Nokia 808 PureView – camera foto de 41 megapixeli cu telefon

S-a lansat smartphone-ul Nokia 808 PureView în România, în cadrul unui eveniment găzduit de studioul foto al lui Alex Gâlmeanu. 808 e telefonul care se evidenţiază prin camera foto de 41 megapixeli. Şi cam atît. Restul se numeşte Symbian Belle şi e acelaşi sistem de operare lipsit de chestii elementare de uzabilitate. Deci, sărind peste faptul că nu poţi intra în galerie şi selecta fotografiile pe care ai vrea să le ştergi sau să le trimiţi pe mail, că nu se întîmplă nimic dacă ţii apăsat prelung pe o poză (ca pe Android, de exemplu), că nu ai nici un meniu suplimentar în afară de un “back“, că e un sistem de operare pe care nu ţi-l doreşti după ce ai pus mîna pe celelalte trei, nu poţi decît să recunoşti meritele camerei foto.

Spunea reprezentantul Nokia, azi, că s-a muncit cinci ani, timp în care s-au băgat bani în cercetare (şi în pozat prin lume, pentru testele senzorului, din Africa de Sud, pînă-n Brazilia şi Asia; ceea ce mă face să cred că bugetul de plimbări a fost mai mare decît cel dedicat dezvoltării Symbian – mă rog, sînt rău, ştiu), pînă cînd au reuşit, în colaborare cu Carl Zeiss – responsabil de lentile şi cu care au un contract de exclusivitate – să dezvolte senzorul actual, de 41 de megapixeli. Care senzor e mare şi deformează telefonul, dar cum tehnologia actuală nu permite dimensiuni mai mici, se iartă.

Acum, trăgînd linie, după ce m-am jucat vreo cinci minute cu telefonul, pot să spun aşa:

 • pe Auto, pozele ies bine; pe “manual”, am cadre extrem de mişcate
 • depth-of-field excelent
 • zgomotul (noise) şi granulaţia sînt foarte reduse, aproape inexistente comparativ cu restul senzorilor foto de pe telefoane, în condiţii de lumină slabă
 • detalii tehnice şi-un clip, la Dorian – tot la el, şi ceva mai multe poze (de unde-am luat şi poza cu telefonul, de sus)

Din ce-a spus reprezentantul Nokia, amintesc următoarele:

 • senzorul de 41 MP foloseşte o serie de algoritmi pentru “pixel oversampling” – asta înseamnă că, dacă nu vrei să salvezi fotografia la rezoluţie de 38 MP (maximum oferit brut), comprimă pixelii pentru a salva poze la rezoluţii de 5 si de 8 MP (exemplu: 7 MP în unul singur)
 • comprimarea asta şi oversampling înseamnă că permite zoom digital, care nu pierde deloc din calitatea imaginii (adică, la 5 MP, ai calitate de 41 MP)
 • “loseless zoom” de 5x la filmări la 720p şi de 12x la filmări la 360p
 • “nu contează cîţi megapixeli ai, contează ce faci cu ei”
 • înregistrează 1080p la 30 fps
 • are funcţie de timelapse (inutilă, dacă mă întrebaţi pe mine, care mi-am descărcat aplicaţie pentru asta pe iPhone, pe care am folosit-o o singură dată, că smartphone-ul e smartphone, nu cameră video)
 • procesează un miliard de pixeli pe secundă
 • PureView se va regăsi, la un moment dat, şi pe terminalele cu Windows Phone 7

În concluzie, după 808, Nokia ar trebui să se lase de smartphone-uri şi să se apuce de săpuniere. PureView este un senzor, dacă-mi permiteţi, senzaţional, dar este mult prea mult pentru un telefon care va intra la vînzare, în iulie, pe piaţa românească, la preţul de 650 de euro (adică vreo 3.000 de lei, extrem de mult pentru un smartphone cu Symbian), probabil pe la vreo 400 de euro la abonament. Sincer, eu n-aş cumpăra.

Ştiu că pare o glumă, dar nu e. Nokia chiar ar trebui să-şi facă divizie de Windows Phone şi să renunţe la orice alte telefoane cu Symbian. La cît de bine au realizat senzorul ăsta, ar putea foarte bine să se apuce de camere foto compacte, pentru cei care vor mai mult decît o cameră foto pe un telefon, dar, în acelaşi timp, nu vor DSLR-uri, ci îşi doresc ceva calitativ şi uşor, care încape în buzunar fără să te deranjeze.

Cîteva cadre trase cu Nokia 808 Pure View, ca idee, mai jos (singurele modificări în Photoshop: Auto Levels şi resize la 800 px lăţime; “Save for web” la calitate 61%), dintre care două similare – una cu, cealaltă fără blitz.

2 comentarii

 1. Mare prostie sa lucrzi 5 ani la o chestie ca asta, buna de altfel.
  Ce se intampla daca in stia 5 ani, mai exact in ultima parte a celor 5 ani Nokia, pur si simplu, dadea faliment ( lucru inca nu exclus ) ?!

  Sau, astia lucrau in secret la senzorul asta extra-smecher-si-mare si o alta firma, de senzori ( Omni, Sony, etc ) venea cu o alta tehnologie de senzor ( “cuantic” daca vreti ) car ear fi schimbat total “regulile” jocului ?!
  Cat de inapoiati la minte au fost ( sau mai sunt inca ) se vede din diferenta intre Symbian-ul de pe telefon si restul sistemelor de operare: iOS, Android si inca in chinurile facerii – WindowsPhone. Sa nu mai amintesc de defunctul WebOS, care era oricum peste Symbianul asta ruginit.

  Absolut stupid !

 2. Pacat pentru Nokia ca nu a tinut pasul cu ceilalti competitori.
  Telefonul asta mi se pare banal si lipsit de utilitate.
  Daca vrei poze artistice iti iei aparat foto