“Nu vă supăraţi, v-aţi pierdut gunoiul în boscheţi. Poate-l vreţi înapoi…”

Alaltăieri după-amiază, în Parcul Drumul Taberei. O doamnă la vreo 40 de ani, bine îmbrăcată – ţoale de firmă, cunoaşteţi tipul -, cu fiul după ea, prin parc. Cască gura la scena din faţă şi, după cîteva minute, merge vreo zece metri, pînă la primul boschet pe care vede şi aruncă cu graţie coaja de banană. Nu pe jos, aiurea, că se vede că nu-i o doamnă. În boscheţi, să se observe mai greu. Că aşa fac doamnele, bagă mizeria sub preş.

Eu, la doi metri distanţă. Pun mîna pe coaja de banană şi mă deplasez pînă la ea. Îi întind coaja şi-i spun: “Nu vă supăraţi, v-aţi pierdut gunoiul într-un boschet, un pic mai încolo. Mă gîndeam că-l vreţi înapoi“. Se uită la mine, apoi la coaja de banană, apoi din nou la mine şi se aprinde la faţă. “Păi, dacă tot l-ai luat, ce nu-l arunci tu la coş?

Deh, mă aşteptam la o astfel de replică. “Vi se pare că sînt îmbrăcat în gunoier?“, o întreb. Moment în care doamna ia foc. “Ce, vrei să dau ture de Moghioroş să caut un coş de gunoi? Du-te, bă, în pizda mă-tii!” Cum de-oi fi îndrăznit să deranjez aşa o doamnă… Îi arunc coaja la picioare, în speranţa că, în ciuda prostiei, o s-o ridice şi-o să o arunce, totuşi, pe undeva. Deşi, probabil, mai corect ar fi fost să-i răspund la înjurătură cu un “M-aş duce, cred că acolo-i mai curat decît la tine-n casă!

Am preferat să tac, m-a distrat prea tare atitudinea ei belicoasă. Am văzut-o plecînd săgeată după copil, pe care l-a agăţat de mînă şi l-a tîrît după ea, uitîndu-se înapoi, neagră la faţă. Ajunsă deja la mai bine de 50 de metri distanţă, m-a văzut uitîndu-mă după ea. S-a aplecat din scurt, în faţă, scuipînd ca ultima ţigancă, spre mine, nenorocitul care-a îndrăznit să-i sugereze, subtil, să arunce o coajă de banană la coşul aflat vreo 30 de metri mai încolo de locul în care stătea ea.

Trist e că are un copil pe care, teoretic, îl educă. Acel copil e viitorul luminos al ţării. România…

PS: Ironic e că pe scena din Parcul Moghioroş se desfăşura un spectacol ocazionat de o acţiune de colectare a deşeurilor. Dacă nici în asemenea circumstanţe nu te simţi şi continui să arunci gunoiul pe unde apuci…

PS2: Da, ştiu, poate-ar fi trebuit să-i car eu gunoiul. N-am vrut. Nici ea n-a vrut să-l ridice. Am sperat degeaba.

12 comentarii

 1. Te-am vazut in parc :) Si tot atunci s-a mai intamplat o chestie cand 5 fete si baieti de liceu se prosteau pe la gardul cu ponei si au sarit peste ei si l-au rupt si au varsat ce aveau la ei pe jos (bere, popcorn, seminte). Au plecat razand si plangandu-se ca s-au patat si atata tot …. Mi-e rusine …

 2. As fi procedat la fel ca tine pana in momentul injuraturii. Atunci as fi plesnit-o cu coaja de banana, peste ochi.

 3. Asa da. Ai luat atitudine si ai facut ceva. Mi-a placut replica ta “arat a gunoier?” :D

  O singura data am certat pe cineva ca o aruncat gunoiul aiurea, era un nene care a aruncat pachetul gol de tigari pe geamul trenului aflat in mers. Nu stiu ce m-a apucat, dar l-am sfadit si, norocul meu, nu a ripostat, chiar s-a rusinat. Ca de dadeam peste vreun bataus o puneam :))

  Cat despre coaja aia de banana, recunosc ca eram undeva pe traseu de munte si am facut pauza de pranz. Toate deseurile le-am strans intr-o punga si le-am luat cu noi, dar doua coji de banana, considerandu-le biodegradabile, le-am aruncat sub un copac. Nutrienti alea alea. *blush*

 4. oare nu este asta desfasiurarea tipica a oricarei incercari de facut curatieni in mentalitatea nesimtirii urbane? am indraznit si eu sa atentionez o mama insotita de copilasul de vreo 2 ani, care stand pe banca in parc a aruncat servetele in boschetii din spate. i-am vb cu pronume de politete, i-am spus ca are cosuri de gunoi la 3m distanta si nu era necesrar sa arunce pe jos. mai erau inca vreo 3 la distante sub 20m. initial s-a aparat ca nu era gunoiul ei.. de parca ar fi contat. si pana la urma s-a ajuns la ‘tu nu ai alta treaba?’ si niste injuraturi. avand in vedere ca gunoaiele erau sub curul ei pe banca, nu am indraznit sa ma apropi sa le iau de acolo, caci nu parea departe de a deveni violenta :)

 5. Daca era barbat mai aveai curajul sa faci asta? :D

 6. +1 Ovidiu la faza cu coaja peste ochi;
  +1 pentru Mihai la faza cu coaja biodegradabila.
  Am ajuns prea tarziu pe postul asta si antecomentatorii mei mi-au luat-o inainte. :)

 7. cum, n’ai aruncat tu coaja de banană la gunoi? :O
  n’ai făcut, plin de avânt, curat după mitocani?
  nț, nț, nț, nu ești deloc pătruns de spiritul leț du it, române!

 8. De când s-a trecut de la găleată la saci de gunoi, frecvent acestea sunt lăsate în lift, în casa scării sau în jurul blocului. Chiar şi când proprietarul în drum chiar trece pe lângă tomberon.

  Cea mai urâtă fază a fost când stăteam vara cu o carte pe băncuţă într-un mic parc din centru şi vine o tânără din blocul alăturat şi aruncă în coşul de gunoi de la colţul parcului un pampers proaspăt căcat. Tomberonul era mai aproape decât parcul, dar în spatele blocului. În câteva secunde s-a făcut o putoare de nu se mai putea sta.

 9. Bine scris. Din nefericire, problema este cu mult mai grava. Romanii nu inteleg sau nu vor sa inteleaga faptul ca mentinand curatenia si in afara casei lor se protejeaza in primul rand pe ei si apoi pe copiii copiiilor lor. Mentalitatea romanilor este complet gresita. Fiica mea este eleva si a participat la un proiect ecologic. A facut curatenie, alaturi de profesorii si colegii ei. Cand a venit acasa era foarte mandra. Numai ca, pe scara un vecin i-a spus sec: “Ce proiect eco, ai fost pe post de gunoier!”… A intrat in casa cu lacrimi in ochi. Mi-a luat ceva vreme sa-i explic ca vecinu cu pricina este un tip redus care habar n-are decat de sticla de votca, pe care dupa ce o goleste o arunca pe fereastra de la bucatarie…

 10. Sincer nu e grav ce a facut. Coaja de banana se biodegradabila iar in boscheti la umbra si umezeala disparea in 4-5 zile.

 11. Daca militienii nostrii dadeau cateva amenzi pt aruncarea gunoiului pe jos ai fi vazut ca nu se mai intampla. La fel vad si eu in fiecare zi de cand mi-am luat caine ca sunt singurul (sau ma rog, printre putinii) care are punguta la el pt caca cainelui. Sti cat e amenda daca nu il strangi? 500 lei. Arata-mi mie un om in Romania care a primit amenda pt asta si eu ma duc la militianul ala si ii dublez salariul din luna respectiva.