Foto: Olivier Hoslet/AFP

O abordare foarte superficială a naționalismului

Două (hai, trei) evenimente recente mi-au readus în minte un gând mai vechi legat de naționalism, apăratul patriei cu pieptul dezvelit (sau era dezgolit?) și alte trăznăi d-astea pe care eu, personal, le consider stupide.

Pe rând, ele-s cam așa: planul lui Trump pentru două state, Palestina și Israel, și refuzul palestinienilor de a sta la discuții; Brexitul; prostia care se întâmplă la Ditrău (“să rămânem aici noi, maghiarii, românii, ăștia de-aici“).

Abordarea mea superficială pleacă de la cazul palestinienilor și se aplică și românilor sau, în general, națiilor astea mai belite de soartă. Și e următoarea: băi, dacă ăla de lângă tine, “colonizatorul” (că tot e la modă cuvântul printre naționaliști), “ocupantul” etc. o duce mult mai bine, e mai bogat, sistemul lui e mult mai bine pus la punct, iar tu ești un prăpădit cu chiloții rupți în fund, la ce tragi cu dinții de “autodeterminare”?

Să nu fiu înțeles greșit, nu văd o problemă în “autodeterminare”, că mă uit și la știrile despre scoțieni, care nu-s deloc mulțumiți că au rămas la cheremul englezilor. Dar dacă tot vrei autodeterminare, de ce nu o încerci după ce te-ai folosit suficient de toată infrastructura ăluia mai puternic?

Și cazul palestinienilor e cel mai bun exemplu: sunt vai de steaua lor, n-au economie, n-au locuri de muncă, dar vor să aibă statul lor. Ceea ce nu e un lucru rău, dar nu e mai simplu ca, pentru o vreme, să te folosești de ceilalți? De exemplu, să-i lași să îți facă drumuri, să vină cu investiții și să creeze locuri de muncă șamd., iar când începi să te apropii de nivelul lor de trai, să îți ceri liniștit independența.

E aceeași tâmpenie crasă care se întâmplă din ’90 încoace și în România (mă rog, de mai demult): “noi nu ne vindem țara“. Ba hai să-i lăsăm pe ăia care știu să facă bani să vină cu banii lor aici, să dea de muncă, să facem și noi bani pe lângă ei, să ne creștem și noi propriile companii, și după aia îi dăm afară dacă chiar ținem morțiș.

Da, este o abordare foarte superficială pentru că așa vreau eu să fie. Pentru că toată lumea explică despre cum una sau alta, dar nimeni nu vede oportunitățile. Și nu le vede pentru că status quo-ul e, în primul rând, călduț, iar în al doilea rând, e promovat intens de mai toate partidele – nu doar din cauză că nu vor să se modernizeze, ci și din cauză că asta ar însemna să fure mai puțin. De aia eu aș vota și mâine pentru federalizarea UE. Pentru că ăia, spre deosebire de noi, au niște rezultate demonstrate și e clar că se pricep o idee mai bine.

7 comentarii

 1. banc de pe la 1993, plus minus un an (atunci l-am auzit eu, in euforia cu ‘nu ne vindem tara’):
  se intruneste parlamentul albanez cu sedinta ‘cum sa ajungem tara bogata’.
  1) vine primul parlamentar: ‘sa extragem aur din munti!’. tot parlementul: ‘bravooo, ura!’. vine inteleptul satului: ‘am fost cuceriti si tot ce aveam a fost luat de altii’. parlamentul: ‘aaaah’
  2) vine al doilea parlamentar: ‘sa extragem petrol din platforma maritima! gaze maturale, minereuri noi nefolosite sub ocupatie’. tot parlementul: ‘bravooo, ura!’. vine inteleptul satului: ‘nu avem nici pe dracu’! ‘. parlamentul: ‘aaaah’
  3) vine al treilea parlamentar: ‘sa declaram razboi SUA!’. tot parlementul: ‘huoo, tradatorule!’. ‘stati sa sa explic: le declaram razboi, vin si ne cuceresc. apoi vor investi in noi educatie, autostrazi, industrie, si dupa un secol doua dupa pompat bani in curul nostru invocam drepturile omului, discriminarea, etc, ce o fi la moda, si ne trezim liberi, independenti si putred de bogati’ parlamentul: ‘uraaa! sa vina bani de la americani!’ vine inteleptul satului: ‘nu-i bine fiindca s-ar putea sa-i invingem’
  rescriind acuma bancul intelg un sens nou: ca daca Statele Unite ar fi cucerite de Romania ar ramane fara sequia in teritoriile administrate de udmr, pensiile speciale ar fi de milioane pentru pesedei si familiile lor, New York sub fii rea ar fi dator vandut, etc. nu, important nu e sa ai bani, important e sa stii cum sa-i cheltui. in rest nationalismul e promovarea narcisismului la nivel de tara. uneori la nivele de ipocrizie patologica: sa-i ameninti pe srilankezi cu moartea si sa declari ca din vina lor creste criminalitatea. sau sa fii o insula ce a prosperat de pe urma coloniilor si sa crezi ca daca rupi relatiile comerciale cu cele mai apropiate tari o sa o duci mult mai bine. m-a distrat farange cu vorba aia ‘odata plecati nu ne mai intoarcem’, de parca se vor ruga UE de ei sa vina inapoi.

 2. Cam cum sa profite? Ca în Afganistan? Sau Irak?

 3. Dacă ai vota pentru federalizare, ai vota pentru dezmembrarea UE.

 4. https://www.youtube.com/watch?v=cOfffyn4SWI

  All right, but apart from the sanitation, the medicine, education, wine, public order, irrigation, roads, a fresh water system, and public health, what have the Romans ever done for us?