Să obligăm studenţii să rămână în ţară… muritori de foame

Întâi s-au trezit cei de la Academia Română, acum vine Şerban Valeca, ministrul Cercetării, cu altă idee creaţă: să dăm doi lei olimpicilor cu condiţia să moară de foame în România.

Ia fiţi atenţi la asta:

Ministrul Cercetării, Şerban Valeca, propune acordarea unor granturi de 3.500 de euro olimpicilor români şi încă 5.000 de euro pentru cei care fac echipe de cercetare, cu două condiţii: să înveţe la o universitate românească şi să lucreze cel puţin 10 ani într-o unitate de cercetare şi inovare din ţară.

Dacă nu ştiau cum să pară mai ridicoli, acum au nimerit-o: să-i ţinem cu forţa pentru nişte bani de seminţe.

Serios, astea nu-s granturi, sunt cojile de seminţe pe care le scapă printre dinţi Sebastian Ghiţă în Dubai, când îl duce pe Ponta să se destreseze după pierderea alegerilor. Vreo 3.500 euro a fost nota de plată din 2014.

Şi mai ridicole sunt condiţiile: ca să faci cercetare serioasă, trebuie în primul rând să-ţi iei licenţa. Trei ani de studii în România ca să te angajezi într-o “unitate de inovare”, între timp ocupându-te şi de-un master de încă doi ani, apoi şi-un doctorat de minimum trei – deşi se poate întinde la cinci.

Ce-ţi oferă statul român într-o “unitate de cercetare şi inovare”: birocraţie, un şef numit politic, echipamente învechite şi o leafă de mizerie, de 2.500-4.000 lei, probabil, în cazul fericit.

Şi obligativitatea ca tu să stai legat de glia strămoşească timp de zece ani. Serios, fix “legat de glie” mi-a venit în minte când am citit inepţia.

Ce pierde un olimpic dacă acceptă grantul (asta în cazul fericit în care nu îi este băgat pe gât cu forţa):

 • o bursă de studii de trei-cinci ani la MIT, Oxford, Stanford, Harvard etc., adică cheltuieli zero cu studiile şi cazarea
 • cei mai buni profesori din lume de la care poate să înveţe
 • laboratoare de ultimă generaţie şi acces la tot ce înseamnă cercetare de ultimă oră
 • oportunitatea de a continua în cercetare în cadrul celor mai bune universităţi din lume, pe bani frumoşi sau…
 • job-uri extrem de bine plătite în companii cu bugete de cercetare cât bugetul pe un an al Bucureştiului, Teleormanului, Constanţei, Clujului, Iaşului, Timişoarei şi Sibiului la un loc

Are sens, nu? Îţi vinzi tot viitorul pe echivalentul notei de plată a lui Ghiţă în Dubai. Foarte inteligent ministrul Cercetării, foarte.

Ce ar putea să facă, de fapt, ministerele Educaţiei şi Cercetării, ca să îi ţină pe olimpicii români în ţară:

 • să o scoată la pensie definitiv şi irevocabil pe Ecaterina Andronescu – serios, cu ea să faci cercetare la Politehnică?, cu Androneasca, prinsă cu două plagiate?
 • să rezolve definitiv problema învăţământului tot mai prost, distrus de Abramburica sistematic, în care 90% dintre profesori pică titularizarea
 • să nu-şi mai bată joc de doctoranzi – bursa doctorală e vreo 1.000-1.200 lei, în condiţiile în care un doctorand trebuie să facă cercetare
 • să dea autonomie facultăţilor pentru a-şi găsi mai rapid finanţări
 • să cureţe de dinozauri corupţi universităţile şi să rezolve procesul de echivalare a diplomelor, care ne menţine de zeci de ani în ridicol – Stephen Hawking, dacă ar fi invitat să predea la Politehnică, n-ar putea, că n-ar avea diplomă de Bac românesc
 • să ia cercetarea în serios, nu să-şi bată joc de ea tăind anual bugetele şi să facă o strategie serioasă, aliniată la nevoile omenirii, nu rânduri copiate din manualul de multilateral-dezvoltare

Şi tot aşa. Între timp, “unităţile de cercetare şi inovare din ţară” sunt doar o utopie. În afară de câteva centre, sistemul e de multă vreme dus pe copcă.

Başca, mă mai distrează tâmpenia aia propusă de Academia Naţională, care pare condusă de Şerban Nicolae, anume “studenţii să dea banii înapoi dacă nu lucrează cinci ani în ţară.”

Sigur, maestre, lasă-l să plece din ţară şi-ţi virează toate costurile după primul salariu. Că una e să trăieşti din 2.500 lei lunar în România şi alta e să fii plătit cu 100.000 dolari anual. La cinci ani de studii cu taxă de 4.000 lei anual, nu-i nici un bai. 20.000 lei înseamnă vreo 4.500 dolari. Ia-i şi du-te!

Ah, şi celălalt aspect care mă distrează la fel de tare: “ne pleacă în Germania, Anglia şi America specialiştii pregătiţi din bănuţul nostru, iar noi rămânem fără ei.

Chestia asta mi se pare fabuloasă: România n-are nici măcar o singură universitate în top 100 mondial, nici măcar una. Sigur specialiştii pregătiţi de noi sunt mai specialişti decât ăia pregătiţi în top 100. Sigur, sigur că da.

În plus, nici n-au motive să plece, nu-i aşa? Un medic pregătit în România, după zece ani de studii şi rezidenţiat, e plătit cu cât?, cu 3.000 lei lunar? Să stea acasă, să fie patriot şi să moară de foame aici, ce să caute în Franţa pe 5.000 euro?

Dar noi să-i dăm înainte cu idei tâmpite în timp ce lui Voiculescu încă nu i-au confiscat alea 90 milioane euro furate şi care puteau să stea foare bine în cercetare adevărată.

Noi să ne plângem că “ne pleacă creierele” în timp ce preţurile la licitaţiile publice din sănătate sunt de opt ori mai mari decât alea din farmacii, bani care ar putea la fel de bine să se ducă-n cercetare serioasă, în universităţile de medicină.

Să vă amintesc de condiţiile din spitalele româneşti – în care, teoretic, ar trebui să se facă cercetare în medicină, mai ales în cele universitare – în care intri cu o boală şi ieşi cu zece?

Să vă amintesc de Institutul Cantacuzino, pe care l-au ruinat sistematic şi pe care voiau să-l lase fără terenul de sub el, că cineva voia o şpagă din imobiliare? Sau că, dacă intri în clădirea de la Cantacuzino, arată de parcă n-a mai primit un var de pe vremea lui Victor Babeş?

Dar hai să-i ţinem pe studenţi legaţi de glie pentru 3.500 euro, cât a spart Ghiţă, urmărit penal şi dispărut de două luni, într-o singură seară, într-un singur club din Dubai.

Atâta demagogie, mai rar.

(Sursă foto: Radio România – spital din Maramureş în Anul Domnului 2015)

4 comentarii

 1. Mie mi se pare la fel de jenantă și retrogradă opinia unor “lideri de opinie” online, unii A-listeri, care aprobă tâmpenia Academiei.

  Nu e prima oară că reacționează absolut penibil. Păcat că o parte din cititorii lor chiar gândesc …

 2. Trebuie sa ii lasam sa plece (daca doresc) pentru ca suntem intr-o tara libera si democratica … am castigat acest statut in 1989 la revolutie … nu mai avem granite decat mentale … “O intrebare” daca am un copil si investesc in el ii platesc studiile / il hranesc / il fac om mare trebuie sa stea langa mine 10 ani pana isi achita datoria? … cam asta vrea sa faca statul roman cu studentii sa isi tina copiii acasa ???? “Alta intrebare!?!? de ce trebuie sa plateasca romanii niste incompetenti care au ajuns in fruntea tarii? care este valoarea adaugata adusa statului roman de un demnitar? presedintele camerei senatului este platit lunar cu 4000 euro x12 luni = 48 000 euro/an x 5 ani 240 000 euro … … si abia a trecut clasa a XI a . Alta intrebare !!! oare acesti oameni nu ar putea sa fie platiti cu sal minim pe economie? si asa daca e sa calculam 1450×12 luni= 17400 lei/an x 5 ani 87000 lei / 4.5 = 20 000 euro … si cu sal minim pe economie un parlamentar pagubeste bugetul de stat dublu fata de un student … un student cheltuie fabuloasa suma 10 000 euro din bugetul de stat

 3. ma tem ca vederea lu ziaristu’ e complet gresita .salariile pe care le vehiculeaza sunt gresite si valabile pentru extrem de putini doctori ,ingineri si nimic altceva .migrarea inseamna renuntare,nu cadreaza cu tineri frumosi din piata victoriei etc .daca vreti sa schimbati apoi stati aici si schimbati .in ceea ce priveste chestiunea da ,e corect invatamant universitar gratuit stai in tara ,vrei sa pleci ;plateste-ti si de partea ailalta il vrei acasa asigura-i de lucru .ma intreb cand statul o sa renunte la fabricile astea de diplome si o sa fie capabil sa planifice invatamantul superior gratuit astfel incat sa corespunda cererea cu oferta

  • @dan: eşti în eroare, învăţămîntul nu e gratuit, e plătit din taxe şi impozite. Teoretic, 12 ani de învăţămînt “gratuit” se amortizează din taxele şi impozitele calculate la salariul mediu pe economie, de 1.800 lei, în 14 ani. Asta considerînd că stai şi lucrezi 14 ani în România. De fapt, învăţămîntul e plătit din taxele şi impozitele părinţilor, cărora tu ajungi să le plăteşti pensia. Să spui că e gratuit e o tîmpenie.