Noul Google Reader are probleme de uzabilitate. Culmea!

Mie-mi place minimalismul, mai ales cînd vine vorba de design. Însă nu e binevenit tot timpul. De exemplu, cînd vine vorba de Google Reader, noua interfaţă este de-a dreptul proastă. Şi nu că n-ar arăta decent, ci din cauză că vechiul design avea mult mai multe elemente de uzabilitate. Noul design este atît de prost, încît nu mai faci diferenţa între articolele citite şi cele necitite.

Personal, am mai cochetat, la un moment dat, cu un layout de Google Reader minimalist. Am încercat Helvetireader – acum, nu-l mai dezvoltă nimeni, dar e încă disponibil la download – şi mi s-a părut foarte obositor. Designul actual din Reader n-ar fi prost, dacă băieţii n-ar fi scos nişte elemente de bază, precum culorile care diferenţiau articolele citite de cele necitite. Cel puţin în “expanded view”, cel pe care-l folosesc, cel mai probabil, majoritatea utilizatorilor.

Mai nasol este că acum, cînd dau click pe un folder, se întîmplă să îmi încarce din nou toată pagina, nu doar articolele, ca înainte. Ceea ce mă face să cred că au rescris mai mult decît CSS-ul. Alte bube ar fi spaţierile exagerate, care dăunează utilizatorilor de laptopuri. Practic, dacă înainte îmi afişa trei sau chiar patru articole, acum văd maximum două şi o bucată de titlu. Asta e şi din cauza dimensiunilor fonturilor, pe care le-au mărit prea mult.

Am văzut alte scripturi de Greasemonkey însă mi s-au părut şi mai urîte decît ce îmi oferă Google acum. Sincer, aş fi preferat ca în Google Reader să existe o opţiune de a-ţi alege tema pe care vrei s-o foloseşti. Ca în GMail, unde eu am ales una dintre vechile teme default, tocmai din cauza spaţierilor exagerate. Dar… nu cred c-o să vedem prea curînd asta. Prin urmare, vă recomand feedly. Încă încerc să mă obişnuiesc şi eu cu el, dar pare mai util decît actualul Google Reader.

15 comentarii

 1. unii le recomandă să cumpere direct Feedly, ca să încheie discuţia … :D

 2. Cu scriptul ăsta am rezolvat câteva probleme. ;)

 3. Pt Gmail eu folosesc tema Preview Compact, am impresia că nu are prea mult spațiu alb inutil.

 4. Exact, prea mari spatierile, prea mari, si nu imi place ca nu sunt delimitate blocurile d einformatii.

  Plus ca nu mai am buton de Share :(

 5. feedDemon anyone? stiu ca traim in epoca “cloud”, dar o aplicatie instalata acasa la ea, in calculator, ofera senzatii de nepretuit :).
  printre altele mi se rupe de schimbarea gugal-reader-ului.

  • @zoli: am avut aplicatie. problema e ca vreau feedurile updatate in timp real, iar o aplicatie ma obliga sa setez timpii de refresh. daca sint prea mici – in functie si de server – am sanse sa iau ban. Pe de alta parte, problema cu aplicatiile e ca downloadeaza tot pe hdd, recte iti maninca o groaza de spatiu. Been there, done that.

 6. Cel mai rau imi pare ca au scos sharing-ul. Foloseam optiunea asta sa afisez pe blog articolele recomandate.

  Butonul de +1 functioneaza numai cand vrea el si nu exista optiunea afisarii unei liste cu articolele la care ai dat +1, sa le gestionezi/afisezi cumva.

  Si vorba ta, lipsa de culori este de-a dreptul enervanta si obositoare. Sunt un mare fan Google, dar noul Google Reader ma dezamageste :(

 7. Scurt si la obiect, asa cum ar trebui sa fie facuta o analiza. Sunt cu totul de acord si sper ca cei de la gugl sa mai indrepte din greselile facute (se pare ca majoritatea utilizatorilor sunt impotriva noii interfete). Personal, chiar daca ma oboseste si imi displace look-ul, nu o sa caut alternative (deocamdata) din comoditate.

 8. @Mihai: Nu foloseam share din reader, deci nu stiu exact ce iti lipseste. Ai incercat sa umbli la setari -> send to?

  • @soro: era un buton prin care dadeai share la diversi itemi followerilor din Google Reader. Acum, followerii au disparut – mai bine zis, i-au cumulat cu cei din G+. Cam aiurea, ca si eu dadeam share la chestii.

 9. dap, cam asa e, timpul non real sau non-timp real-ul este o mare problema. printre altele patesc chestia asta: citesc niste fluxuri, pun laptopul pe sleep, merg acasa, deschid alt laptop, deschid feedDemon-ul si zbang, lucrurile pe care le citisem apar ca necitite, pentru ca fd nu se sincronizeaza cand pui laptopul pe sleep, ci doar cand inchizi fd-ul.
  la subiect, on topic: m-am documentat putin cu problema cu share-ul: de ce nu folosesti butonul de share, din dreapta sus, bara neagra gugal, de langa butonul rosu cu notificari? e aceeasi chestie cu fostul share: apesi un singur buton, share-uiesti cu cercul dorit, deci e simplu de utilizat

 10. @Alex: Gata, stiu. Asta nu cred ca se va mai schimba si mi se pare de kko trecerea asta fortata la G+. In + am “un feeling” ca o sa moara si asta cat de repede.

 11. @zoli: da nu ii aceeasi chestie, ca de dai Share d-acol de sus, oamenii vad articolul in Google+, which is not the same. Inainte articolele share-uite le vedeai direct in Reader. Ca doar cine mai intra si pe G+? :D

 12. feed demon

 13. @mihai: ai dreptate
  @claudiu: despre asta am vorbit mai sus