Nokia dă afară 10.000 de oameni, valoarea scade sub 9 miliarde de dolari

În caz că aţi ratat ştirea de ieri, Nokia a anunţat că va da afară 10.000 de angajaţi. Dintre ei, 3.700 sînt chiar din Finlanda. Teoretic, concedierile fac parte dintr-un program de restructurare a companiei, ca urmare a picajului înregistrat în ultima perioadă. În momentul de faţă, preţul acţiunilor Nokia a căzut la cel mai mic nivel înregistrat din 1996 pînă acum.

Ca idee, Motorola a fost cumpărată de Google cu 12,5 miliarde de dolari. În condiţiile scăderii de ieri, cu 18%, a preţului acţiunilor, Nokia valorează, acum, vreo 8,7 miliarde de dolari. De ce e relevantă comparaţia? Pentru că, din 2007 pînă în prezent, Motorola a avut doar trei trimestre pe plus şi doar pierderi, pe cînd Nokia a avut doar două pe minus şi vînzări mai mult decît duble comparativ cu compania americană. E interesant că, deşi nu pare corect, cam asta se întîmplă atunci cînd strategia ta de dezvoltare se bazează pe produse fără viitor – vezi Symbian – şi pe lipsă de viziune.

Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei nu tocmai fericite în care se află Nokia, preţul plătit de Microsoft pentru Skype a fost de 8,5 miliarde de dolari. Ironia e cu atît mai mare cu cît Nokia a plătit pentru Navteq, în 2007… 8,7 miliarde de dolari. Nu în ultimul rînd, Nokia are peste 30.000 de patente, în timp ce Motorola avea în jur de 17.000. Motorola a fost cumpărată pentru patente de către Google. Patentele Nokia au o valoare estimată de la 5 miliarde de dolari. Şi tot ca fun fact, preţul de achiziţie al Vertu (divizie vîndută recent) a fost de aproximativ… zece mii de telefoane Vertu.

Vorba lui Horace Dediu: “Remember when Apple could have bought the mobile phone industry with cash? It’s now half price.

3 comentarii

  1. “preţul de achiziţie al Vertu (divizie vîndută recent) a fost de aproximativ… zece mii de telefoane Vertu.”
    Prea mare:). Nu cred ca Vertu a vandut vreodata 10000 de telefoane.

  2. Inca o dovada ca monopolul nu e benefic nimanui … cunosc indeaproape Nokia , i-am vizitat si aici in in Finlanda .
    Au avut un management comparabil cu administratia noastra locala :) iar acum se vad consecintele … Mai coboara un pic si ii vor cumpara Microsoft; nu cred ca sunt in stare sa revina in top.

  3. Nokia a mers constant in jos de cand a luat decizia ca un produs fara viitor (symbian) sa-l inlocuiasca cu un produs fara sperante (windows for mobile)

    pe mine ma surprinde ca au putut fi atat de lipsiti d eviziune, cred ca pur si simplu refuzau sa priveasca si sa recunoasca fenomenul iPhone sau Android