O casă regală distrusă de-un actor grăbit

S-au scris, zilele astea, câteva tone de text pe tema morții Regelui Mihai. De la necroloage la adevărate biografii. S-a făcut inclusiv istoria ultimilor ani, trecând, implicit, prin mariajul Margaretei cu Radu Duda și inclusiv tentativa lui Duda de a candida la prezidențiale și modul în care a fost îndepărtat Nicolae din succesiune.

Azi, pe unul dintre site-urile casei regale, a apărut un apropo nu foarte subtil. Mai exact, o bucată din statut prin care suntem anunțați că Margareta devine regină, iar Radu Duda devine principe consort. Și asta înainte de a se publica programul funeraliilor.

Poate că exagerez eu, că nu cunosc procedurile interne sau poate că e o simplă lipsă de bun-simț, dar cred sincer că e cel puțin stupid ca grija ta principală să fie cum ți se adresează lumea în loc să lași aceste nuanțe pentru o săptămână, două, după ce l-ai îngropat pe răposat.

Și chiar dacă așa e procedura și așa cer regulile de protocol, nu cred că-s chiar bătute-n cuie, mai ales după câte scandaluri ai avut în ultima vreme.

Nu sunt monarhist, găsesc monarhia în țara asta drept inutilă – deși, hai, fie, înțeleg argumentarea de tip “reper moral” -, dar dacă ar fi avut vreo șansă de a exista fie și ca instituție exemplară pentru români, au dat-o de gard complet la capitolul comunicare. Iar modul în care comunică acum spune suficient de multe despre prioritățile casei regale.

Casa regală de azi nu mai are nici un strop de demnitate. A avut Mihai destulă pentru toată lumea, dar de când s-a aciuat Duda pe acolo, au dat-o de gard de câte ori au putut. Serios, nu mă miră nici o glumă legată de împărțeala averii.

Ba aș putea paria că mastermind-ul comunicării este tot Duda. Și n-am zis degeaba “actor grăbit”, întotdeauna a părut grăbit să ajungă cât mai sus. Un impostor devenit un parvenit, nimic nou.

Casa Regală a României a devenit românească. “Lasă, moșule, că știu eu mai bine cum e cu România și ce tre’ să faci în România, că eu am trăit aici, nu ca matale, la Geneva.” Cam pe principiul ăsta. Întotdeauna se găsește câte unul care să știe mai bine și să facă lucrurile românește.

Cred că e clar pentru toată lumea că deciziile nu mai erau făcute de Mihai de ani de zile. Iar consecința este că, via Duda, credibilitatea casei regale este egală cu cea a principelui consort. Adică, cel puțin pentru mine, absolut nulă. Iar Duda & co. au reușit performanța uluitoare de a duce de râpă o idee care putea să-și depășească potențialul – vezi inclusiv scandalul cu Nicolae.

Le roi e mort, vive le duda.

1 comentariu

  1. E veche zicala: “The King is dead. Long live the King!”