O lecţie de viaţă dintr-o emisiune TV: a asculta şi a accepta

La Master Chef – o să scriu mai multe, la un moment dat -, am văzut un român care-a stat opt ani în Spania, s-a întors în ţară, s-a ocupat cu un pic de trafic de droguri, a ajuns în puşcărie din cauza asta şi, după cum e lesne de imaginat, a ieşit şi a ajuns să participe la preselecţii. Anii de puşcărie nu contează cît contează anii lucraţi în Spania. De ce spun asta? Pentru că am văzut acelaşi tip de comportament şi la alţii. Cei care au lucrat afară sînt mai dispuşi să asculte şi să încerce să înţeleagă ce li se spune. Ba, chiar acceptă părerile celor din jurul lor.

Sînt mult mai calmi şi mai toleranţi decît românii rămaşi în ţară şi mult mai dispuşi să înveţe. Dac-ar fi cum a spus un domn pe care l-am cunoscut la medicul orelist, care-mi povestea că există un ciclu în care cei plecaţi din ţară se întorc şi propovăduiesc ce-au învăţat pe-acolo, atunci cred că am avea nişte şanse să mişcăm ceva. N-o să recuperăm 50 de ani de comunism şi nici 30 de ani (căci îi pun şi pe următorii zece la socoteală) de post-comunism socialist pe cît de repede mi-aş dori eu, dar… poate…

3 comentarii

  1. 1. l-am vazut si eu pe om – a ascultat ce i s-a spus si a inteles ce a gresit
    2. a venit mai apoi o “I’m pretty” care a facut friptura cu piure si care din tot ce i s-a spus a concluzionat ca a fost respinsa pentru ca “juriul a crezut ca cele care arata bine nu pot sa si gandeasca”

    Parerea mea: primul are o sansa sa invete ceva din viata. A doua insa …