O yală și două încuieri pe-afară

Viața în Anglia e simpatică, mai ales în unele momente. De exemplu, alea în care te încui singur pe-afară, pentru că yalele englezilor sunt ușor diferite de alea românești.

Dacă yalele din România au un avantaj, ăla e că, atunci când pleci de-acasă, tre’ să încui ușa folosind cheia. În Anglia, mai toate yalele sunt precum cea din poză. Ai tras ușa după tine și s-a încuiat singură. Așa se face că, în ultima lună, am rămas de două ori pe-afară.

Acu’ câteva săptămâni, vine Paul pe la mine prin sat, că lăsa pe cineva la aeroport și satu’ meu e la juma’ de oră cu mașina de Luton. Hai să stăm la o bere, d-astea. Pentru că am loc de parcare, să nu mai pun omu’ să plătească staționarea prin târg, cobor să văd cum se deschide poarta. Aflu că-mi trebuie un clicker, care a rămas la proprietar, că mno, n-am mașină și nu-mi trebuie.

Când dau să intru înapoi în bloc, ia cheile de unde nu-s. Am sunat proprietarul, avea drum pe la mine prin sat, mi-a descuiat, m-a atenționat că ar trebui să-mi ceară bani pentru drumul făcut (chestia asta e cumva tradițională pe-aici, pay a small fee if you’re such an idiot to lock yourself out).

Acu’ două seri, pe la miezul nopții, iese mandea să-și mai ia o bere, că avea de terminat un episod din Bosch și rămăsese fără alcool. Când să se-ntoarcă cu berea, ia cheile de unde nu-s. Ia și dă un mesaj lui Dan – căci, după prima tură, mi-am învățat lecția și am făcut copii cheilor și i-am lăsat un set colegului de șantier.

În fine. Treaba cu yalele astea e simpatică foc. Te înveți foarte repede să tragi ușa după tine și să pleci, dar după mai bine de 30 ani de trăit în România, obiceiurile tale sunt date un pic peste cap. Asta pentru că, în țară, dacă ai plecat de-acasă, știi sigur că ai luat cheile pentru că, altfel, lași ușa descuiată. Aici, știi sigur că ușa e încuiată, dar te cauți prin buzunare, după ce ai plecat, să vezi dacă ai luat și cheile.

Nu e vreo lamentare, e doar o constatare despre cum – sau, mai bine zis, despre cât de greu – ți se schimbă obiceiurile. Altfel, mi-aș pune o yală d-astea în România, deși mă gândesc serios la un smartlock. Preferabil, unul căruia să-i pot închide conexiunea wifi în anumite condiții (de exemplu, când știu că nu vine nimeni la mine) și să recunoască doar telefoanele cu care are pairing prin bluetooth. După care mă uit la prețuri, văd 200 lire bucata, și mă calmez instant.

4 comentarii

  1. Am avut yala care se inchide automat acum multi ani si nu mi s-a intamplat sa ma inchid pe afara, insa aveam obiceiul sa las cheile in usa si sa le iau aproape mecanic cand ieseam afara.

    Acum stau intr-un apartament care nu are yala de asta care se inchide automat si am problema “inversa”: Cateodata cand plec de acasa si ma gandesc la chestiile pe care trebuie sa le fac, incui mecanic si fara sa “inregistrez”, asa ca ma trezesc cand am ajuns deja pe strada si ma intreb daca am inchis usa sau nu. De vreo 2 ori m-am intors acasa, ca aveam senzatia ca lasasem usa deschisa.

  2. Am avut yala de acest tip dinainte de 89 (in Romania ca sa nu fie dubii) asa ca mie mi se parea ceva normal.Dar vad ca matale te minunezi ca de ozn-uri…no offence please ;)

  3. de unde pana mea iei tu bere la miezul noptii in UK?! Ca toate magazinele (de tzoale si alte chestii) se inchid la 17-17.30 iar ala care se inchide la 18 e WOW, se recomanda cu caldura (du-te la ala, se inchide la 18, wow, ce chestie faina!). E adevarat, Tesco (ca doar p-asta l-am avut in cale), se inchide la 22 parca, iar programul de week-end e vai de capul lui (ghici cine astepta sa se deschida magazinul la 11 dimineata duminica…aham, romanasii). Deci tu incerci sa zici ca exista non-stop-uri la astia? Magazinul din colt care are deschis si la 12 noaptea? Nu stiu, e adevarat ca n-am cautat la ora aia, dar la cum se golesc strazile dupa ora 20, nici nu-mi imaginam sa existe asa ceva…