Nu pot pricepe de ce ai avea încredere în Liviu Dragnea

Zilele trecute, mi-a sărit în ochi graficul ăsta, rezultat al unui sondaj comandat de Fundația Konrad Adenauer, și m-am scărpinat un pic după cap.

Zău că nu pricep cum aproape 13% dintre români mai pot avea încredere în Liviu Dragnea. OK, Tăriceanu pricep, nu l-au prins furând o insulă de la Dunăre, n-are copii cu ferme de porci și mașini scumpe, n-a fost șeful Tel Drum și, colac peste pupăză, nici nu se aruncă des în declarații stupide, vrea să pară ăla echilibratul.

Dar nu înțeleg cum atâția oameni mai pot avea încredere într-un hoț dovedit și condamnat la pușcărie pentru asta, cu încă vreo două dosare penale pe rol (dintre care unul căruia i se apropie scadența). Bine, nu pricep nici de ce Dragnea ar vrea să candideze la președinție, dar na. Cu toate astea, în primul tur, un borfaș dovedit ar fi votat de aproape 13% dintre români. Mindfuck.

4 comentarii

 1. Se intampla asta deoarece si romanul de rand tot corupt e, deocamdata nu am integrat gena corectitudinii in adn-ul poporului.
  Nu ai cum sa te revolti CU ADEVARAT impotriva hotiei cand si tu, in sinea ta, tot un hot (potential) esti. Sa fim seriosi: fentam regulile si legile de cate ori putem. Chiar si multi dintre noi care suntem anti psd si anti hoti.

 2. Daca adaugi marja de oroare de 3% la Dragnea si scazi la Orban, se prea poate ca hamsterul sa-l bata pe Orban.

 3. Eu cred că ține în primul rând de gradul de educație (1), dar și de asocierea nefericită între “putere” și “încredere” – adică dacă un om inspiră putere, în mod automat îi asociezi și un grad de încredere (2).

 4. 1) depinde de cine a realizat sondajul. au mai fost scandaluri ca o firma de sondaj a fost firma de casa psd si acesta iesea mereu pe locul intai cu coronita. apoi ‘sondajul’ era propagat prin presa prietena. nu stiu si daca e cazul aici, insa o data fript la ciorba te gandesti sa sufli si in iaurt, daca nu stii clar care e continutul.
  2) e vorba de masurarea increderii, nu de procentele care le-ar lua la vot ca scrutin de persoane (singurul scrutin politic in care se aleg persoane si nu liste e ala pentru presedintele tarii). astfel dracnea NU ar beneficia de 13% la un prim tur de prezidentiale. presupunand ca toti 13 candideaza (iliescu si base nu mai au voie, dar sa trecem) suma procentelor pozitive a celor 13 trece de 100%. chiar si daca suma procentelor pozitive ar fi de 100% nu ar insemna ca el ar primi proportinal cele 13 procente. matematic teoretic, pot exista persoane care au incredere in dracnea, dar mai multa incredere sa aiba in oricne altcineva. si invers, cei care au incredere in alti politicieni pot avea incredere mai mare in dracnea. teoretic matematic e posibil, asa cum am spus.
  asa ca:
  2a) nu se poate deduce din acest sondaj cat ar castiga dracnea in primul tur.
  2b) procentele de ‘da’ si de ‘nu’ insumeaza si cele de incredere putina. ca exemplu scurt, Johannis are 40% de incredere ‘multa’ si ‘putina’, iar dracnea are 13%. 40% ale lui Johannis poate sa insemne 2% incredere multa, si 13% ale dracului poate contine 12% incredere foarte multa. intr-o asemenea situatie dracul il bate la meci direct pe neamt fiinca ‘isi mobilizeaza electoratul’, folosind o expresie sablon. exemplul e arbitrar si nu vad cum in realitate din 40% doar 2% sa fie ferm convinsi iar din 13% doar 12% ferm convinsi. dar are o parte de adevar in sensul ca Johhanis e purtatorul oficial al puterii, caz in care increderea in el e erodata ca ‘nu a a facut mai mult’ (erodare generala a celor de la putere), ‘nu face nimic’ (neincredrere generalizata pe toata clasa politica) si ca ‘se da cu schiurile’ (fie invidie prosteasca fie speranta iluzorie ca seful statului sa fie mesia economic care e in depresie ca electorii sunt in saracie). pe de alta parte dracnea ar avea un bonus de ‘challenger’, de om care are potentialul de a aduce mai multe lucruri bune (vorbim la modul general) joaca bine actoricesc rolul de ‘victima’ a ‘statului paralel’, inmultit cu televiziunile prietene ce il filmeaza cu ‘talent si daruire’ in acesta ipostaza. deci pe asamblu ‘armata lui ‘johannis ar putea fi mai demoralizata decat armata care spera la o minune si acesta poate schimba o ordine ce a fost vazuta intr-un anumit mod.

  toate argumentatia asta este ca sa demonstrez ca nu are cum primi 13% la presedentie.

  3) acum referitor la intrebarea ‘cum de 13% au incredere in dracnea’ raspunsul e la punctul 2b: o parte a populatiei are sentimentul ca sunt victime si tind sa inghita manipulari actoricesti in care personajele se prezinta drept victime. asa se explica cotele de incredere in ion iliescu. altii cred naiv ca partidul poate aduce protectie sociala.
  4) sondajul vrea sa urmareasca cat de mult societatea accepta politicul, dar nu masoara si gradul de implicare al societatii in politic.
  5) de ce postarile anterioare mie sunt din aprilie-mai anul acesta desi inca e februarie?