Nokia Lumia 800. Un telefon care chiar m-a impresionat

Aţi văzut, probabil, reclama pe TV. Aţi văzut, dacă intraţi prin magazinele operatorilor, telefonul. Sau aţi văzut poze cu Nokia Lumia 800 pe net. Telefonul ăsta e motivul pentru care, în sfîrşit, o să moară Symbian. E un device care m-a impresionat sincer. Nu neapărat prin sistemul de operare. Cunosc Windows Phone 7 încă de cînd a fost lansat şi la noi, şi am avut pe mînă şi LG, şi HTC. M-a impresionat telefonul în sine. E genul de model care ar putea salva Nokia şi care ar putea să crească semnificativ vînzările de WP7. Este, din punctul meu de vedere, primul telefon cu adevărat făcut pentru Windows Phone 7. Ce o să citiţi mai jos nu este un review în sine, ci o serie de impresii bazate pe folosirea Lumia timp de vreo jumătate de zi.

Designul Nokia Lumia 800

Înainte de orice, m-a impresionat designul telefonului. Pozele nu-i fac decît deservicii. Forma telefonului e interesantă şi aş fi în stare să spun că nu mă dă pe spate, dacă n-ar fi atît de bine desenat şi încorporat ecranul. Este perfect încadrat în context. Sună uşor paradoxal, dar aş spune că, la capitolul design, concurează cot la cot cu iPhone. Este unul dintre cel mai bine desenate telefoane pe care am pus mîna. Nu-mi dau seama, din păcate, de calitatea sticlei şi sper să nu se mătuiască, aşa cum mi s-a întîmplat cu toate telefoanele (la HTC-uri, e groaznic), mai puţin cu iPhone-ul. Spun asta pentru că meniurile sistemului de operare sînt “de-acolo”, din peisaj. Telefonul pare rupt dintr-un film SF de prin anii ’70. Nu glumesc, designul mi se pare senzaţional.

Packagingul mi s-a părut, iarăşi, foarte interesant. În primul rînd, telefonul vine cu o husă flexibilă din plastic, de aceeaşi culoare cu telefonul, într-o cutie. E, dacă vreţi, un bonus pe care nu-l primiţi cu nici un alt telefon. În altă cutie, manualul de utilizare, certificatul de garanţie şi un pliant cu instrucţiuni pentru cei grăbiţi. Pliantul mi se pare, de departe, cel mai bun lucru care se putea întîmpla unui telefon căruia nu ştii unde să-i introduci SIM-ul. Mă rog, microSIM-ul.

La ce-i bun un Lumia

N-o să intru în detalii tehnice. Eu nu ascult muzică în căşti decît extrem de rar (nu suport “doapele” mai mult de două ore şi nu-mi plac căştile mari.) Deci nu ştiu cum se comportă Zune şi, sincer, nici nu-mi pasă. La capitolul aplicaţii, Marketplace-ul Microsoft a crescut frumos. Ce m-a impresionat însă este Internet Explorer, care a devenit, în sfîrşit, un browser de mobil decent, mult îmbunătăţit. Data trecută cînd am pus mîna pe un WP7, era groaznic.

Lumia vine cu Nokia Drive, adică propriul sistem GPS, şi Nokia Maps, o chestie inutilă în condiţiile în care există Bing Maps. Dar, deh, dacă vrea şi Nokia să aibă propriile softuri, de ce nu? Din păcate, aplicaţia cu adevărat utilă ar fi fost Nokia Transit, un soi de planificator de trasee cu mijloacele de transport în comun. Dacă vrei să ştii cum să ajungi din capătul Colentinei pînă-n Militari, ar trebui să-ţi recomande mijloace de transport şi să-ţi spună unde să le schimbi. Desigur, nu-i disponibil în România.

Despre camera foto nu ştiu ce să spun. Mie nu mi-a plăcut sistemul. E util butonul separat, dar nu e util modul de focalizare. Dacă apăs pe ecran să focalizeze, face poză. Mi-au ieşit toate mişcate şi n-am avut răbdare să învăţ să o folosesc. Totuşi, îmi închipui că, pentru cineva care nu e obişnuit cu un iPhone, este extrem de simplu de utilizat. Timpul de focalizare e decent, pozele au ieşit decent de mişcate unde n-am avut lumină destulă. Aş spune OK la o primă folosire.

Nu ştiu să spun despre baterie decît că am primit telefonul cu 37%, l-am butonat de pe la ora 15.00 pînă pe la 22.00 şi a murit bateria abia azi-noapte. În teorie, ar trebui să ţină ceva mai mult decît un iPhone. De încărcat însă îmi pare că se încarcă mai greu. Asta, cel mai probabil, din cauză că n-am scos decît cablul USB, pe care l-am băgat în încărcătorul de priză al iPhone-ului. A durat mai bine de 40 de minute să ajungă pe la 27%. Dar, avînd în vedere că noi oricum încărcăm mobilele noaptea…

Merită banii?

Pentru cum evoluează Windows Phone 7, este, probabil, singurul telefon care merită cumpărat. Se vede că e făcut pentru sistemul ăsta de operare. Dacă preţul, la liber, e pînă-n 1.500 de lei, merită. Înţeleg că nu e vîrf de gamă şi, poate, tocmai de asta îşi face banii. Dacă ar fi să-l compar cu Apple, l-aş plasa într-o categorie (inexistentă) între iPhone 4 şi iPhone 4S. Nu e cel mai bun, dar e mai bun decît modelele precedente de WP7 pe care am pus eu mîna.

Plus, vine în nişte culori turbate, care atrag atenţia. E uşor de folosit, te obişnuieşti repede cu el, are mărimea ideală (ecranul e ceva mai mare decît cel de pe iPhone, deşi telefonul este doar cu cîţiva milimetri mai înalt.) Şi e unul dintre puţinele telefoane care nu-ţi alunecă din mînă. Eu mai că nu l-aş mai da înapoi agenţiei de PR. Ştiu că spun lucruri mari, dar dacă ar fi să renunţ la iPhone, mi-aş cumpăra Lumia.

Galerie foto

17 comentarii

 1. arata ca un iPod Nano, generatia 2010, mult lungit.

  un S2 a ajuns acum si la 1.800 de lei. chiar daca Lumia e putin mai ieftin n-as fi sigur ca merita cumparat. scump nu e, dar n-as fi prea sigur de posibilitatile pe care le ofera pe viitor.

  • @Teniescu: e 149 E la prelungire de abonament / abonament nou la Orange. Nu mi se pare mult, dimpotrivă. Pentru un telefon pe care-l schimbi o dată la un an, mi se pare chiar OK. Telefonul oferă mai mult decît banii pe care i-ai plăti pe o prelungire de abonament.

 2. pretul de 149 E de la Orange pacaleste , este valabil doar pentru abonamentele scumpe, pentru mine care am abonament mic pretul este de 395E cu prelungire abonament pe 2 ani !
  asa ca ajung la pretul lui S2 ceea ce ma face sa-i dau dreptate lui Teniescu ;)

 3. Nu stiu de ce crezi ca Nokia Maps e ceva inutil, pentru ca vreau sa te contrazic. E unul din cele mai bune sisteme de navigatie de pe piata, sub Garmin si Tomtom, dar peste celelalte, si pe deasupra e gratuit. Bing maps sufera de aceeasi problema ca si Google maps, trebuie sa fie conectat la internet. In Romania nu e o problema, dar ce faci in roaming? Ia si joaca-te cu Nokia maps prin Bucuresti si o sa-mi dai dreptate.

 4. Si pe mine m-a impresionat foarte mult aste Lumia 800, iar sistemul de operare cred ca va fi mult mai bine bagat in seama in urmatorii ani pentru ca se misca foarte bine si este foarte intuitiv, ceea ce face usor de folosit pentru oricine..

 5. @radu: la google maps poti salva in telefon hartile care te intere. De exemplu stii ca trebuie sa te invarti prin budapesta, salvezi budapesta in telefon acasa pe wifi, si la fata locului ai google maps fara conexiune la internet. La fel, poti sa salvezi o intreaga ruta (de ex. Bucuresti – Wien). E chestie veche asta, a fost introdusa de peste un an.

 6. cum de nu i-ai pus meniul pe albastru? :)

 7. @zoli: da, este adevarat, poti salva imagini ale hartilor pentru orientare, dar nu poti sa faci rutare offline. Asta e rolul unui sistem de navigatie, nu sa il folosesti ca harta traditionala.

 8. @Alex Mihăileanu: m-am uitat doar la pretul la liber. e diferente de 90 de euro intre ele.

  S2 e deja un telefon pe care cred ca-l poti tine cel putin 2+ ani si probabil va face faca urmatoarelor versiuni de Android. La astea cu Windows de obicei era editia de Windows si telefonul.

  • @Teniescu: nu chiar. S2 nu cred că primeşte ICS, pe cînd Microsoft pricep că a-nvăţat de la Apple să bage push cu update-uri şi pe telefoanele mai vechi. Să ştii că fragmentarea pe WP7 o să fie mult mai mică decît pe Android. O să fie interesant.

 9. @Radu: mai nene, comentacul romanesc este fabulos. Dupa ce spune o neghiobie si il corectezi, in secunda urmatoare da dovada de o creativitate si imaginatie nestavilita: scorneste el un ceva care ii da totusi dreptate in neghiobia initiala.
  Nenea Radu: poti downlada google maps in telefonul android, atat cat te tine cardul de memorie, si hartile sunt RUTABILE. Intelegi? Am downladat harta budapestei, 8 mega, deci mizilic pentru un card de 8 giga, si am folosit NAVIGATION. Stii ce e navigation? E rutare gps. Eram la catedrala Sf. Andrei si l-am setat sa ma duca la Elisabeth Hid, si m-a condus pana acolo cu indicatii (peste 250 m, faceti la dreapta, peste 800 de metri continuati pe breteaua stanga… etc etc). Deci ruta gps, rutata de telefon android fara conexiune internet. Deci fix exact opusul a ce sustineai matale.
  Hai sa vedem ce ii mai caca mintea lui musiu Radu de data asta.

 10. @alex: s2 a primit update-ul la ICS in martie 2012. S2-urile care vin acum la raft vin cu ICS preinstalat.

 11. Existând pe piaţă două ecosisteme foarte bine dezvoltate, n-aş fi deloc tentat să mă arunc asupra unuia nou, aflat la început de drum şi care nu vine cu nici o noutate remarcabilă (de genul cum a fost iPhone în 2007). Deocamdată este un produs din categoria “me too”. Un posibil motiv de a-l alege cineva ar putea fi dorinţa de a fi “altfel” decât restul, dar acest factor se estompează extrem de repede.

 12. @sakura: cred ca alex vorbeste de efectul de wow. Trebuie sa recunosc ca l-am simtit si eu pe pielea mea cand am pus prima data mana pe lumia 800, la domo. Unibody-ul impecabil din policarbonat, culorile frumoase, faptul ca e colorat in masa, nu bronat sau oxidat, deci nu vor aparea inesteticele zgarieturi sau ciupituri de alta culoare.
  Am fost impresionat. Nu m-as fi asteptat la varsta si experienta mea sa patesc asta.
  Nu stiu absolut nimic despre windows phone OS,si mai mult ca sigur nu voi trece pe wp niciodata, deci nu pot fi acuzat de subiectivism.

 13. Sunt curios ce suport o sa oferee pt soft. Cei de la S… m-au dezamagit total, dar asta o sa vedem peste un an.