O poveste cu @zoso şi @dragosroua

Uneori, cînd Vali scrie mai agresiv despre anumite subiecte sau persoane, tind să cred că exagerează. De exemplu, în lupta lui împotriva spammerilor de tot felul şi a celor care fură conţinut, a avut o serie de dispute cu Dragoş Rouă. E veche povestea. L-am bănuit pe Vali, de vreo două ori, că exagerează, că ar avea ceva de împărţit cu Rouă. Promit ca, de azi înainte, să nu mai cred că exagerează, căci m-am convins pe pielea mea.

Nu, Dragoş Rouă nu e un om cu care să discuţi

Una dintre chestiile pe care le detest cel mai mult la dezvoltatorii de site-uri este că-şi pun logo-urile sau link-uri pe paginile clienţilor. Eu am o filozofie simplă: fac asta doar dacă e muncă de dragul artei, pe care nu încasez nici un leu, sau dacă cer mai puţini bani decît în mod obişnuit. De regulă, cînd fac pentru amici. Mi se pare de porc să-ţi laşi link-ul (da, ştiu, se cheamă link-building) pe un produs pe care ai încasat bani. La fel, mi se pare de neam prost ca, atunci cînd creezi un template de WordPress pe care îl vinzi ca pe covrigi, să-ţi faci reclamă pe site-urile oamenilor.

Dragoş Rouă a lansat, împreună cu doi băieţi, o temă WordPress. El o botează framework. Eu cred că dacă scrii 30 de hook-uri şi faci o pagină de opţiuni se cheamă tot temă, nu framework. Framework-uri de WordPress fac alţii. La cerere, dau şi exemple. Eu îi spun că e de porc link-ul ăla, mai ales la un preţ de 89 de dolari. Hai, să fi fost maximum 20 de dolari, aş fi lăsat de la mine. Dar nu pentru 89.

Am devenit, brusc, troll

Am încercat să-i dau un sfat lui Dragoş Rouă. Ce-a făcut? Mi-a zis că nu ştiu care-i diferenţa dintre temă WordPress şi framework. Asta aşa, ca şi cînd n-aş scrie cod pentru WordPress de vreo patru ani. Pentru ştiinţa lui, în ultimul an, am făcut vreo 30 de site-uri pentru companii din SUA, toate pe WordPress. Plus alte cîteva zeci pentru diverşi clienţi din România. Dar nu, el a considerat că sînt… troll.

EDIT: Am şters ultimul paragraf. Consider că nu merita efortul.

14 comentarii

 1. E investitor si vinde teme WordPress? Cum vine asta?

 2. Problema este ca asemeni lui mai sunt si multi alti care fac acelas lucru. Ceea ce faci tu se cheama pasiune sau chiar dragoste pentru WP. Pentru ei e posibil sa fie doar o solutie de a mai castiga cativa banuti, iar intre astea doua lucruri e o diferenta foarte mare.

 3. Am văzut şi eu disputa; cred că dacă l-ai fi abordat altfel de prima oară, cu mai multă diplomaţie şi mai puţin recalcitrant, nu se ajungea aici. Sunt lucruri care nu ne convin, dar le discutăm civilizat, nu aruncăm cu roşii.

 4. Si problema unde e de fapt? El vinde un produs, il face cum vrea, tu prestezi un serviciu, il faci dupa specificatiile clientului, care nu vrea link.

 5. Acum nu vreau sa fiu hater , dar am nevoie de un pic de ajutor aicea. Care este SFATUL in “ai o imagine extrem de proastă ” ?
  Nu de alta, dar eu, fara pic de experienta in WordPress mi-am peis sa ii dau sfaturi lui Dragos (si echipei), sub forma a unui BUG report de 4500+ chars.

  Ce sa zic … eu as puen un BETA pe acolo pe undeva pe site.
  Ca orice proiect care e lansat proaspat, mai are nevoie de multa munca. Stii tu vorba aia … daca nu iti e rusine de prima versiune lansata insemna ca ai lansat prea tarziu. :)
  Dar deh, nu e ca si cum incerca sa bage (inca) un exit … munca de abea e la inceput.

 6. dude, nici mie nu imi place dragos roua, dar din alt motiv, adica pentru ca si-a batut si umilit nevasta. dar aici e vorba de altceva. tu i-ai aruncat pe twitter o chestie gen sa ii zica cineva lui dragos roua ca blabla. el ti-a raspuns, dupa care tu i-ai spus ca e de rahat. ce te asteptai ca raspuns?

 7. Dupa ce ca piata de web din Romania incape intr-un Tico, va mai si certati intre voi.

 8. @Alex: nu sunt genul care lasă link-uri decât în cazuri mai… deosebite. Și nici nu știu cine e acest Dragoș Roua.

  Dar ești la fel de revoltat că Nike își lasă sigla me pantofi? Sau că Billa îți vinde o sacoșă brănduită Billa? :)

 9. Poate vinde dreptul de folosire al temei. Cum iti vinde si MS, windows-ul sau APPLE, OsX-ul.

 10. Mai, nu stiu exact toata povestea cu zoso si dragos roua si toate personajele implicate, dar pot sa-mi dau cu parerea strict pe faza cu linkul, mai ales ca si eu imi castig painea din asta: cand vinzi o tema cu 89 de dolari se cheama ca o dai de pomana, drept urmare cine da 89 de dolari pe o tema nu se poate astepta sa i se transfere si dreptul da e numi tema respectiva creatia lui proprie (pentru ca de la a scoate linkul din footer pana la a pune in locul linkului “made by ghita” e doar un pas foarte mic). Cand vinzi o tema pe 4000 de dolari, deja aia e alta poveste, deja cine cumpara o tema la pretul asta se asteapta la exclusivitate (bine, asta depinde si de functionalitatea pe care o pui in tema, dar eu aici ma refer numai la design)

  Eu dupa asta judec atunci cand decid sa fac presiuni pentru a-mi lasa linkul pe tema pe care mi-a cumparat-o omul. Te plangi ca n-ai bani sa-mi dai cat cer pe tema respectiva? OK, te inteleg, dar si eu trebuie sa mananc. Asa ca accept un fel de plata “in natura” prin acordarea permisiunii de a-mi pastra linkul in footerul temei tale.

 11. Este dreptul vanzatorului sa-si puna brandul pe ce vrea muschiul lui si sa-ti ia si bani pentru asta si este dreptul cumparatorului sa refuze asta.