Noua realitate economică pe care n-o înţelege nimeni

Tot citesc, în ultima vreme, despre triumfurile lui Donald Trump în lupta cu corporaţiile care caută mână de lucru ieftină, taxe mici şi profituri mari, şi cum investesc ele în alte părţi. Şi mă distrează cum Trump se laudă cu câte-o companie care investeşte în SUA în loc să investească în Mexic sau China.

Mai ieri, circula ştirea despre Fiat Chrysler, care va investi un miliard de dolari în Michigan, unde va crea 2.000 noi locuri de muncă, după ce Ford anunţase, săptămâna trecută, că-şi va extinde o fabrică din Michigan, cu o investiţie de 700 milioane dolari, urmând să creeze încă 700 joburi şi renunţând, astfel, la fabrica pe care ar fi urmat s-o deschidă în Mexic cu o investiţie de 1,6 miliarde.

Mai nou, Masayoshi Son, şeful SoftBank (cea mai mare companie de telecomunicaţii japoneză) anunţă că, din fondul de investiţii de 100 miliarde dolari pentru companii de tehnologie, va aloca jumătate pentru investiţii în SUA, ceea ce va crea încă 50.000 locuri de muncă.

Dincolo de promisiuni electorale şi propagandă, să ne uităm din nou pe cifre: din 700 milioane dolari investiţi rezultă 700 locuri de muncă. Dintr-un miliard, rezultă 2.000 locuri de muncă. Din 50 miliarde, rezultă 50.000 locuri de muncă.

Realitatea economică în sine e complet diferită. Visele frumoase ale votanţilor lui Trump vor fi spulberate foarte curând.

Realitatea e că nu mai este nevoie de oameni în procesul tehnologic şi că joburile tradiţionale vor continua să dispară până la punctul în care aproape totul va fi automatizat.

Promisiunile lui Trump şi ale altor băieţi simpatici care au mizat pe acelaşi gen de propagandă nu se vor regăsi nicăieri. În ciuda oricăror astfel de investiţii, numărul locurilor de muncă va fi în continuare mic, ba e posibil să scadă odată cu retehnologizarea altor fabrici.

Toţi autiştii politici se vor vedea, în câţiva ani, în faţa unui număr imens de şomeri, care nu mai au nici o şansă de recalificare pentru că sunt efectiv prea bătrâni pentru a învăţa, de exemplu, să programeze, adică unul dintre domeniile în care încă nu a ajuns automatizarea – deşi nu-i nici aici foarte departe.

Revin la ce ziceam mai sus: pe de o parte, costurile sunt prea mari pentru a continua în ritmul curent, iar pe de altă parte, numărul de locuri de muncă nou-create este prea mic pentru investiţiile uriaşe – e stupidă comparaţia, dar e nevoie de un ordin de mărime, iar ăla e “un milion dolari pentru un singur loc de muncă.”

Paradoxul e că, deşi noile modele economice vin, într-o oarecare măsură, dinspre piaţă (Uber, Airbnb etc.), cei care urlă că nu sunt joburi sunt şi cei care le pun beţe-n roate, că nu mai pot face profituri industriile care fac lobby (vezi Airbnb interzis în New York şi San Francisco, parcă).

Viitorul sună ca replica aia de basm: “Râzi, tu, râzi, Harap-Alb, dar nu e râsul tău.”

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

4 comentarii

 1. Electoratul nu va vedea acest lucru atata timp cat media raporteaza victorie dupa victorie pentru Trump. Nici nu trebuie sa fie victorii reale, atata timp cat fiecare sta in bula lui.
  Asadar ne putem trezi ca in 1984 a lui Orwell in care Ministerul Adevarului (media) ne spune ca traim mai bine ca niciodata desi stomacul e gol iar noi suntem someri.

 2. Seatle si cateva orase din California au ales ca din 2020 minimul pe economie sa fie 15$/ora, acuma parca e pe la 10$.
  Industria de fastfood care oricum tine anagjati prost platit si majoritatea sunt part time a raspuns prin instalarea de kiosk-uri pentru comenzi. Normal ca o frabrica se va automatiza ca sa reduca costurile si sa creasca profiturile.
  Airbnb au ajuns sa fie interzisi pentru ca in respectivele orase chiriile sunt exagerat de mari un apartament cu 2 camere ( one bedroom acolo) ajunge la 2500-3000$/luna si nu conditii de lux, si continua sa creasca. Proprietarii le-au scos de la long term rent si au trecut cu ele la airbnb asa ca preturile la chirii au crescut mai mult pentru ca sunt prea putine locuri de inchiriat.
  Uber cu bune si rele, a sarit pe taximetristi care bagau ore multe dar puneau o piane pe masa , a facut ca meseria de taximetrist sa fie practicata de oricine dar care nu stiau ca din banii incasati dupa ce platesti benzina, masina, mentenanta, reparatii, asigurari si restul de taxe ramai cu mai putin decat minimul pe ora garantat de stat ( ma refer la statele care au minimul pe ora nu pe luna).
  Noile modele economice in care firme care nu investesc nimic doar pun la bataie o platforma de interactiune intre vanzatori si cumparatori care se bazeaza pe surcharge va face ca totul sa fie mult mai scump daca vor fi si altii ca tine care isi doresc acelasi lucru in acelasi timp. Cum ar fi la magazin toate sa fie mult mai scumpe de la 6-8 pentru ca toata lumea iese de la munca si are nevoie de mancare atunci, in pauza de masa resturantele sa cresca preturile pentru ca e perioada de varf.
  Am folosit airbnb si uber si le mai folosesc foarte rar, deocamdata mai au bani de la investitori sa isi permita sa intre pe piete noi si sa distruga concurenta si apoi devin monopol si pot sa cresca preturile ca sa isi bucure investitorii.

 3. “SoftBank (cred că cea mai mare bancă japoneză)”

  Compania asta e cea mai mare în domeniul ei, dar nu e bancă. :)