Foto: Joe Raedle | Getty Images

O teorie cu Mike Bloomberg

Circulă prin colțuri obscure de Twitter, în răspunsuri la alte postări, o teorie interesantă și destul de logică: Bloomberg n-a candidat pentru că voia să fie președinte, ci a cheltuit jumate de miliard ca să ajute partidul.

Pe scurt, la fel ca pe Twitter, au fost trei scopuri mari și late:

  • democrații erau prea ocupați să se certe între ei, ca proștii, și cineva trebuia să dea în Trump și să se înjure cu el; Bloomberg a și zis public că lupta lui e cu Trump, nu cu colegii
  • să îl ajute pe Biden, lăsându-i pe ceilalți să se umple de ridicol și contribuind și el un pic circul, dar poziționându-l pe JB drept singurul întreg la minte: să ajute un pic și la mobilizarea electoratului democrat trecut de-o vârstă, obosit de circ și blazat din cauza virajului spre socialism evident (practic, oameni care erau în situația de a nu avea pe cine alege și nici vreo motivație anume să meargă către Biden)
  • să poată cheltui legal bani cu care altfel n-ar fi putut cotiza în campania lui Biden din varii motive; de exemplu, poziționarea lui Biden nu implica atacuri grosolane la Trump, prin ad-uri cumpărate ori online ori pe TV, dar câtă vreme alt candidat poate face asta, de ce nu?

Desigur, cifra de juma’ de miliard e discutabilă, dar prezența lui Bloomberg a avut fix un singur rol, anume de a fi iepure pentru Biden. Însă alte lucruri sunt importante acum.

În primul rând, Biden a primit sprijinul a trei candidați care tocmai s-au retras (Buttigieg, Klobuchar și Bloomberg), iar Warren urmează să anunțe că se retrage (deja a început să circule pe Twitter mail-ul șefului de campanie către staff).

Ce contează cu adevărat acum e nominalizarea vicepreședintelui. Un coleg de facebook mi-a dat un link mai vechi despre preferințele lui Biden, iar în top era Warren (încă din 2016). Dacă Warren alege să meargă cu Biden – și asta ar fi cea mai bună strategie pentru ambii; Biden nu se mai târâie mult -, va mușca masiv și din publicul lui Bernie.

Practic, și-ar asigura voturi de pe toate palierele stângii, de la moderați la radicali (deși aici e ușor discutabil, că aparent tinerii revoluționari au votat în număr mai mic decât se aștepta lumea, în timp ce publicul moderat, al lui Biden, s-a mobilizat peste așteptări), dar ar mușca și din republicanii nemulțumiți de Trump.

O să fie interesant.

PS: De citit și asta.

3 comentarii

  1. e pertinenta teoria si sper sa ajute la indepartarea lui Trump de cel de-al doilea mandat. La inceput aveam impresia ca o sa fie ca dupa o betie, americanii se vor trezi si vor realiza ce oligofren are codurile nucleare insa dupa 4 ani observ ca America este intr-o deriva totala in cel mai prost moment geopolitic din ultimii 30 de ani.

  2. Pai ce prostii sustine Bernie, sa spui ca nu e intreg la cap?