creativă, să nu mai rămîn cu nimic palpabil la sfîrşit de lună. Şi nu e vorba doar de mine, ci de foarte mulţi în aceeaşi situaţie.

Să zicem că am un SRL prin care îmi iau banii pe ce lucrez. Un design de site, să spunem. Cer pe el, sumă rotundă, 1.500 de lei, la care adaug TVA. Ca să-mi scot banii pe ce am muncit, eu plătesc la stat TVA-ul, după care mai scad 19% (toate impozitele aferente retragerii banilor pe dividende). Deci rămîn cu aproximativ 1.200 de lei. Dacă lucrez în regim de colaborare cu un om care îmi face site-ul pe care îl livrez clientului, iar el îmi cere 1.000 de lei pe ce-a muncit, eu trebuie să mai plătesc la stat încă vreo 500 de lei. Corect? Corect. În consecinţă, mie ce-mi iese?

Prostia asta duce la creşterea obligatorie a preţurilor. Creşterea preţurilor, în perioadă de criză, conduce la scăderea cererii. Scăderea cererii duce, inevitabil, către scăderea veniturilor. Sau, într-un caz mai fericit pentru cel care munceşte, către plata la negru. Caz în care, propun eu, hai să aruncăm cu bolovani în deştepţii care ne explicau nouă cam cîte miliarde de euro se plimbă în economia subterană şi pe care trebuie să-i recupereze.

Ce nu pricep domnii noştri parlamentari, guvernanţi şi aşa mai departe, este că economia subterană va creşte şi mai mult. Desigur, nu într-un mod exagerat, cîtă vreme industria asta creativă e relativ mică pe lîngă toate celelalte. Însă ce nu pricep domnii din fruntea ţării este că omoară micii întreprinzători. Din online, de exemplu, un domeniu care tot creşte. Or, eu nu-mi permit să plătesc oameni dacă nu cîştig nimic sau, şi mai rău, dacă capitalul meu social, în loc să se strîngă, e pe pierdere din cauză că se duce naibii la stat. Desigur, există varianta în care angajez oamenii, corect? Bun. Dar de ce aş angaja un om care îmi lucrează două zile la trei luni?

Eu propun aşa: la leafa aia brută de 6.480 de lei a unui parlamentar, respectiv 4.500 de lei net, să se bage impozite pînă ajunge netul la 1 leu. Adică ceva de genul CAS de 99,9999%. Totodată, propun o lege prin care să se introducă impozit pe profit de 99,8% pentru toate firmele deţinute de parlamentari şi rudele lor (inclusiv prin alianţă) pînă la al zecelea grad, cu acelaşi tip de CAS pe lefurile angajaţilor. Să vedem atunci din ce mai trăiesc ei.

Bineînţeles, asta n-o să se întîmple. Dar e o temă de gîndire: într-o perioadă în care un SRL abia are cu ce-şi plăti angajaţii, în speţă din lipsă de clienţi, cam cît de dobitoc să fii să mai bagi nişte impozite, astfel încît să-l usuci de tot şi să-l faci să dea afară cît mai mulţi oameni? În fond, pînă la urmă, la asta se rezumă genul ăsta de aberaţii economice: la creşterea şomajului. Şi nu, “noi n-o să ajungem în situaţia Greciei, vă garantăm!“, nu-i aşa?

Poate că, la prima vedere, ar putea părea o soluţie decentă. Doar că veniturile statului nu sînt acolo. Iar dacă CAS-ul pe drepturi de autor e primul lucru pe care dragii noştri conducători s-au gîndit să-l introducă pentru a salva patria de la colaps economic, nu vreau să mă gîndesc ce taxe pe aer inspirat, taxe pe aer expirat şi impozite pe mersul pe jos ne aşteaptă. Altfel, în situaţia în care ne aflăm, cea mai logică măsură ar fi nu creşterea fiscalităţii, ci dimpotrivă, scăderea taxelor. E la mintea cocoşului.

Poate că dumnealor nu s-au prins încă, dar banii care intră la stat provin din producţie şi din consum. Or, cercul vicios arată cam aşa: taxe mai mari pe lefuri, bani mai puţini în buzunare, consum mai mic, producţie mai mică şi preţuri mai mari (că, deh, trebuie să acoperi pierderile, n-are sens să produci la fel dacă vinzi mai puţin), şomeri (ce sens are să mai ţii oameni dacă veniturile scad?) din cauza pierderilor şi a reducerii producţiei, consum şi mai mic.

Mai pe înţelesul parlamentarilor, ce e de preferat? Ca SRL-ul meu să vîndă 10 bucăţi produs de 10 lei, din care taxe la stat ajung cîte 2 lei per produs (adică 20 de lei) sau să vîndă trei produse de 30 de lei (deh, am mărit preţul), iar la stat să ajungă cîte 5 lei de produs, adică 15 lei? Mai mult, cum e mai avantajos pentru stat: să plătesc 16 lei per contract drepturi autor la trei oameni (adică 52 de lei) sau să plătesc 52 de lei la un singur om, din cauză că pe ceilalţi doi i-am dat afară, că n-am din ce să-i plătesc, deci nu vor mai cumpăra nimic, că n-au cu ce? Sau, si mai bine, cum e mai avantajos pentru stat: să plătesc 16 lei per contract la trei oameni sau să nu mai plătesc nimic la stat din cauză că le dau banii la negru?

Poate că economia pare foarte grea, dar cînd vine vorba de banii din buzunarul omului, e foarte simplu. Totul se reduce la următorul circuit al banului în pieţe: taxe şi impozite mai mici = mai multe locuri de muncă = oameni plătiţi = salariaţi care cumpără = taxe şi impozite încasate de stat de pe urma vînzării = bani la buget.

Ce dracului e atît de greu? Ah, da, mi-am amintit: sînt mai mulţi pensionari decît angajaţi, deci mai mulţi votanţi, dacă n-ai bani la buget, n-ai destule voturi la următoarele alegeri. Doar că… numărul angajaţilor plus numărul şomerilor cauzat de plata pensiilor nu cumva înseamnă mai multe voturi?

PS: De ce mă luam de salariile şi de afacerile parlamentarilor? Ca să încerce să-şi imagineze şi ei cum e să n-ai un chior în buzunar.

26 comentarii

 1. Pai nu e chiar asa cum zici. Tu cu srl-ul tau nu ai nici un angajat, nu poti dai pe nimeni afara.
  Sa lasam un pic statul la o parte si sa luam un potential concurent al srl-ului tau, care are insa 3 angajati; inainte sa apari pe piata vindea 3 produse la 30 de lei; de cind ai aparut pe piata nu mai vinde niciunul, pentru ca tu vinzi 10 produse la 10 lei. Tu ai 3 colaboratori pe care ii folosesti 2 zile la 3 luni. Concurentul tau nu mai are niciun angajat pentru ca nu mai are la ce sa-l foloseasca.
  Dar lucrul asta nu se intimpla in realitate. In mod normal si concurentul tau va ince pe sa-si plateasca oamenii pe drepturi de autor, sa zicem, daca nu cumva se vaduce direct in plata la negru sa intre sub tine cu pretul.
  Statul nu are nimic de suferit atita timp cit lumea asta a creatorilor e mica, pierderile sint neglijabile si se acopera partial din taxele pe consum. Cind incepi insa sa numeri cu sutele de mii “vehiculele” salariale lucrurile se schimba. Lantul ala taxe mici => … => venituri mari nu mai rezista, teoria functioneaza pina la o limita.
  Cam asta e.

  • Nu-i adevarat. Concurentul meu, care are trei angajati, produce mai mult ca mine, deci vinde mai mult. Oricum, cind vine vorba de concurenta, eu nu-mi permit sa vin cu preturi de dumping din cauza ca imi aduce volum de munca foarte mare, caruia nu-i pot face fata. Recte, vin cu pret similar si cu mai putin volum, deci vind mai putin, ca sint unul singur. Daca as avea cine sa-mi munceasca la volum, as putea sa vin cu preturi mici, ca am productivitate. Daca n-am oameni, productivitatea e mica, deadline-urile sint tot mai lungi, deci incasarile mele sint mici. Deci nu ma pot compara cu concurenta care are trei angajati.
   Legat de situatia de care zici tu, fiind unul singur, eu produc un site de 30 de lei la o saptamina, concurenta produce patru de 10 lei pe saptamina. Punem la socoteala si experienta si organizarea muncii. Eu ma chinui la un site doua zile la programare, doua zile la CSS si inca doua zile la corecturi, la concurenta unul termina programarea in doua zile, timp in care se termina si CSS-ul si al treilea om face si corecturile. Sa nu exageram, ok? :)

  • Alex, n-am folosit altceva decit datele tale, daca eu am exagerat atunci tu ai exagerat.
   Mai departe nu ramine decit sa vezi evolutia platilor pe drepturi de autor, pfa, imm folosite ca “vehicule” salariale 2005 – 2008 (cind taxele si impozitele nu au crescut, ba chiar au scazut).

 2. 3 oamani au productivitate maxima de 2.7 ,10% cel putin din timp se duce pe comunicare .
  Alex Mihaileanu este ocupat tot timpul cei trei probabil ca nu asa ca practic 3 oameni produc cat 2 …
  La 3 oameni trebuie sa fie unul care alerga dupa comenzi deci 4 produc cat 2 .
  In concluzie o firma cu 3 oameni productivi trebuie sa ceara pentru acelasi produs un pret cu 50% mai mare :P

  • Bun. Acum calculeaza invers: eu, unul singur, concurez cu Kinecto, cu 20 de oameni pe productie. Cine produce mai mult? Comparatia nu e buna, mai ales ca ei fac parte dintr-un grup mare, au un brand care le permite sa ceara dublu cit face o lucrare… De asta zic ca e exagerata comparatia. Practic, eu nu prea concurez cu nimeni pe nisa asta in afara de aia micii, alde mine. Asa, eu nu pot fi competitiv din cauza ca nu-mi ramine nimic.

 3. La cate PFA-uri sunt in Romania si in general nu e vorba de top manageri platiti cu mii de euro ci de oameni amarati care castiga si ei un ban cat sa-si duca zilele se anunta vremuri interesante. Poate chiar o sa iasa macel.

  Pai e normal sa executi un amarat care castiga de ex. 1.000 de lei pe luna si sa-i iei 50% din munca lui si sa-i lase in buzunar un generos 500 de lei? Jegosii astia care caca legile si strategiile anticriza habar n-au cat de greu se munceste banul ca ei sunt numai pe combinatii si furaciuni.

  Aaa, e vorba de munca. MUNCA. Statul are impresia ca poate fura 50% din munca. Da, am ajuns sclavii statului, muncim 50% dintr-o luna sa hranim statul. Fain.

 4. CAS-ul trebuie sa existe, dar, am si eu o intrebare. Eu care muncesc 8 ore pe zi si castig 1 RON pe ora din care platesc CAS-ul, beneficiez de aceleasi chestii (in cazul imbolnavirii) la fel ca si cel care munceste 1 ora pe zi si castiga 1 RON pe ora? Dar daca eu muncesc 12 ore pe zi, ce beneficii am in plus (in caz de imbolnavire) fata de cel care munceste 8 ore?
  Parerea mea e ca CAS-ul ar trebui regandit. Daca el devine obligatoriu pentru orice forma de venit atunci putem sa spunem ca in Romania nu avem cota unica de impozitare de 16% ci 16% + CAS(10.5%) deci 26.5%.
  O alta varianta ar fi ca fiecare om sa detina o firma si sa-si cumpere toate bunurile pe firma. Aici intervine insa forfetarul(desi poate se va scoate) si in plus taxe mai mari pe imobile…

 5. creste evaziunea fiscala

 6. Nu inteleg ce treaba are parlamentul cu chestia asta. bugetul a trecut prin parlament cu majoritatea PDL + UDMR + independenti la propunerea guvernului. Oricum s-a votat la comanda. Responsabilitatea e pe capul primului ministru si al ministrului de finante, restul sint nevinovati.
  Este un mic pas spre modernizarea Romaniei pentru care am votat pe 6 dec, mai ales cei de afara care nu au nici o treaba cu impozitele romanesti. In Romania asta moderna nu exista loc pentru clasa de mijloc, nu se vede cu privirea neparalela a lui Base. Tu insuti ti-ai convins parintii ca astfel te ajuta pe tine ca mic intreprinzator cu votul lor. Ceea ce tocmai incepeti sa aflati e ca ati avut dintre doi incapabili, va faceati iluzii ca Basescu e mai inteligent ca Geoana. Nu e. E doar mai manelist si la sfirsitul mandatului Romania va fi complet manelizata. Dupa ce a reordonat unirile sa fie in 1959 si 1928, mai deschide si un consulat in Moldova la Kabul. E foarte probabil ca Basescu nu e in apele lui teritoriale. Surprizele din partea lui vor curge in continuare.

 7. sunt masuri luate de cei pe care ii slaveai aici in campania electorala…asa ca nu te mai plange…ai ceea ce ai votat !!!! sau cumva pd-l nu are nici o legatura cu asta, nu ?

  • Si care e problema? Daca i-am votat n-am voie sa-i taxez? Sau cum?

  • nu ai dreptul sa generalizezi…cand e de zis de bine sunt de mentionat numai aia ai lui base, cind e de rau sunt toti…din pacate ipocrizia este o caracteristica nationala..pacat ca si cei tineri au aceleasi probleme…..scrie ca maretul guvern pd-l ne baga pe toti in faliment…nu ca parlamentul o face…doar sa nu uiti de ce te plangeai acum la alegerile urmatoare, cand vei ridica din nou in slavi virtutile lui boc & co

 8. Pai in exemplul tau eu nu inteleg ceva: tu nu muncesti, dar ei bani. esti un intermediar care ia banii clientului, paseaza munca altcuiva si isi trage o parte din bani. iar acum te plangi ca partea se micsoreaza…pai lasa-ma sa iti spun: masura asta este special facuta pentru a elimina firmele fantoma…eu ca webdesigner nu imi gasesc de lucru fara un intermediar care imi cere cel putin 20-30% din bani…ti se pare normal? sa te duci la o firma sa spui uite va fac site-ul asta pe 1000 de lei si ei sa iti spuna: da, dar noi lucram numai cu Mihaileanu ca el e “intermediarul preferat”…eu sa vin la tine si sa iti spun ok, introdu-ma atunci tu aici si ia-ti banii…mie mi se pare o masura normala intr-o economie ce vrea sa incurajeze competitia, nu lenea.

  • N-ai priceput nimic. Gindeste-te ca eu vreau sa te angajez, sa lucrezi pentru mine. Lucrind la volum, deci la preturi mici, nu-mi permit sa fac si profit, sa iti platesc si 35% taxe la stat pe o leafa de 4.000 de lei pe luna. Asa ca te platesc cu minimul pe economie pe cartea de munca si cu diferenta pe drepturi de autor. Adica dau la stat, lunar, vreo 280 de lei pe contractul de munca si inca 400 pe drepturi de autor (rotunjit, cam 700 pe luna) in loc de 1.200 sau 1.300 de lei daca ti-as da toata leafa pe cartea de munca. Adica fac economie de vreo 500-600 de lei, din care sa traiesc si eu, care muncesc cot la cot cu tine in firma mea (fie ca fac acelasi lucru – programare, fie ca umblu dupa clienti, ca sa iti pot plati leafa). Ce fac ei acum? Ma obliga sa-ti platesc alea 280 de lei pe contractul de munca si sa mai scot, pentru diferenta de 3.300 de lei, inca aproape 1.900 de lei, doar pentru ca ai cu mine si un contract de drepturi, OK?
   Bun. Eu, din cauza ca am profit mic si nu-mi mai ramine si mie sa traiesc dupa ce te platesc pe tine, nu-mi permit sa iti trec toata leafa, de 4.000 de lei, pe cartea de munca, de aia ma zgircesc cu statul roman la aia 500-600 de lei si bag drepturi de autor. Ei ce fac? Ma obliga sa platesc 2.200 de lei (contract plus drepturi) pentru tine. Prin urmare, eu nu-mi mai permit sa te tin ca angajat, asa ca te dau afara si te platesc la negru. Ai inteles acum?

  • Evrika: optimizare fiscala. Pai Alex, asta ti-am spus de la inceput. De ce mi-ai spus ca exagerez?

  • Frate, optimizare fiscala, OK, da’ sa faca la aia care-si permit, nu la mine, ala care vrea sa dea bani statului, da’ sa nu moara de foame. Mai nou, dispare ideea de IMM. Ce sens mai are sa-mi fac SRL? Nu mai bine stau eu calm si incasez banii la negru?

 9. “Prostia asta duce la creşterea obligatorie a preţurilor.”
  Nimeni nu-si pune problema sa creasca volumul vinzarilor si nu pretul? In multe locuri pe lumea asta produsele se fac pe banda rulanta. Multe site-uri, daca asta e exemplul, pot fi facute tot asa, din start stii ca nu ai timp de pierdut cu ele ca nu ceri 1500 din care 1000 dai la altcineva. Sigur ca multi clienti pot cere luna de pe cer, insa daca aduci lucrurile intr-o balanta in care reduci pretul si cresti volumul (reducind timpul petrecut la un site) poti avea o formula cistigatoare. Si altii platesc taxe mari, in alte tari, insa tot maninca o piine din meseria lor. Si la altii sint tone de servicii care in final costa procentual din venitul lunar al clientului de zeci de ori mai putin ca in RO. Adica cei care le fac trebuie sa aiba volum serios, altfel mor de foame. Si cu toate astea reusesc sa aiba profituri frumusele, pt. ca nu neaparat merg intotdeauna la cresterea pretului, ci la optimizarea procesului.
  Aia e una din lectiile capitalismului ce mai trebuie invatat.

  • Vrei sa iti povestesc cate situri am facut pentru Ro de 1 an? Vrei sa stii cati bani am platit la stat din cele cateva facturi castigate? In domeniul asta criza a lovit crunt si tu vii cu povesti de genul “fa mai multe situri”. Pentru cine?

   Singura mea sansa acum este ca am intrat tare pe freelancing si lucrez cu clienti din toata lumea. Si din banii aia achit totul catre statul asta minunat, care imi ofera inca o sansa de a muri de foame.

 10. Un fleac … i-am ciuruit !…
  (dintr-un film de-al lui Sergiu Nicolaescu)

 11. Esti victima indirecta. Pe de alta parte drepturile de autor sunt o metoda cunoscuta de evaziune fiscala. Ieri la zoso.ro Cristi Burci se lauda ca il platea cu 17000 de euro salariu, da-mi voie sa nu il cred ca platea 10000 impozit.

 12. Care e faza frate tu esti mai smecher? Ca esti creativ?
  Adica prapadita aia de femeie de servicu de la firma de curatenie sa plateasca CAS si tu nu?

 13. Pai stai frate calm si munceste la negru. Si pe urma te intreaba cum o sa cresti :)
  Sa ai o firma nu e chiar pentru oricine si munca ca si carnea de porc e grea.

 14. Alex – da, e o solutie sa incasezi banii la negru, dar asta nu inseamna sa stai calm ca intri in alte belele.
  Turnofftheglory are dreptate: esti o victima indirecta si nu numai a statului dar si a modului in care s-a inteles (cu sau fara a avea incotro) sa se faca afaceri in Romania. Ca mai toti, de altfel, fie ca se optimizeaza ori nu fiscal. Dar sa stii ca totul pleaca de la “sa ia de la aia, nu de la mine”; toti avem impresia, corecta ori nu, asta nu stiu, ca dam prea mult si primim prea putin.

 15. vad ca te iei de parlamentari. Din partea mea sa le scada pensia dar nu cred ca problema este aici. Vinovatii sunt la Ministerul Finantelor. Cine are “viziunea” asupra economiei? Sebi Vladescu impreuna cu Bittman. Eu tot speram ca FMI-ul sa dea niste ordine clare in privinta economiei pentru ca Domnii care sunt acum in pozitii cheie sunt visatori si pana la urma nu au trebaa nici cu somajul, criza etc pentru ca sunt foarte bogati. Ce vrei daca Boc l-a pus pe Vladescu, daca a considerat ca este cel mai comeptent. Poate daca Vladescu stia sa aprinda un calculator mai tragea cu ochiul pe net la masurile luate de alte tari europene mai evoluate.

 16. In primul rand, nu parlamentarii sunt problema aici ci ministerul de finante si primul-ministru. Parlamentul este o masina de vot si asta sper ca o constientizeaza toti.
  In al doilea rand, pentru mine e deja-vu. Anul trecut a aparut impozitul forfetar care s- impus fara prea multa vanzoleala. Urmeaza acum la stoarcere PFA, autorii si restul IMM-urilor care au supravietuit.
  Din experienta personala, cei direct afectati vor plange pe forum-uri, blog-uri, pe la TV sau ziare …. si atat. Am incercat anul trecut sa adun patroni nemultumiti de modificarile aduse codului fiscal de la 1 mai 2009, insa m-am lovit de frica si comoditate.
  Pentru mine personal rezultatul a fost angajare si implicit plata unor contributii mai mari la stat (si mai putin timp liber). Statul roman a castigat, eu am pierdut. Sper sa imi iau revansa :).

 17. Alex, pe faza de intermediari nu prea iti plang de mila, ca mi-e ciuda si mie pe genul asta de “intreprinzatori”. Iti inteleg insa situatia, e mult de munca si faci “outsourcing”, dar in general ma deranjeaza sistemul asta de business pe care se bazeaza cam mult din economia noastra (intermedieri de tot felul, “comisionariat” etc.) Nu o lua ca atac, spuneam ca iti inteleg situatia si sper sa ajung si eu atat de aglomerata :D

  Ce se va intampla? Foarte simplu. Va invata romanul sa “optimizeze” la sange, mai ales micul intreprinzator care abia mai respira de cand cu criza asta. Suntem destui care ne chinuim sa fim la zi cu toate taxele si sa mai mancam poate. Se vor gasi metode de a ascunde bani si, daca e necesar, ne putem muta firmele in vreun “paradis fiscal”, ca doar nu numai conducatorii iiubiti stiu sa trimita bani in Elvetia. Daca ei sunt preocupati sa ascunda bani, vor afla si romanii mai parliti cum se face asta.

  Ca si mic antreprenor, ingenuchiat deja de stat prin toate impozitele si smecheriile, ma simt pur si simplu abuzata. In conditiile in care mananc ce produc si nu am nicio restanta. Nu sunt obligata sa raman insa in tara, vom mai vedea. In cazul meu se va intampla o micuta calatorie peste hocean si mi-oi mai deschide ochii. Nu a zis nimeni ca trebuie sa raman in Romania. Si, incet – incet, am tot mai putine motive de “patriotism”.