Nunta lui Porcea, la televizor

Zilele trecute, la Realitatea TV, în direct, Cristian Tudor Popescu – prin telefon – se certa cu Striblea şi cu Dragotescu. O chestie pînă la urmă firească. În fond, Realitatea TV a făcut un circ mediatic de speriat cu nunta patronului de la nu-mă-întrebaţi-ce-club-de-fotbal-că-nu-mi-pasă. Să ieşi cu elicopterul la filmat un eveniment monden, tu, televiziune de ştiri, care te vrei serioasă, e deja penibil. “Quality media”, care va să zică.

Prin telefon, Cristian Tudor Popescu îi certa, indignat, pe cei de la Realitatea. Că s-a dus dracului actul jurnalistic. Că îşi bat joc de meserie. Că profesionalismul… şi aşa mai departe. Nu că n-ar fi avut dreptate. Ce m-a frapat însă a fost replica (scuzaţi pseudocacofonia) Corinei Dragotescu: “Dacă asta cere publicul, asta dăm; ăsta e viitorul jurnalismului, să ofere ştirile pe care le vrea telespectatorul, chiar dacă asta înseamnă cancanuri“. Ceva de genul, oricum. Doamna Dragotescu se numără printre cei care, pînă mai anul trecut, se plîngeau de tabloidizarea presei. Brusc, nu mai are nici o problemă, s-a dus naibii deontologia.

Cu stimă, doamna Dragotescu, dar scuză mai penibilă şi mai proastă n-am auzit în viaţa mea. Rolul presei, printre altele, este şi acela – indirect, ce-i drept – de a educa publicul, nu de a-l prosti. Ce se întîmplă acum în presă nu e altceva decît atîrnarea ştreangului de gîtul jurnalismului. Nu al televiziunilor, că televiziunile nu sînt decît nişte business-uri care se nasc, cresc şi mor. Iar moartea nu-i chiar atît de departe. La asemenea calitate editorială, pînă şi advertiserii se uită chiorîş. De asta, pe Realitatea TV, apar tot soiul de reclame dubioase, similare cu cele de pe OTV. În curînd, mă gîndesc, şi teleshopping! Halal televiziune de ştiri…

PS: “Porcea” nu e o luare la mişto a numelui lui Borcea, ci e, dacă vreţi, un pseudonim pentru jurnalistul care se porceşte şi care porcăieşte, că “asta vrea publicul”.

11 comentarii

 1. thank you, credeam ca si tu te apuci sa il futi in gura pe borcea. oricum, CTP a fost o muhaia cu articolul ala de cacat.

 2. Nu stiu ce te mai mira… de parca ar fi prima oara cand un eveniment monden e adus la gradul de Breaking News pe Realitatea sau A3… Acu cateva luni numa Moni, Iri, Pepe si Oana auzeam de la ei.

 3. Am observat şi eu că pe scrolul iRealităţii au început să se plimbe gîngănii pe care nu şi le-ar fi imaginat nimeni acum cîteva luni … x copilul lui Borcea, nu ştiu cine sinucis din culpă în oraşul y … de zici că e condusă de Nistorescu către culmi înalte de faliment şi punere la vînzare.

 4. Doamna Dragotescu nu scria la Adevarul la inceputul anilor 90? Si acolo scira tot ceea ce publicul cerea…

 5. E mai simplu sa te speli pe maini decat sa livrezi continut de calitate. Si uite-asa, avem numai prostii in presa, cu rare, extrem de rare exceptii.

 6. Mai baieti de cand si pana cand “presa” trebuie sa se ocupe de “educarea” publicului? Daca nu le merge dau faliment. Ce nu s-au umplut de bani unii care conduceau ziare in care “gainile nasteau pui vii” si azi sunt adevarati “maestrii” de analiza politica? De ce s-ar schimba azi orientarea? Libertatea nu vinde de ani de zile din pozitia de “top” al vanzarii pe motive de “nuditati” si nu numai?

  Problema in realitate este alta. Se diminueaza “oferta media” care sa nu mai fie de stil “cancan” si jurnalistii care nu vor sa se “prostitueze” gasesc din ce in ce mai greu de munca. Ei bine in cazul asta pot sa schimbe de “meserie” sau sa-si fondeze un ziar “atractiv” care sa nu faca la fel si sa se vanda bine(e greu stiu). In fond este o “alegere” a fiecaruia.

 7. Borcea Mondialu’, cel mai tare din parcare.

 8. Mare eroare!
  Am fost coleg de liceu cu Cristi, si in general imi place cum spune, dar aici verdictul este clar:

  Suntem in libertate, in economia de piata!
  De aceea au murit mai bine de 1000 de tineri in Decembrie 1989, de aceea i-am executat dupa un simulacru de proces pe Odi si Sini.
  Acum functioneaza din plin legea cererii si a ofertei, in TOATE doemniile.

  Publicul vrea cazibouri, sedii de banci di farmacii, se umpklu arterele orasului de astfel de magazine.
  Publicul vrea tabloide, toate ziarele trec pe format tabloid.
  Publicul vrea OTV, televiziunile se intrec care mai de care cu otevizarea, de aia scade cota lui DDD, ca este concurenta foarte mare pe acest segment.
  Publicul vrea pe Mutu, eternul Mircea Sandu si pe Mitic Dragomir, de ei are parte!
  Daca ar fi vrut rezultate bune ca la Sevillia in 1986, degigur ca ar fi aparut si fotbalisti performanti si seriosi, dar asa, ce se cere, aia se ofera.

  Publicul vrea politicieni incompetenti si corupti, de ei are parte!
  In 21 de ani de libertate, daca ar fi vrut unii mai buni, desigur ca putea sa ii aleaga!

  Publicul vrea spitale in care trebuie sa dai shpag si tot iesi mai bolnav decat ai iesit, din cauza infectiileor intraspitalicesti, de ele are parte!
  “Tata Pescamosca’ este o exceptie, pt ca daca lumea vroia asa ceva, ar mai fi aparut si altii – nu 1.000, ca nu e posibil, dar oricum, nu ar fi fost unicat absolut!

  Si ca sa revenim la subiect, publicul vrea “Nunta Anului”, Bocea le ofera nunta anului, iar televizunile se bat ca sa o transmita mai bine in direct!
  Cu elicopterul este banal, modest, aca mai functionau navetele spatiale, probabil inchiria timp de folosire, ca sa filmeze nunta si de pe orbita.

  De aceea, nu inteleg supararea fostului meu coleg de liceu: televizunile si presa scrisa nu sunt nicidecum “mijloace de educare”, ci societati comerciale, care trebuie sa CASTIGE! Sa scoata banul gros, aceasta este ratiunea lor de a exista.

  Pentru asta, este strict necesar sa le ofere oamenilor exact ceea ce acestia vor – lumea nu vrea sa vada festivalul Enescu, nu ii intereseza de Cioran sau Eminescu, ci doreste sa vada pe Moni, iri, Zavo,si in cazul de fata, nunta lui Borcea!

  Si pe nasul mare care face cadou cate un Rolls-Royce!

  asta cere publicul, asta i se ofera!!!!!!

 9. Acum pot sa vada toti fraierii, unde merg banii lor, dati pe bilete la niste meciuri de -2 lei !

 10. Cristian, nu-s de acord, cu tot respectul.
  “Si daca lumea cere, de ce sa nu le dam”, probabil ca asa judeca cei care au caderea de a stabili ierarhia informatiilor. Asta inseamna, insa, sa nu-ti pui niciun fel de alte intrebari… Pe de alta parte, presa isi asuma din ce in ce mai putin rolul sau educativ. Caci da, presa ar trebui sa aiba si un rol educativ in societate. Sa te marginesti sa dai cuiva doar ce cere, inseamna sa abdici de la rolul tau de modelare a publicului, iar lucrurile nu pot merge decat in jos. Din ce in ce mai jos.
  Societatea este ca un copil needucat si neformat: el vrea multe; poate vrea sa fumeze, sa bea, la 5 ani. Parintii insa, trebuie sa-l ghideze. Asa cum unui copil, in calitate de parinte, nu-i dai orice doreste oricand doreste, la fel si societatii, nu este in regula sa-i dai ce doreste cand doreste si numai asta. Caz in care societatea respectiva ajunge in scurt timp ce ar ajunge si un copil crescut in acel fel (fara interzisuri, furnizandu-i-se tot ce isi doreste, fara explicatii si fara cea mai mica dorinta de a-l ghida).
  Am fost jurnalist intr-o redactie dintr-o societate de consum, ani de zile. Si totusi, asemenea alegeri nu erau validate. Nu ca nu erau validate, dar nici nu s-ar fi gandit cineva vreodata la ele. Crimele, accidentele, atrocitatile aveau o rubrica speciala, “fapt divers”, care nu avea mai mult de o pagina, dintr-un ziar care continea peste 40 de pagini. Toate erau exprimate decent, iar identitatile erau ades protejate. Si era un ziar dintr-un grup mare, care era lider regional de piata.
  Si acolo divortau personalitati. Si totusi, nu aveam divorturi si spalari de desuuri murdare in public. Faceau, cel mult, obiectul unei stiri, pe o coloana in presa “normala”.
  Si erau dezvoltate doar in presa de scandal. Dar publicul stia ce cumpara, cand cumpara acea presa.
  Si da, patronul ziarului vroia sa castige bani, ca de aia facea o afacere. Dar nu cu orice pret. El angaja profesionisti si ii lasa sa isi faca meseria, cu normele lor. Si se faceau bani…

 11. Ai perfecta dreptate sa te oripilezi, si noi facem asta – chiar si cand e vorba de colegii de bresla. Dar ce e mai grav abia pe urma vine: tot mai des VOCEA Publicului e absenta… pentru ca, de fapt, ea depinde tot ce cei care se (auto)conving uzintand termeni gen rating, ”asta se cere”… Si totusi, cineva trebuie sa faca ordine, cineva trebuie sa ia masuri. Acel CIneva este Legiutorul, asa se cladeste Civilizatia, nu cu barfe si pseudo-show-uri de (asa-zis) rating!