O țară de oameni incapabili să vadă lucrurile obiectiv

O țară de oameni incapabili să vadă lucrurile obiectiv

De vreo două săptămâni încoace, de când a (re)început scandalul cu procurorul Negulescu, o groază de amici ziariști au început să dea cu toporul în Kovesi. Un soi de întoarcere cu arme și bagaje împotriva procurorului șef al DNA pe care, în trecut, l-au susținut până-n pânzele albe.

Și încă nu știu dacă chestia asta mă distrează sau nu. Și asta pentru că scuza lor, în a o măcelări pe Kovesi, este că ei își păstrează demnitatea și verticalitatea intacte. Adică o scuză cel puțin prostească, dacă nu chiar stupidă de-a binelea.

În primul rând, pentru că li s-ar putea reproșa că sunt ipocriți. “Da’ pe vremea când îi luai partea, de ce n-ai pus de-o investigație ca să vezi că e o șefă incapabilă, cum susții acum?” Bine, sărim peste faptul că nici acum nu ar avea vreo dovadă a incapacității. Pe vremea aia, Kovesi era bună că servea cauzei. Acum, când continuă să servească aceleași cauze, nu mai e bună pe motiv că un procuror a turnat la acuzați.

Există două explicații pentru genul ăsta de comportament:

 1. divinizarea unui personaj făcând abstracție de faptul că personajul în cauză e un om care poate greși, cu propriile defecte
 2. incapacitatea poporului de a discerne obiectiv între cauzele pe care le susține

Prima e simplă: dacă Kovesi a fost atât de eficientă în a-i băga în pușcării pe corupți, e clar că e perfectă. E frumoasă de pici, are talia perfectă, mănâncă fără gluten și fără zahăr, taie și spânzură, e model pentru toată lumea, e mai inteligentă ca dumnezeu omniscientul, iar oamenii din subordinea ei sunt cel puțin 99% la fel ca ea, e imposibil să dea vreo gherlă cumva. Doamne ferește să-și pună zahăr în cafea, că pică cerul pe noi, e clar că e coruptă și parte din statul paralel.

A doua chestiune e aia mai alambicată în sensul că, în toată urma asta de ipocrizie (brusc, ți-ai descoperit verticalitatea de ziarist), faci abstracție de faptul că servești cauzei celorlalți, anume ălora pe care-i beșteleai până mai acum vreo două săptămâni.

Or, poporul nu știe să judece lucrurile obiectiv, de aia s-au strâns vreo cincizeci de amețiți în față la Cotroceni acu’ vreo două zile, cu portocale în mână. Poporul e mințit zilnic la televizor, a fost dus de nas până la punctul în care crede că e dreptul politicianului să fure și ajunge să-i ia apărarea.

În astfel de cazuri, bunul simț zice că întâi scapi de răul cel mai rău și te ocupi, ulterior, și de răul mai mic. Dacă pui în balanță rezultatele DNA din ultimii patru ani cu rezultatele PSD din ultimul an, mai ales pe tema justiției, cred că e la mintea cocoșului că, vrei sau nu, trebuie să faci un minim compromis până treci puntea.

A-ți clama verticalitatea când țara se duce de râpă e cel puțin naiv, dacă nu chiar prostesc. În calitate de formator de opinie, de influencer, ar trebui să știi că publicul căruia te adresezi e mai ușor de distras de o știre cu o portocală decât de adevărul că cei de la guvernare vor să fure fără să ajungă la pușcărie.

E, în fond, o chestiune de priorități. Iar în astfel de cazuri, când te bați cu cărămida-n piept că aperi interesele publicului, ar trebui să știi că e mai important ca publicul să scape de cei care-i fură decât că procurorul-șef al DNA n-a fost pe fază când un nene din subordine a sifonat niște informații. Practic, prioritatea ta devine aceea de a-i apăra pe corupți.

Poporul român, în imensitatea lui, nu are capacitatea de a vedea lucrurile obiectiv și nu are nici exercițiul democratic dezvoltat printr-o tradiție a votului care să-i aducă bunăstare și, implicit, o judecată dreaptă a lucrurilor. Tocmai de asta a votat pușcăriași pe post de primari și pe Liviu Dragnea în parlament.

Da, într-o țară civilizată, la o asemenea gherlă, Kovesi probabil că și-ar fi dat demisia. În aceeași țară civilizată, Dragnea n-ar fi fost în parlament. În aceeași țară civilizată, un membru al parlamentului și-ar fi dat demisia în secunda următoare anunțului că e suspectat de fraude sau de furt. Noi nu trăim în acea țara civilizată. E o fractură logică să compari ce-ar face un procuror-șef într-o țară civilizată cu ce face într-o țară bananieră.

Cum ziceam, chestie de priorități. Știu, sună a compromis moral, dar în situația curentă, de la noi din ogradă, nu poți să clamezi principii de la oameni care fac greșeli minore, dar curăță politica de hoți, când țara e condusă fix de hoții pe care se chinuie să-i măture și pe care tu ajungi să-i susții indirect.

Și nu faci altceva decât să te umpli de ridicol și să susții tocmai cauza cealaltă. E timp și pentru Kovesi, așa cum s-a găsit timp și pentru Băsescu sau Udrea. Dar hai să nu începem cu șters praful când la noi în sufragerie avem groapa de gunoi de la Glina. Înainte de a șterge praful, hai să dăm gunoiul afară. E mai eficient.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

4 comentarii

 1. Folosesti aceleasi si aceleasi sloganuri tefeliste de care au inceput sa rada pana si copiii de gradinita!
  Cuvantul ” cetatean penal” nu exista in dex. e doar o scorneala la bautura a Basaului pe care-au luat-o de buna doar prostii sau ticalosii!
  Si, nu, cetatenii romani(in marea lor majoritate) nu sunt ne-obiectivi, ci pur si simplu mai inteligenti decat creaturile astea de-si spun procurori dna, de fapt o adunatura de lichele incapabile sa faca un dosar beton si sa aduca probe valabile si care se bazeaza doar pe teroare inoculata judecatorilor pt. obtinerea condamnarilor!
  Romanii au inteles ca Dragnea n-a pus mortii sa voteze( cum cred si acum idiotii tefelisti) , ci a fost condamnat pt. o loterie organizata in ziua referendului!
  Baimarenii stiu ca au ales pe Chereches , bagat la haules prin denunturi mincinoase si probe fabricate, primar destoinic si edil de valoare!
  Dupa ultimile aparitii de senzatie, romanilor li se brehane din ce in ce mai mult de numita dna si de zeita fara de pata care minte asa cum respira! Pai, cum puii mei sa invoci raportul IJ in apararea ta, cand tocmai acel raport te incrimineaza fara niciun dubiu?
  Si o intrebare de final: in ce tara a UE mai exista o institutie de parchet similara dna-ului?
  Aii?

 2. omg #Alina in ce fair-tale traiesti fata…

 3. @zippo: am zis să mai diversific un pic oferta de comentarii și să mai las și postaci, măcar așa, din cînd în cînd :P

 4. Alina, daca taceai, filozof ramaneai…., vai mama noastra.