O idee despre blogurile foto înscrise la RoBlogFest 2012

Am avut de jurizat o groază de bloguri. La fel ca anul trecut, timp de o săptămînă, am urmărit bloguri. În ultimele două zile, m-am pus pe acordat note. Din păcate, categoria cea mai tristă e cea care ar fi trebuit să fie cea mai veselă. Blogurile foto înscrise anul ăsta sînt, pe lîngă cele “corporatiste”, de fotografi profesionişti, bloguri de amatori care vor să-şi facă publice pozele făcute de ei pe unde-au apucat.

O să fiu, probabil, înjurat, dar am remarcat că cei mai mulţi nu prea au idee despre regulile elementare de compoziţie. Asta n-ar fi rău dacă ar fi nişte poze bune – sînt cazuri în care fotografiile transmit mai mult decît dacă ar respecta regulile -, dar sînt ori subexpuse, ori supraexpuse, arse, ori făcute cu mobilul, ori snapshots fără finalitate, trase la “doamne-ajută!” Şi nici asta n-ar fi chiat atît de rău dacă autorii n-ar refuza să treacă acele cadre printr-un editor foto. Un Photoshop, în unele cazuri, ar face minuni. Şi mă refer la chestii elementare: crop, resize, expunere, levels, curves, contrast.

O altă chestie absolut dubioasă este folosirea exagerată a funcţiei HDR. Din dorinţa de a da culoare, ajung să văd poza în dungi colorate, iar asta îmi arde retina. Nu doar că nu-mi transmit nimic, dar mă deranjează vizual. Nu vreau să pară că dau sfaturi. Eu sînt un fotograf slab din cauză că n-am răbdare, exagerez cu filtrele din Instagram, dar încerc să am o continuitate şi încerc să fac o poză care să transmită ceva. Or, fix asta lipseşte majorităţii celor înscrişi: pozele lor nu-mi ridică părul de pe spate. N-am dat nici măcar o singură notă de 10. Am remarcat un blog foto cu potenţial. Vreo trei, ca să fiu sincer, dar unul singur a reuşit să mă facă să vreau mai multe fotografii. Păcat…

5 comentarii

  1. HDR-ul e cea mai proasta inventie de la aparitia fotografiei digitale incoace. Nu pot sa ma uit la picturile alea artificiale, pur si simplu nu au nici o legatura cu realitatea. Sunt mai aproape de icoanele kitsch de bazar ffs.

    • @ipo: băi, nu e o invenţie proastă, dimpotrivă, e mişto, dar numai pînă la un punct. Funcţia aia, folosită responsabil, scoate chestii geniale. Doar că cei mai mulţi, vorba ta, o abuzează pînă ies tablouri, icoane de bazar.

  2. Lasa-ma sa ghicesc care este blogul cu potential pe care l-ai remarcat :) si in acelasi timp sa iti spun ca este si preferatul meu dintre cele 28 inscrise la RoBlogFest. De fapt sunt 2 pe lista… ordinea este urmatoarea: http://www.alinpopescu.eu si http://www.dragosasaftei.ro

    Astea imi plac mie cel mai mult si cred ca fac parte din cele 3 pe care le-ai observat si tu.